Life
2481 prikaza

Plaćaju 120 tisuća kuna - za izležavanje u krevetu

Eksperiment ležanja u krevetu
CNES
Jedina je "caka" da nema ustajanja - pa se tako i nužda obavlja u krevetu

Znanstvenici trenutno traže 24 fit i zdrava muškarca za sudjelovanje u eksperimentu koji istražuje učinak mikrogravitacije na tijelo, piše Business Insider.

Francuski su istraživači gotovo završili prvi dio svoje studije i sada su u procesu prelaska na drugi krug koji će započeti u rujnu ove godine, pa traže dobrovoljce.

Istraživanje se odvija u Institutu za svemirski medicinu i fiziologiju u francuskom Toulouseu, a radi se u partnerstvu s CNES-om (Centre national d'études spatiales). Od subjekata istraživanja traže da leže na leđima bez ustajanja - punih 60 dana.

Plaća - 60 tisuća kuna mjesečno

Volonterima će za taj "trud" platiti 16 tisuća eura (oko 120 tisuća kuna) koje će im isplaćivati u ratama kroz četiri godine. Od subjekta traže da budu sportski tipovi muškaraca u dobi od 20 do 45 godina, s indeksom tjelesne težine između 22 i 27, a ne smiju biti pušači ili imati alergije.

Od njih se zahtijeva da ostanu ležati u svakom trenutku - s barem jednim ramenom koje dodiruje krevet. Ipak, mogu se okretati, ali nikada kroz razdoblje od dva mjeseca uspravno sjesti. To će osigurati da nikad ne izlaze iz svoje "ležeće pozicije".

Eksperiment ležanja u krevetu | Author: CNES CNES

Idealan posao ili muka?

To može zvučati kao posao iz snova za sve koji vole provoditi vrijeme u krevetu i ne smatraju se baš radišnima. No, razmislite u tome - volonteri trebaju jesti, prati se i obavljati sve svoje tjelesne funkcije tamo, u krevetu. Ne mogu ići na WC, već dobivaju "guske" za uriniranje i stolicu. Osim toga, punih 60 dana ne smiju staviti nogu na tlo.

Sudionici studije bi trebali imati glave okrenute prema dolje za nešto manje od 6 stupnjeva, što ne zvuči najudobnije. Ta pozicija simulira efekt bestežinskog stanja jer tjera krv u gornji dio tijela, utječući na njen volumen, rad srca i krvni pritisak, otkriva službeno CNES izvješće za javnost.

Eksperiment službenog imena Koktel cilja utvrditi efekte produljenog bestežinskog stanja na ljudsko tijelo, koje astronauti doživljavaju u svemiru.


Bedrest : comme des astronautes ! by CNES

Posljedica boravka u svemiru

Oni koji u svemiru provode godinu dana obično iskuse simpotome poput gubitka koštanog tkiva, a lice im se zaokruži i postane debeljuškasto. Mnogima je kasnije teško hodati jer su im se noge odvikle ot toga da drže težinu tijela, a neki astronauti prijavljuju pogoršanje vide. Istraživači se nadaju kako će pronaći način za borbu s ovim nuspojavama boravka u svemiru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.