Life
2922 prikaza

Oni su u društvu često nevidljivi, a sad su napokon dobili prostor

INA
Nedostatak prostora za rad mnogim udrugama predstavlja velik problem. Kako bi se olakšalo onima koji pomažu drugima u zajednici, pokrenut je projekt spajaLICA

Cilj projekta je bio da se Inina zgrada u Medulićevoj 34 od 610 m2 te šuma s poslovnim i skladišnim objektima u Sesvetama ukupne površine 41.000 m2 dodijele udrugama. Navedene objekte INA nije koristila za svoj rad te je s pet partnerskih udruga potpisan trogodišnji ugovor. Sam projekt je osmišljen unutar inicijative „Prostor za vaše ideje“, pokrenute u rujnu 2014. godine u sklopu Ininog društveno odgovornog rada.

Kao jedna od partnerskih udruga, CRVENI NOSOVI pokrenuli su jedinstven projekt komunikacije s djecom na onkološkim odjelima putem računala. Jedna od udruga koja je dobila prostor je i Dodir, koja pomaže gluhoslijepim osobama da steknu potrebne vještine za što samostalniji život. Ivana Zima iz Dodira kaže kako njihovo djelovanje nerijetko prolazi nezapaženo, baš kao što su i brojne gluhoslijepe osobe u društvu često nevidljive. Zahvaljujući prostoru u Medulićevoj, Dodir je osnovao ustanovu za obrazovanje odraslih.

 "Primijetila sam oglas u novinama pa pošla s kolegicom vidjeti gdje se nalazi zgrada. Zaljubila sam se u njezino pročelje i odlučila sam da ćemo se prijaviti. Bilo je suradnika oko mene koji su rekli da se ne trebamo previše nadati, no ja sam čvrsto vjerovala da će mi se san ostvariti", kaže Sanja Tarczay, predsjednica Saveza Dodir.

Velik zamah u svom radu ostvarila je i udruga Krila - terapijsko jahanje, s kojom je INA potpisala desetogodišnji ugovor za korištenje prostora u Sesvetama. Riječ je o udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom koja djeluje već 22 godine.

 | Author: INA INA

Do listopada 2015. udruga je djelovala u manjem i neadekvatnom prostoru na Gornjem Bukovcu, a novi prostor im je omogućio povećanje broja korisnika te uključivanje i djece s drugim dijagnozama.

"Takav položaj nam uvelike olakšava rad s korisnicima koji većinom dolaze s područja Zagreba i Zagrebačke županije, ali i iz drugih gradova Hrvatske, a sada zahvaljujući odličnoj prometnoj povezanosti vrlo lako i oni pronađu put do nas",  naglašava predsjednik Udruge Saša Tuksar te dodaje kako je zapravo najveći dobitak zgrada dovoljno velika za uređenje zatvorenog jahališta. Odgovarajući prostor je već prve sezone omogućio povećanje broja terapijskih tretmana za preko 30 posto, a glavni razlog je to što u udruzi više ne ovise o vremenskim uvjetima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.