Life
4963 prikaza

Stručnjaci upozoravaju: Ne pušite e-cigarete s okusima!

Muškarac puši e-cigaretu
Thinkstock
Velik broj ljudi posljednjih je desetak godina s običnih cigareta prešao na one elektroničke

Pušenje aromatiziranih e-cigareta može proizvesti neprihvatljivo opasne razine formaldehida i drugih kancerogenih sastojaka, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici sa Instituta u Nevadi upozoravaju kako se toksični aldehidi formiraju kad se aromatizirano ulje brzo grije kako bi se stvorila para koju pušač izdiše. 

Elektronske cigarete, odnosno punjenja za njih danas se prodaju u nekoliko stotina različitih aroma, najčešće slatkastih koja najviše privlače adolescente.

- Kad se ti spojevi arome u tekućinama za e-cigarete spoje, dolazi do toksičnog isparavanja koje je praktički neistraženo - rekao je jedan od znanstvenika, profesor Andrey Khylstov.

Električne cigarete | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Dodaje kako njihove studije dokazuju da količina otrovnih aldehida eksponencijalno ovisi o koncentraciji aroma. To znači da što je aroma jača, cigareta je otrovnija. On i njegov tim testirali su pet različitih okusa i tri vrste e-cigareta te su zaključili da aromatične tekućine izlažu pušače kancerogenim tvarima. U svim testiranjima tekućine s aromama su se pokazale štetnijima nego one bez njih.

Ti rezultati upućuju na daljnju potrebu za istraživanjem, koja bi mogla završiti i potencijalnom zabranom prodavanja takvih kemikalija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.