Life
1025 prikaza

Pronašli 35 potomaka obitelji da Vinci

Leonardo da Vinci
Youtube
Za obitelj slavnog umjetnika i znanstvenika dugo se smatralo da je izumrla. A onda je uslijedio niz iznenađenja

Povjesničar Alessandro Vezzosi i njegova kolegica Agnese Sabato objavili su da su nakon 43 godine potrage za potomcima Leonarda da Vincija uspjeli ući u trag 35 potomaka rođaka slavnog umjetničkog i znanstvenog genija. Leonardo da Vinci umro je 1519. godine u dobi od 67 godina, bez da je iza sebe ostavio potomke.

Stoljećima se smatralo da je obitelj da Vinci izumrla, no tandem talijanskih entuzijastičkih povjesničara nije se predavao. Godinama nisu imali previše uspjeha u svojim istraživanjima. Unatoč tome, nisu se predavali, nego su kopali po crkvenim registrima, popisima stanovništva i raznim drugim dokumentima.

Na DNK analiziranje nisu se mogli osloniti jer je tijelo Leonarda da Vincija, izvorno sahranjeno u kapelici svetog Huberta u dvorcu Château at Amboise, nestalo u jednom od građanskih ratova koji su uslijedili. U istraživanju su im jako pomogli stanovnici i građani gradića Vinci od kakvih 15.000 stanovnika u Toskani.

Leonardo da Vinci, doduše, 1452. nije rođen tamo nego na seoskom imanju tri kilometra dalje. Njegovo puno ime i prezime bilo je "Leonardo di ser Piero da Vinci", što je značilo "Leonardo, sin Piera iz Vincija". Danas je gradić Vinci svjetska turistička atrakcija, koju godišnje posjeti oko milijun turista.

Vezzosi je, inače, i direktor Da Vincijevog muzeja u mjestu, pa je barem s te strane imao olakšan posao u koji je malo tko vjerovao. Giovanni Calosi, jedan od stanovnika gradića kojega su Vezzosi i Sabato identificirali kao da Vincijevog rođaka, nedavno je dao izjavu za La Stampu.

"Znači, moja majka Dina je bila u pravu. Pričala nam je o prastarim dokumentima i pismima u obiteljskom vlasništvu koja su odavno izgubljena ili ih je netko prodao. Ono što smo smatrali samo legendom koja se prenosi iz generacije na generaciju, na kraju se pokazalo istinitim", kazao je Calosi kojega je obiteljska priča potaknula da prije devet godina i sam počne surađivati na projektu.

Na kraju se pokazalo da se među 35 potomaka obitelji Vinci iz doba renesanse, nalazi i Franco Zeffirelli, 93-godišnji proslavljeni filmski, televizijski i operni redatelj, koji je u 90-ima bio zastupnik u gornjem domu talijanskog parlamenta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.