Life
381 prikaza

Samobor otvara Gradski vrt – dođite i sudjelujte u programu

Samobor otvara gradski vrt
1/3
Grgur Zucko (PIXSELL)
Urbani vrtovi svjetski su trend koji je tijekom proteklih godina osvojio i Hrvatsku. Na nekoć zapuštenim gradskim zemljištima niknuli su povrtnjaci sa zdravom hranom

Prilika je to za povezivanje sa susjedima sličnih interesa, razmjenu vrtlarskih iskustava i ugodno druženje na svježem zraku. Više nije potrebno imati vlastiti vrt da biste uživali u povratku prirodi i objasnili najmlađima kako  zelene salate, sočne rajčice i ukusne paprike stižu do naših stolova. Urbani vrtovi također utječu na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska i stvaranje ugodne atmosfere u gradskim središtima.

Samobor otvara gradski vrt | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)

Stoga je i Grad Samobor odlučio besplatno ustupiti 25 gredica na korištenje svojim građanima. To je samo jedan u nizu projekata revitalizacije bivše vojarne Taborec kojoj se daje novi društveni značaj. Kako izgledaju samoborski gradski vrtovi moći ćete provjeriti u subotu 2. travnja , prilikom svečanosti otvorenja. Program počinje u 11 sati kada će polaznici glazbene škole Ferdo Livadić dočekati posjetitelje svojim maštovitim izvedbama, a nakon toga će gradonačelnik Krešo Beljak uručiti donacije predstavniku vrtlara te ugovore korisnicima gredica.

Zagrebačka pivovara u sklopu svog društveno odgovornog djelovanja "Pivovara moj susjed" i ove će godine pomagati opremanje društvenih zona gradskih vrtova i organizaciju edukativnih programa za sve korisnike gradskih vrtova u različitim gradovima, počevši od Samobora.

Za opločenje društvene zone Gradskog vrta Samobor pobrinula se Samoborka, tvrtka Scheda vrtlarima daruje  kvalitetnu kosilicu iz svog asortimana, a Eco Impuls korisnicima vrtova donirat će presadnice povrća tako da svi mogu što prije započeti sa sadnjom.

Vrtna kućica donacija je Stolarije Memento . Njihove kućice izrađuju se  isključivo od prirodnih materijala, a kod lakiranja se koriste isključivo ekološka sredstva. Široku ponudu kućica možete pogledati na stranicama Webgradnje.

Djeca iz eko-vrtića uz pomoć starijih zasadit će dječju gredicu, a tvrtka Pecina pobrinula se za sadnju lijepe cvjetne gredice.

Svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati i u bogatom programu. Vesna Ždovec, Martina Skendrović Babojelić i Tanja Gotlin Čuljak, profesorice s Agronomskog fakulteta Zagreb, vodit će radionicu o prvim vrtlarskim radovima u sezoni, a nakon toga slijede gastronomski užitci.

Samobor otvara gradski vrt | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Poznati kuhar Marko Jovanović iz Pivane u radionici Iz vrta na stol pokazat će kako se pripremaju ukusni obroci od svježeg povrća imanja Eko Sever koje ćete moći kušati na licu mjesta uz domaći sok OPG-a Marica Jug.

Polaznici Ugostiteljske škole Samobor  pod vodstvom svojih profesora pripremit će vrtni gulaš, a moći ćete kušati i domaće proizvode sudionika Proljetnog sajma: voćne rakije i likere obrta ''MDM PERKOVIĆ'', bermet OPG-a Fabek, rakije OPG-a Franceković, proizvode Izletišta  Pavlin - Koletić, domaće prirodne rakije i vinjake OPG-a Mahović, kupinovo vino OPG-a Jaić Krasnik, bijela vina i bermet OPG-a Župančić.

U sklopu sajma Udruga Zlatna šajba organizira Samoborsku salamijadu te će u subotu prezentirati robnu marku Samoborsku salamu, licenciranog proizvođača IGOMAT, dok će Osnovna škola Samobor predstaviti tradicijski etno nakit samoborskog kraja kojim se bavi njihova sekcija za ručni rad.

Da nitko ne ostane žedan pobrinut će se Žuja koja i ovoga puta priprema vrtnu zabavu i osigurava besplatno pivo za sve okupljene posjetitelje.

U zabavnom dijelu programa nastupit će Marija Husar uz  trio Roko Vušković i Samoborski Kvartet Saksofona.

Projekt pratite na 24sata online specijalu Urbani vrtovi