Life
15677 prikaza

Tajne drevnih spisa: Zemljom vladali kraljevi s neba?

Drevni vladari Sumera
screenshot/youtube
Jesu li zemljom doista vladali "kraljevi bogovi", a ako nisu - zašto se spominju uz stvarne vladare?

Otkriveni tijekom godina u brojnim regijama drevne Mezopotamije, kopije onog za što se vjeruje da je jedini rukopis koji se referira na Listu sumerskih kraljeva, a u detalje opisuje kako je u dalekoj prošlosti našim planetom vladalo osam misterioznih kraljeva punih 241 tisuću godina. Na listi se čak navodi kako su "sišli s neba", a iako taj popis otkriva nevjerojatnu priču koju mnogi nazivaju teorijom zavjere, znanstvenici do danas nemaju logično objašnjenje za to.

Od brojnih  arheoloških nalaza i artefakata otkrivenih na tlu nekadašnje Mezopotamije, rijetko je koji zanimljiviji i misteriozniji od tog drevnog rukopisa napisanog klinastim pismom na glinenim tablicama. Taj popis ne otkriva samo redoslijed i vrijeme vladavine sumerskih kraljeva, već i onih okolnih naroda. 

Ono što cijelu priču dodatno produbljuje je to što se tzv, mitske preddinastičke figure spajaju sa stvarnim povijesnim vladarima čije smo postojanje nepobitno utvrdili.

Prvi fragment teksta je star oko 4000 godina te ga je istraživač otkrio Hermann Vollrath Hilprecht na mjestu drevnog Nipura. Od tada je pronađeno još barem osamnaest primjera takvog popisa, a većina njih potječe iz vremena druge polovice trajanja dinastije Isin - između 2017. i 1794. p.n.e.

"Nakon što je kraljevanje sišlo s neba, kraljevstvo je bilo Eridug. U Eridugu, Alulim je postao kralj, vladao je 28 800 godina. Alaljar je vladao 36 ooo godina. Dva kralja, oni su vladali 64 800 godina..."

" U 5 gradova 8 kraljeva; oni su vladali 241 200 godina. Potom ih je poplava pregazila..."  - to piše na prvom dijelu Popisa kralja Sumera.

Mozaik iz Ura | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Tko je mogao vladati tisućama godina?

Do početka trećeg stoljeća prije nove ere. Sumer je obuhvaćao  barem dvanaest odvojenih i nezavisnih gradova-država: Kiš, Ereh, Ur, Uruk, Sipar, Akšak, Larak, Nipur, Adab, Uma, Tibira i Larsa.

Na popisu kraljeva jasno stoji kako je osam njih (a u nekim verzijama i deset) vladalo prije velike poplave, koja se pak povezuje s biblijskim Potopom. Jednako tako, između Adama i Noe postoji osam generacija, što povlači paralelu s osam sumerskih kraljeva.

Neki vladari koji se spominju u ranijim spisovima, kao što su Etana, Lugal-banda i Gilgameš, su mitske i legendarne figure čiji su herojski podvizi tema brojnih sumerskih priča i predaja.

No, kako je moguće da su kraljevi mogli vladati tisućama godina, i ako stvarno jesu, tada to zasigurno nisu bili ljudi

Oni koji takav popis smatraju običnom pričicom koja je zapalila pobornike pristaša teorija zavjere smatraju kako su brojke o godinama vladavine obična izmišljotina, no s druge strane postoji i velik broj ljudi, među kojima su i neki znanstvenici, koji vjeruju da su prvi kraljevi bili bogovi koji su mogli živjeti dulje od običnih smrtnika. 

Veliki misterij

Bila to obična priča ili ne, najvažnije pitanje koje se nameće je zašto bi Sumerani kombinirali mitske vladare s kasnijim stvarnim povijesnim ličnostima, zašto bi u određenom razdoblju počeli "normalno" brojati godine te zašto postoji tako puno sličnosti s knjigom Postanka.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kresimir22 16:10 08.Travanj 2017.

    Gdje ima dima ima i vatre!-stara narodna.Ja sam duboko uvjeren,proucavajuci Bibliju i njezine Epove te obrazlozenja ufologa, i na kraju koristeci logicko razmisljanje i sistem eliminacije nelogickih tvrdnji da su "sefovi" svih danasnjih religija,Bog Allah Buda i ostala ekipa,zapravo bili ... prikaži još! izvanzemaljci,koji su u starim civilizacijama bili tako i prikazani,ali na nacin koji su te stare civilizacije bile u stanju shvatiti.Primjer: "vatreni krugovi" na nebu subili zapravo svemirski brodovi,itd.