Life
17147 prikaza

Princeza u bijegu: Bila je jedna od šest šeikovih žena

Princeza Haya i emir Dubaija Shaikh Mohammad s djecom
YouTube
Na pomolu je brakorazvodna parnica koja prijeti dramatično zakomplicirati odnose Jordana, UAE i Velike Britanije

Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, monarh Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodno je izrazito romantičan čovjek. Dotle da piše poeziju. I javno je objavljuje. I ne samo to nego na svojoj internetskoj stranici objavljuje stihove o tome kako je pukla ljubav između njegove supruge i njega.

New York Times na takav način uvodi u priču o bijegu princeze Haye od njega skupa sa svojih dvoje djece u dobi od 11 i 7 godina. Da ne bude bilo da netko nije mogao pročitati, šeik svoju bol u stihovima objavljuje na arapskom, ali i na engleskom jeziku.

Bolnica Čudotvorni oporavak Life Istina o ženi koja se probudila iz kome nakon 28 godina

"O draga, nema više ništa za reći./ Iznurila me je tvoja grobna tišina", stoji u jednoj pjesmi.

"Uz mene više nema mjesta za tebe./ Više ne marim živiš ili si mrtva", stoji u drugoj.

Više je nego očito koliko je odlazak princeze Haye teško pogodio šeika. Jer, ona je bila javno najeksponiranija, pa i najljepša od svih njegovih šest supruga za koje javnost zna. Koliko se zna, njen bijeg od prije nekoliko mjeseci iz kraljevske palače u Dubaiju u inozemstvo, već je treći bijeg neke od njegovih supruga.

45-godišnja žena zatražila je Velikoj Britaniji politički azil i traži razvod, kako doznaje New York Times. Nešto očito ne štima kod tog čovjeka, jer su prije nje od njega pokušale pobjeći i dvije njegove kćeri, Sheikha Shamsa al-Maktoum i Sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoum.

Najljepša od njegovih šest supruga

Samo, one su uhvaćene prije nego što su se dočepale inozemstva i sada su, kako navode njihovi zastupnici, u Dubaiju protiv svoje volje, zapravo su zatočene. Princezu Hayu su kritizirali zbog navodnog pomaganja u peglanju imidža režima nakon skandala s nestankom Sheikhe Latife.

Navodno je pozvala u goste svoju prijateljicu, bivšu irsku predsjednicu Mary Robinson kako bi ona tijekom posjeta Dubaiju vidjela emirovu kći i svjedočila da je s njom sve u redu.Već neko vrijeme princezu Hayu nitko nije vidio u javnosti niti se ona javnosti obraćala. Niti vladareve pjesme ne odnose se na nekoga navedenog poimenice.

A niti vlasti Dubaija kao niti UAE-a nisu se očitovali o ničemu od svega toga. Oni koji su o tome itekako pisali i pišu britanski su mediji koji su i ranije temeljito pratili sva putovanja nje i njega po britanskom otoku. Ona je kći pokojnog jordanskog kralja Husseina, obrazovala se po britanskim privatnim školama, studirala je politiku, filozofiju i ekonomiju na Oxfordu.

Čak je za Jordan nastupila na Olimpijskim igrama 2000. u preponskom jahanju. A da niti u tome nije bila bilo tko pokazuje to što je jedno vrijeme bila predsjednica Međunarodne konjičke federacije, te se ovaj podatak zna navoditi u kombinaciji toga da je u prijateljskim odnosima s kraljicom Elizabethom II.

Abu Dhabi Podsjetnik Life Abu Dhabi još ima stvari koje su 'Made in Yugoslavia'

U UAE-u mediji su često pisali panegirike njenom humanitarnom radu, te o njenom braku sa 69-godišnjim Sheikhom Mohammedom za kojega se udala u Ammanu 2004. godine. New York Times sada citira magazin "Emiratska žena", i to članak "11 trenutaka u kojima su Sheikh Mohammed i princeza Haya bili savršen par": "Nikada nam ih nije dosta."

U članku reporter opisuje njihov posjet "Royal Ascotu", britanskoj najpoznatijoj godišnjoj utrci. Tu se monarh redovito pojavljuje. Uostalom u Engleskoj i on sam uzgaja vlastite konje za utrke, u ergeli Godolphin. Sve je bilo u redu dok nije ispalo da se na ovogodišnjem Royal Ascotu princeza ovog lipnja – nije pojavila.

Skrasila se u vili od 107 milijuna dolara

Times of London napisao je u ponedjeljak da ona sa svojih dvoje djece živi u vili u blizini Palače Kensington, te da se imanje procjenjuje na 107 milijuna dolara. Pojavili su se i izvještaji koji se pozivaju na neslužbene izvore prema kojima je ona prije Velike Britanije azil tražila i u Njemačkoj. Razvod princeze i vladara Dubaija čini se neizbježnim.

Ali isto tako je jasno da neće moći proći bez velikih pravnih bitaka i skandala. U igri je dvoje male djece, milijarde dolara, bliska savezništva UAE-a, Velike Britanije i Jordana, pa i sama princeza Haya polusestra je Abdullaha II, kralja Jordana. Zakon čak niti u konzervativnim zaljevskim monarhijama nije tabu.

Ali, muškarci se sa svoje strane mogu razvesti bez najmanje problema, dok žene, kako bi postigle to isto, moraju proći nekoliko teško osvojivih sudskih instanci. Na kraju priče djeca vrlo lako ostaju uz majku, ali je muškarac u pravilu onaj koja zadržava pravo na odlučivanje o njihovim financijama, školovanju i sličnom.

Kada je riječ o supruzi monarha, usto iz kraljevske loze druge monarhije, jasno je koliko sve skupa mora biti zapetljano. Pa kad se na to doda činjenica da je princeza Haya imala ulogu u neuspjelom pokušaju bijega Sheikhe Latife, čija je majka također jedna od šeikovih supruga. Ona je prošle godine pokušala pobjeći jer ju je život u Dubaiju s toliko ograničenja gušio.

Abraham Golan, drugi slijeva, Daniel Corbett, drugi zdesna Daniel Corbett Top News Šef VIP ubojice u zatvoru u Srbiji: Divim se Arkanu!

Sjela je za kormilo svoje jahte, usmjerila se prema Indiji, a onda i prema SAD-u, da bi je u međunarodnim vodama presreli naoružani Emiraćani i odveli je nazad. Ured vladara Dubaija u prosincu je poslao priopćenje o sretnoj proslavi njenog 33. rođendana u "privatnosti i miru" obitelji. Tada, međutim, nije priložena njena fotografija.

Zapravo, nikakva njena fotografija nije viđena još od pokušaja bijega, s jedinim izuzetkom onom prigodom kad su pozvali Robinson iz Irske da ih posjeti. S njima je tada bila i Sheikha Latifa koja je izgledala kao da je ošamućena i nije djelovala baš nešto pokretljivo.

"Učinit ću apsolutno sve kako bih osigurala da ranjive mlade žene nitko više ne iskorištava za svoje političke planove", kazala je tada Haya.

Kako na sudu tretirati poligamni brak?

Sada su se stvari, čini se, jako promijenile. Sada je Radha Stirling, aktivistkinja koja je radila na slučaju Latife, pozvala princezu da surađuje s međunarodnim tijelima kako bi se istražila sva nedjela Sheikha Mohammeda.

"Princeza haya po svoj prilici je ujedno i žrtva i svjedok", poručila je Stirling.

New York Times redom nabraja da su i ministarstvo vanjskih poslova Jordana i ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i britanski Home Office, koji donosi odluku o azilu, svi redom odbili su komentirati njen slučaj. Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke odgovorilo je da "ne posjeduje informacije koje bi mogli podijeliti".

Bračni par iz Dubaija vjenčao se u svoje vrijeme u Jordanu, oboje su državljani UAE-a, ali unatoč tome, navodi James Stewart, stručnjak za međunarodno obiteljsko pravo iz Londona, brakorazvodni postupak mogu nastavljati tako dugo dok je jedno od njih dvoje, odnosno ona, kadro produžavati dozvolu boravka u Velikoj Britaniji.

Problem sigurno može predstavljati to što je riječ o poligamnoj bračnoj vezi, nešto što je u jednoj zemlji dozvoljeno, a u drugoj nije, što je riječ o izrazito bogatim strancima, te zato što se takvi slučajevi u pravilu i u velikoj mjeri dogovaraju pregovorima izvan suda. Ipak, monarh iz Dubaija lako je moguće da je spreman pustiti je da se razvede od njega. Iščitava se to iz njegovih stihova:

"Oboljeli smo od nečega što nijedan lijek izliječiti ne može./ I nijedan travar ne može to zacijeliti."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.