Life
3454 prikaza

Tajno društvo Asgardia: Osnivaju prvu svemirsku naciju

Mliječna staza
Thinkstock
Njihovih 246.000 građana dolaze sa svih dijelova svijet, a riječ Asgardia potječe od mitskog nordijskog svijeta u kojem žive bogovi

Ako niste zadovoljni svojom zemljom i razmišljate o odlasku, mogli bi kao novu idealnu lokaciju za život odabrati i Asgardiju. Zemlja je to koja trenutačno ima 246.000 stanovnika, no u materijalnom svijetu postoji samo kao satelit veličine kruha i težak 2,7 kg koji se u zemljinoj orbiti nalazi od studenog 2017. godine. 

Jednog dana bit će to velika i moćna zemlja koja će imati i koloniju na Marsu, pa možda čak i puno dalje, kako stoji u njihovom Ustavu. Njihov vođa je azerbejdžanski milijarder Igor Raufovič Ašurbeyli, uključen u izdavaštvo, telekomunikacije, svemirska istraživanja, nanotehnologiju, obranu i sl. On je bio izvršni direktor Almaz-Antey, ruske kompanije u državnom vlasništvu koja se bavi proizvodnjom vojne opreme. Nakon odlaska iz kompanije, okrenuo se poslu izgradnje katedrala u Rusiji. 

25. lipnja u Beču u Austriji, postao je prvi "šef" ove države. Njegovo lice nalazi se na službenom komemorativnom novčiću kojeg su gosti dobili na gala večeri nakon njegove inauguracije. Bila je to prava svečanost koje se ni bi posramila ni neka druga država. Djevojački zbor otpjevao je njihovu službenu državnu himnu a uz fanfare čula se i snimljena poruka ruskog astronauta s Međunarodne svemirske stanice. Plemenite ciljeve Asgardije i želju za "mirom u svemiru i prevenciji zemaljskih sukoba transformacijom u svemir" predstavio je novoimenovani šef, piše BBC. 

Nakon službene ceremonije 350 gostuju, među kojima su bili članovi parlamenta, donatori i mnogi drugi, prebacili su se u posebno uređenu dvoranu gdje ih je dočekala večera sa tri slijeda. Zabavljali su ih glazbenici i plesači koji su izvodili sve od opere, koncerata i baleta, do flamenca, japanske folk glazbe i Straussa. Njihovi nastupi pažljivo su odabrani djelomično i iz razloga kako bi odali počast 12 službenih jezika ove države. "Kultura nas ujedinjuje, a oružje razdvaja", poručio je Ašurbeyli.

Njihov je plan svijetu donijeti mir kao što su to pokušale i mnoge druge teorije i ideologije, one utopijske. No oni to tako ne misle. 

Riječ Asgardia potječe od riječi Asgard, mitskog nordijskog svijeta u kojem žive bogovi. Ašurbeyli će modernu Asgardiju nazvati kraljevstvom, no on sebe neće nazivati kraljem, već "šefom nacije". Po njihovom Ustavu šef ima  petogodišnji mandat, s mogućim reizborom sve do njegove 82 godine. Nasljednike nominira šef, parlament i svemirsko vijeće. 

Nakon večere šef se družio s građanima među kojima je bio i Mitchell Brogan iz Kanade koji se bavi kriptovalutama. Sam je rekao kako je bio jako uzbuđen prije upoznavanja Ashurbeylija, no on ga je umirio i dozvolio mu da ga dotakne u tipičnom pozdravu stisnutim šakama. 

Richard Branson Troše milijarde Ekonomix Novi 'zlatni rudnik': Milijarderi ulažu u svemirski biznis

Nakon toga razgovarao je s novinarima. Među njima bio je i novinar BBC-a koji ga je pozdravio i rekao ponosno kako je i sam građanin Asgardie. Tada mu se nasmijao i pozdravio ga. Porijeklom iz plemenite obitelji iz Azerbejdžana, šef mu je pričao kako je svoju zemlju odlučio nazvati kraljevstvo jer "voli Veliku Britaniju" a djelomično i zbog toga jer "riječ kraljevstvo sadrži nešto magično".

"Mislite li da ima nešto romantično u tome? To je poput kraljevstva u raju, ne na zemlji", rekao je. 

Iako kršćanin, zabranio je religije i političke stranke u svojoj zemlji, što je kako smatra još jedan način na koji će se odmaknuti od onih zemaljskih konflikata. Unatoč ovim oštrim dekretima reći će kako je "Asgardia prava demokratska zemlja". No mali pogled na Ustav pokazuje kako šef nacije ima veliku moć u svojim rukama. 

Jerem Saget jedan je od 146 članova parlamenta. Ovaj francuski liječnik već dugo godina zainteresiran je za svemirska putovanja i medicinu, kaže kako mu je pojam kraljevstva bio malo čudan u početku, no kako sam vjeruje u koncept ustavne monarhije. 

"Važan je pravi ton", rekao je ministar. 

Njihovih 246.000 građana dolaze sa svih dijelova svijeta. Arlene Buklarewicz medicinska sestra živi na Havajima i već godinama volontira u centru za astronomiju. Na pitanje zašto je postala građanka ove nacije rekla je kako je to njezina "idealna prilika za oblikovanje 'prosvijetljene' nacije koja ima priliku za čistim početkom". 

Ona želi vidjeti "jesu li rituali i tendencija prema nadnaravnom ukorijenjeni u našu DNA te možemo li početi svježi s ljepotom prosvijetljene mašte u formiranju novog koncepta 'nacije'".

Planetni sustav TRAPPIST-1 sa sedam planeta poput Zemlje TRAPPIST-1 Znanost Otkriveni planet: Identičan Zemlji, na njemu moguć život!

Buklarewicz je jedna od žena u naciji sa 85 posto muškaraca i  72 posto parlamentarnih ministara. Supruga jednog člana parlamenta misli da zna zašto je to tako. 

"Moja prva pomisao bila je kako su dečki više zainteresirani za znanstvenu fantastiku. Voljeli vi to ili ne, žene su manje zainteresirane za tako nešto", rekla je. 

Na pitanje bi li se preselila na arku ako bi joj se pružila prilika, odgovara potvrdno i kaže kako je pustolovnog duha. Njezin bi suprugu također prihvatio priliku da ide u orbitu. Elšad Kaziev, polu Rus polu Azerbejdžanac, postao je građanin Asgardie i član parlamenta upravo zbog svog djetinjstva. 

"U svom dvorištu imali smo Rusa, Azerbejdžanca, Židova, Armenca, svi u istoj stambenoj zgradi živjeli su u miru", prisjeća se i kaže kako želi da Asgardia bude upravo takvo mjesto. 

Sve što trebate napraviti, ako želite postati građanin, je svoje podatke ostaviti na njihovoj stranici i kliknuti na kućicu s kojom potvrđujete kako prihvaćate njihov Ustav, kojeg možete pročitati online. Postati građanin ove svemirske države lako je poput otvoriti Facebook profil. 

Ašurbeyli kaže kako je Ustav sastavio uz pomoć šačice međunarodnih pravnika koji su proučavali ostale ustave. Dokument su odobrili građani. Većinom je to zapravo utopijski manifest, inspirativan i nepraktičan. Među Vrhovnim vrijednostima su "mir u svemiru i mirno naseljavanje Svemira".

Rover Curiosity na Marsu je snimio svoj "selfie" 2018. Što se čeka? Znanost NASA: Na Marsu smo pronašli sve potrebno za život

Neki dijelovi Ustava tako kažu:

"Svi građani Asgardije su jednaki, bez obzira na zemlju podrijetla, prebivalište, državljanstvo, rasu, nacionalnost, spol, vjeru, jezik, financijski položaj ili bilo koji drugi atribut".

"Asgardia će biti nacija nadmoći znanosti i tehnologije i nacija ideja".

"Svaki progon izražavanja mišljenja i uvjerenja zabranjen je, pod uvjetom da takvi stavovi ne propagiraju nemoral, potkopavaju ili ublažavaju Vrhovne vrijednosti, ugrožavaju nacionalnu sigurnost, potiču nasilje i svađe, sramote čast i dostojanstvo pojedinaca, otkrivaju ograničene informacije ... ".

Ustav sadrži i neke zanimljive stvari na koje bi građani trebali pripaziti. 

"Kako bi se osigurala povjerljivost informacija, Vlada regulira cirkulaciju određenih vrsta informacija".

"Legalni instrumenti uključuju ne samo "odluke o referendumu" i "Akte parlamenta" već i "dekrete šefa države". Šef države ima i ustavnu moć nominirati svog nasljednika "na temelju genealogije ili drugih".

Kandidate mogu imenovati članovi parlamenta ili Vrhovnog svemirskog vijeća. Ipak šef nacije je taj koji imenuje predsjednika svemirskog vijeća koji odgovara samo šefu. Šef nacije također imenuje i smjenjuje Vrhovni sud i tužitelja. Ima pravo i na veto prilikom odabira kandidata za mjesta kao što su čelnik nacionalne banke i sudova. I pravo da razriješi parlament. 

Planetni sustav TRAPPIST, ilustracija Nismo sami Znanost Otkrili 'super-Zemlju': Bolja od nas, a možda i naseljena

Prvi sastanak parlamenta održao se dan prije inauguracije. Sjednica je bila zatvorena za javnost. Članovi parlamenta (izabrani od strane sugrađana online) su rekli da ne žele dijeliti ništa. Kad ih je novinar upitao kako je prošao sastanak član parlamenta Amerikanac John Fine, u pratnji svoje supruge, rekao je kako su prošli niz različitih tema, ali da "ne može pričati o tome". 

Sjednice parlamenta uvijek će biti zatvorene za javnost, naglasila je glasnogovornica Asgardije Yasmin Perez.

Članica parlamenta Linda Jack kaže kako se ne smiju odavati detalji sastanka. Prije nego je susrela svoje kolege ministre, kaže kako je bila pomalo skeptična. 

"Hoće li to biti hrpa Trekija?", pitala se. Umjesto toga kaže "naišla je na različitu vrstu inteligentnih ljudi". 

Još jedna članica Svetlana Bronnikova kaže kako je sjednica parlamenta od 12 sati "bila jako intenzivna". Ova Ruskinja i klinička psihologinja sada živi u Nizozemskoj. Svoje kolege smatra "jako posvećenima i spremnima za promjenu nečega". 

Na pitanje želi li i ona svoj dom pronaći na svemirskoj arci, odgovara potvrdno. 

Sam Ashurbeyli rekao je kako se divi monarhiji Velike Britanije, no to ga nije potaknulo da otvori sjednice za javnost, kao što to čine u Velikoj Britaniji, ali i u drugim zemljama diljem svijeta. U svom inauguracijskom govoru viziju Asgardije opisao je riječima "refleksija ljepote ljudskosti i drevnog sna božanske i mirne zemlje u raju...mjesto na kojem nema boli ili mržnje, samo ljubavi i sreće".  

Ove riječi zvuče divno, predivno čak kad ih ovako pročitate na papiru. Kao i većina utopijskih ideala na papiru. No u stvarnosti nikada nije tako. Hoće li to biti i u ovom slučaju, mogli bi saznati uskoro. A do tada, prilikom razmišljanja o promjeni zemlje u kojoj živite, sjetite se jedne, koja upravo sada, nešto veća od komada štruce, plovi našom orbitom.

I širi misli "šefa nacije" koji širi ljubav i mir i drži sve konce svog "kraljevstva" u svojim 'božanskim' rukama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tom 06:11 18.Kolovoz 2018.

    Znaci: svi bogatasi svijeta, bi na drugi planet ili sv, stanicu kad ovaj svijet ode u vrazju mater a to je blizu, sretno im umiranje!