Life
390 prikaza

Sedam katova, sedam vinograda i 170 stuba

Žene piju vino
1/5
Thinkstock
Seven numbers linija je elitnih vina ormoške vinarije Puklavec Family Wines. Većinu vina rade od slovenskoga grožđa, ali moćni crnjaci su od makedonskog

 

Od crnog pinota, chardonnaya i šipona je brut pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci, nakon čega je 40 mjeseci odnjegovan na finom talogu. Svježe miriše po citrusima, zrela mu jabuka daje nježnu dozu slasti, a dugo odležavanje krušne arome tipične za zrele pjenušce. Zove se “8” i pripada elitnoj liniji vina “Seven Numbers” ormoške vinarije Puklavec Family Wines.

Na svakoj je etiketi broj jednog od sedam vinograda iz kojeg je grožđe za to vino. Slatki je Traminac izborne berbe od grožđa iz vinograda broj “1”. Dvojku nosi Sauvignon, trojku Sivi pinot, četvorku poluslatki Žuti muškat, peticu Ledeno vino od šipona, odnosno furminta, što je međunarodni naziv ove velike bijele sorte, a sedmicu klasični suhi šipon. Šestice zasad nema zato što nisu još u vinariji pripremili vino iz vinograda broj “6” za ovu liniju. Fina pjenušava osmica kvalitetom zaslužuje ovu etiketu, a brojka je “prevelika” zato što je grožđe za nju probrano s različitih položaja.

 | Author: PROMO PROMO

Obiteljska vinarija Puklavec ima 600 hektara svojih vinograda i 200 u kooperaciji i proizvode oko 3,5 milijuna litara vina na godinu. “Temelj” joj je jeruzalemsko-ormoška zadruga osnovana 1934., kojoj je do 1969. upravitelj bio Martin Puklavec. Njegov sin Vladimir kupio ju je 2009. i vodi je s kćerima Tatjanom i Kristinom. Originalni podrum u Ormožu ukopan je u brdu pokraj Drave i ima sedam katova. Na vrh stiže grožđe na primarnu preradu, a svaki niži kat služi nekoj od faza vinifikacije. Postoji, naravno, lift, kojim se uglavnom ljudi penju, a gosti tijekom obilaska s vrha do dna idu zavojitim stubištem sa 170 stuba. Tu je i najveća slovenska vinska arhiva u kojoj čuvaju oko 250.000 butelja bijelih vina. Dio se može kupiti i u internetskoj prodavaonici vinarije. U najnižoj cjenovnoj kategoriji do 30 eura je 13 vina različitih sorata iz berbi između 2006. i 1987. godine, a najskuplje je vino Pinot Blanc iz 1959., čija butelja stoji 1566 eura.

U vinogradima imaju graševinu, rizling, šipon, sauvignon, traminac, sivi i crni pinot, a poluslatki žuti muškat najprodavanije im je vino u Sloveniji i Hrvatskoj. Kod nas je butelja oko 40 kuna. Ima 25 grama neprovrela šećera, a iz prošlogodišnje berbe napravili su, kako kažu, “nadogradnju”: mješavinu žutog muškata i traminca s 45 grama šećera od koje puno očekuju.

 | Author: PROMO PROMO

Vole miješati sorte i to poprilično dobro rade.

Lani su napunili 60.000 boca sauvignona i sivog pinota, izbalansiranog vina s 12,5 posto alkohola, 6,7 grama kiselina i četiri grama neprovrela šećera po litri. Ima sauvinjonski miris i reskoću sivog pinota, finu svježinu i slast te primjerenu poruku “celebrate friendship” otisnutu na boci ispod etikete. Vino slavi prijateljstvo dviju sorata, a treba ga i dijeliti s prijateljima. Vrlo je dobar i White Cuvée 2016., mješavina šipona i chardonnaya odnjegovanih u drvetu te sivog pinota i rizlinga iz inoksa. Zadržalo je dovoljno svježine za jela od svinjskog mesa, a zahvaljujući chardonnayu pristajat će i morskim specijalitetima poput orade ili velikih rakova. U vinariji se može kušati i fini crni pinot koji pod slovenskim nazivom “Ena, dva, tri” rade za nizozemsko tržište. Dio je odležao u bačvicama, dio u inoksu i lagano je ljetno crno vino.

Rade crnjake i od cabernet sauvignona, merlota i vranca. Kako regija Podravje nije primjerena za uzgoj “težih” crnih sorata, vinograde i manju, ali lijepu vinariju imaju u makedonskoj regiji Tikveš.

 | Author: PROMO PROMO

Vinogradu je 40 ‘let’, vinu šest, a lijepo osvježava

To nam je najbolji šipon dosad, ponosno je rekao Marko Zidarič, voditelj turizma u Puklavec Family Wines poslužujući Furmint 2016. koji u liniji Seven Numbers nosi broj sedam. Piše na etiketi i slovenski naziv sorte koju mi zovemo moslavac i, u obližnjemu Međimurju, pušipel. Vinograd je star 40 godina, prinos reduciran, a vino ima prekrasne kiseline, izraženu mineralnost te puno tijelo i u izvrsnoj je formi. Butelja aktualne berbe 2020. kod nas stoji 128 kuna (moments.hr).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.