Life
323 prikaza

Stvorio je ‘Jump Around’ Cypress Hilla, a sad ima novi album

1/6
Wikimedia Commons
Muggsov ‘Dies Occidentum’ na prvo slušanje djeluje kao eksperimentalni, ghotic noise s elementima trip-hopa, tek mjestimično prožet stihovima. Kao da se krećete kakvom ukletom šumom tražeći putokaz

Zloguk i jezovit, novi album kultnog hip-hop producenta DJ Muggsa odvest će svoje slušatelje u svijet folklora, misterija, no i u nervozan svijet mračnih parola o smislu i besmislu života. Parole su preuzete iz starih i opskurnih filmova, poput znanstvenofantastičnog “Cat-Women of the Moon”, iz kojega glas u jednom trenutku zapita: “Mračna strana - kako uopće išta možete znati o mračnoj strani?”. Ili muški glas koji kaže: “Nisam završio s ubijanjem”, a ženski pridodaje: “Naučit ću te mrziti”. Svoj album DJ Muggs opisuje kao “mitsko putovanje kroz maglovitu, spaljenu zemlju od originalnog mračnog fratra hip-hopa”. Također je to soundtrack za film koji još nije snimljen. 30-minutni “Dies Occidentum” na prvo slušanje djeluje kao eksperimentalni, ghotic noise s elementima trip-hopa, tek mjestimično prožet stihovima koji djeluju kao životne smjernice. Kao da se krećete kakvom ukletom šumom tražeći putokaz, dok su svuda oko vas nepoznate sile, a vi ne možete pronaći pravi put. Nešto kao u pričama H. P. Lovecrafta o jezovitim, izvanzemaljskim silama ili filmovima Tima Burtona. Album je izišao kod kultne diskografske kuće Sacred Bones, poznate po ambijentalnim i instrumentalnim albumima, poput onih Davida Lyncha, Johna Carpentera, Soft Moona, Zole Jesus i Marisse Nadler. Muggs je navodno davno snimio ovaj album, no tek kad je primio poziv diskografske kuće, odlučio ga je pustiti u svijet. Cover albuma će svojim folklorno-mističnim elementima podsjetiti na četvrti album Led Zeppelina, kojih je DJ Muggs oduvijek bio veliki fan.

 | Author:

DJ Muggs je na rap scenu na američkoj Zapadnoj obali stupio još kasnih 80-ih, ostavio je neizbrisiv trag sa Cypress Hillom, kasnije je pokrenuo solo projekt Soul Assassins, no i dalje ne pokazuje znake zaustavljanja. Tek dva tjedna prije nego što je izišao “Dies Occidendum”, s njujorškim reperom Romeom Streetzom objavio je album “Death&The Magician”. Pravim imenom Lawrence Muggerud, Muggs je odrastao u obitelji talijanskih korijena, no s 14 godina je posvojen u norvešku obitelj te se iz Queensa seli u Los Angeles, gdje se pokušava priviknuti na drugačiju kulturu i zaljubljuje u rap. “Odrastao sam u Queensu. Moja majka je iz Napulja, iz Italije. Došli su nakon Drugog svjetskog rata, preselili se u Queens. Moja majka ima osmero braće i sestara, tako da je to velika obitelj. Nedostaje mi to. Kad odrastate u Queensu, to je sirov grad, tako da odrastate s bijelcima, Talijanima, Ircima, Židovima, Meksikancima, crncima, ljudima s Kariba. Odrastate s toliko kulture i sve je izmiješano. Odrastate sa stvarnim ljudima”, prisjetio se jednom prilikom Muggs. Postaje DJ za 7A3, bend koji je krajem 80-ih izdao jedan album prije nego što se raspao.

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Potom osniva DVX s tri mlada latino repera, što će kasnije postati Cypress Hill - ime koje su bendu dali prema aveniji u kojoj su živjeli. “Nisam počeo DJ-irati do ‘84. Tek sam se doselio u LA. Ljeto kad sam se doselio, otišao sam u ulicu prekoputa kupiti ‘trave’ i pušiti s ekipom, a oni su bili DJ-evi. Svirali su energično, u slobodnom stilu, jer je to ono što trebate za latino publiku, kako bi cure zaplesale. Počeo sam se igrati za mikspultom i tako sam se poboljšao.” Istoimeni debitantski album grupe iz 1991. prvih šest ili više mjeseci nije se dobro prodavao, no kasnije osvaja muzičke ljestvice i dobiva legendaran status, a Muggs postaje kralj mračnog rapa, koji uspješno miksa s rock psihodelijom, stvarajući specifičnu zvučnu sliku.

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

DJ Muggs je jednom prilikom rekao da je njihov album u tome momentu postao “Dark Side of the Moon” hip-hopa. U to vrijeme su postali zagovornici i uživanja kanabisa, pa su tako joint zapalili u eteru “Saturday Night Live” 1993., zbog čega je Cypress Hill dobio doživotnu zabranu nastupanja u emisiji. “Rekao sam: New York City, mogu li zapaliti svoj joint? Zapalio sam ga, dim je ispunio studio, a telefoni su počeli zvoniti. Kad smo sišli s pozornice, svi su počeli paničariti”, prisjetio se Muggs. No bend nije dopustio da ih hajka konzervativaca uznemiri pa su zabranu primili više-manje ravnodušno, a ponosni su bili i na to što su postali prvi hip-hop bend čiji su članovi tetovirani. Iako je DJ Muggs bio producentski mastermind koji je pokretao Cypress Hill, općenito je i danas jedan od najtraženijih rap producenata. 

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons


Producirao je albume za U2, Depeche Mode, House of Pain, Dizzee Rascal, Ice Cubea. 2000-ih se otiskuje u istraživanje drugih muzičkih žanrova, uključujući trip-hop, dubstep i grime. Godine 2018. putuje u Egipat, gdje ostaje nekoliko mjeseci i radi s lokalnim umjetnicima. Te godine nastaje album “Elephants on Fire” Cypress Hilla, na kojemu se vidi specifičan Muggsov producentski potpis. U dokumentarnom filmu “Past is Prologue” može se vidjeti Muggsova fascinacija mistikom i psihodeličnim rockom. Jedan od projekata na kojima je radio i koji je nazvao “The Experience” vuče inspiraciju od slike “Postojanost sjećanja” Salvadora Dalija. Svoj zvuk opisuje kao “tenziju koja ti se stvori kad uđeš u mračnu ulicu, vidiš nekoga na drugom kraju, ali ne znaš tko je to”. Kako god, čini se da je ovo tek jedna dionica na muzičkom proputovanju tipa koji je stvorio beat “Jump Around” i da će se ovaj alkemičar zvuka vratiti u nekom drugom ruhu, možda još mračnijem i možda već sljedeće godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.