Saša Bernobić iz Ohnića pokraj Vižinade vina radi i kvascima koji nisu uobičajenog roda sacharomyces, a naglašavaju odlike tla i sorte u vinu. Na pet hektara vinograda uzgaja šest sorata i radi 10 vina
Zdrave bobice terana iz vinograda koji dvije godine nisu prskani trebalo je isprešati, sok zamrznuti na minus 70 stupnjeva pa zrakoplovom poslati u Sveučilište Geisenheim u Falačkom Porajnju, nedaleko od glasovitog dvorca Johannisberg, u kojem je 1775. napravljeno prvo predikatno vino u povijesti. Tamo je dr. Ilona Schneider selekcionirala najbolje kvasce, osušila ih i vakuumirala. Tako su enolog Saša Bernobić iz Ohnića pokraj Vižinade i biotehnolog Andriy Kuryk iz Njemačke dobili 120 grama kvasca za vino Teran Barrique Riserva 2018., koje je bilo zvijezda nedavnog predstavljanja vina OH u zagrebačkom Vinskom klubu.
Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude.
Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima.
S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima,
ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.