Life
80496 prikaza

Ovo je žena koja je bila s Draženom kad je umro

Hilal Edebal u bolnici
screenshot/youtube
Hilal Edebal bila je u autu s Draženom i njegovom djevojkom kad je on poginuo. Nakon dugo vremena otkrila je detalje tragedije

Veliki hrvatski košarkaš i svjetska košarkaška legenda imao je brilijantnu budućnost pred sobom kad je njegov život naglo prekinut u 29 godini života. Tragedija prometne nesreće u kojoj je poginuo Dražen 7. lipnja 1993. šokirala je javnost.

Za upravljačem je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je završila s teškim ozljedama mozga; u crvenom Golfu poginuo je samo Dražen. Dražena i Klaru upoznala je zajednička prijateljica u New Yorku, a vrlo brzo Dražen i Klara postali su par.

Nekoliko godina nakon Draženove pogibije Klara Szalantzy udala se za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa te je navodno shrvana nesrećom presjekla sve niti s traumatičnim događajima te ih nikad više nije komentirala.

Napad na koncertu Ariane Grande Obilježili glazbu Life Krvave tragedije rocka: Živote su izgubili na koncertima

No, košarkašica Hilal znatno se teže nosila s boli, pa se čak pokušala i ubiti na rehabilitaciji, nadajući se da će se tako probuditi iz noćne more u kojoj se nalazila. 

Na traženje i želju Draženove majke Biserke, televizija TRT omogućila joj je upoznavanje i razgovor s Hilal. Hilal ni sama nije znala da je bila u kobnom automobilu. Sudar joj je ostavio trajne posljedice na mozak prouzročivši amneziju zbog koje pati od golemih rupa u sjećanju.

Ovo je njena, dosad neispričana priča.

Turska košarkašica koja je bila u autu s Draženom Petrovićem | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Kad si upoznala Klaru i kako ste postale prijateljice?

Upoznale smo se puno prije nesreće, bile smo još mlade i obje smo počele igrati košarku. Upoznale smo se kad smo imale 11 godina i godinama smo se družile, postale smo prave prijateljice. Kad sam ja otišla na studij u SAD ostale smo u kontaktu, a ponovno smo se susrele u Njemačkoj, dan prije nesreće.

Pokupile smo Dražena s aerodroma i užasno mi je žao što ga se ne sjećam, trebala bi ga se sjećati, no taj dio mog mozga je posve izgubljen. Ničeg se ne sjećam.

Ne sjećam se ni da sam sjedila iza njega, na stražnjem sjedalu, to znam samo jer su mi tako rekli, tako su mediji prenijeli.

Kakve su bile okolnosti?

Klara je vozila prebrzo, no bili smo jedini auto na cesti. I zabili smo se ravno u kamion. Koliko sam čula, nitko od nas nije bio vezan pojasom. Dražen je izletio kroz prozor, kroz vjetrobransko staklo. Umro je na mjestu, trenutno. Ja sam bila u komi dugo vremena nakon toga.

Turska košarkašica koja je bila u autu s Draženom Petrovićem | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Jeste li ikad razgovarali kasnije s Klarom o nesreći?

Rečeno mi je da me nekoliko puta posjetila dok sam bila u bolnici u komi. Nakon što sam se probudila, došla je nekoliko puta, no odjednom je nestala. Dražen je bio ogromna košarkaška zemlja, a neki ljudi iz njegove zemlje su govorili kako je Klara kriva za nesreću te da ga je željela ubiti.

Je, nesreća je bila njezina krivica, no nije ga željela ubiti. Voljela ga je, željeli su se vjenčati, osnovati obitelj.

Mount Everest Mount Everest Life Planina strave - Jedan krivi korak dijeli ih od smrti

Što se nakon nesreće dogodilo s vama, kakve su bile posljedice?

Proživjela sam doista užasno razdoblje. Nasreću, sjećala sam se svoje obitelji i prijatelja. Moja majka je stalno ispitivala liječnike dok sam bila u komi hoću li preživjeti. Oni su joj govorili da ću se sigurno probuditi jer sam mlada i imam zdravo, jako tijelo kao košarkašica, no da ne znaju ništa više od toga, kakve će posljedice ostati za mozak.

Što vas je najviše mučilo?

 Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tada morala biti u Njemačkoj - neka su od pitanja koja su godinama mučila danas 47-godišnjakinju...

Kako ste se osjećali kad ste čuli da vas Biserka Petrović želi upoznati?

Bila sam uzbuđena, nisam mogla vjerovati jer je to doista odlična ideja. Istovremeno, osjetila sam i strah jer nisam znala što će me pitati, hoću li joj moći dati odgovore. Nadala sam se da ne očekuje previše zbog moje amnezije.

Njihov susret pogledajte u videu:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.