Life
35212 prikaza

Tragedija: Pjevač ABBA-e uopće se ne sjeća ABBA-e

Benny Andersson i Bjorn Ulvaeus
1/7
IPA/PIXSELL
Iako navodno relativno normalno živi i može brinuti sam za sebe glazbenik se svoje slavne karijere jedva može prisjetiti

Björn Kristian Ulvaeus je pjevač, skladatelj, tekstopisac i gitarist koji se proslavio kao jedan od osnivača i članova grupe ABBA. No, njegova uspješna karijera i pjesme kojima je švedska grupa osvajala svijet  njemu su uspomene kojih se više ne može sjetiti.

Ulvaeus, naime, u svojoj 72. godini pati od teške demencije. Iako navodno relativno normalno živi i može brinuti sam za sebe glazbenik se svoje slavne karijere jedva može prisjetiti. Tako ne pamti ni ABBA-inu pobjedu na Euroviziji, kada su trijumfirali s pjesmom Waterloo, koju zadnjih dana dok smo gledali Eurosong mnogi spominju kao najbolju pobjedničku pjesmu u povijesti ovog natjecanja.

Björn Kristian Ulvaeus se ne može niti sjetiti kada su sa pjesmom "Waterloo" osvojili Euroviziju 1974. godine. Ne sjeća se natjecanja, pobjede niti histerije koja je uslijedila. Događaje mu prepričava njegova druga supruga koja je pak priču milijun puta čula od Bennyja Anderssona, 'druge glave' ABBA-e.

Bjorn Ulvaeus | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
- Kao da nisam bio tamo - kaže pjevač koji je počeo oboljevati u kasnim pedesetima, a bolest je vrlo brzo napredovala iako je pokušao sve - hipnozu, lijekove, posebnu prehranu, žute naljepnice po stanu koje ga na sve podsjećaju... Kroz hipnozu je pokušao vratiti barem fragmente sjećanja.

Njegova supruga kaže da vrlo često proučavaju fotografije iz prošlosti, a on u čudu sluša o svojim uspjesima i avanturama. ABBA je prodala više od 400 milijuna ploča diljem svijeta, a iako se ne može sjetiti ni nekih ostalih važnih događaja u svom životu, gubitak pamćenja o bendu koji će zauvijek ostati kao jedan od najuspješnijih svih vremena i kojeg je on osnovao zajedno s Anderssonom možda je i najtragičnija posljedica Ulvaeusove demencije.

Kao tinejdžer je za 13. rođendan na poklon dobio gitaru, te je bio član grupa The Hep Stars i The Hootenanny Singers. Kroz bendove je 1966. godine upoznao i Bena Anderssona s kojim je uskoro ostvario suradnju. Shvatili su da se odlično nadopunjavaju kao autori i skladatelji te su počeli raditi na zajedničkim pjesmama. 

Uskoro su upoznali i svoje buduće supruge i članice benda - Agnethu Åse Fältskog i Anni-Frid Lyngstad. Ulvaeus i Agnetha su se oženili 1971. godine, a razveli 1979. godine te imaju djecu Lindu i Petera, a samo godinu nakon razvoda oženio je glazbenu novinarku Lenu Källersjö s kojom je i dalje u braku. Dobili su kćeri Emmu i Annu. 

Jedna od zanimljivih 'crtica' iz života i poslovanja grupe koja se proslavila pjesmama poput "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen" i "Waterloo" jest i način na koji su izbjegavali plaćati porez. Švedski zakoni propisali su da ukoliko je odjeća toliko suluda da je nitko ne bi nosio 'po vani' onda se na nju ne treba plaćati porez.

- Ako se mene pita mi smo izgledali kao da smo potpuno ludi, nitko se na pozornici nije mogao obući ludo kao mi - rekao je jednom Ulvaeus objasnivši ABBA-in poznati luckasti izgled i imidž.

Benny Andersson i Bjorn Ulvaeus | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL
- Najdraža njegova pjesma mi je "The Winner Takes It All" jer ju je napisao o našem razvodu i raspadu ljubavi, zato mi je nekako tužna, ali i bliska - rekla je svojedobno Agnetha koja s bivšim suprugom i kolegom iz benda već dugo ne razgovara već su se godinama viđali samo na rođendanima djece. Samo dvije godine nakon razvoda, 1982. godine ABBA je 'odradila' svoj posljednji nastup. 

Nakon raspada grupe ženske članice su otišle svaka svojim putem, dok su Benny i Björn nastavili surađivati. Napisali su mjuzikle "Mamma Mia", “Kristina fran Duvemala” i “Chess”, ljubavnu priču koja se događa u vreme ”Hladnog rata”. Za veliki hit mjuzikl "Mamma Miu" su dobili i pet nominacija za nagradu Tony.

 • Avatar Dannilika
  Dannilika 01:43 21.Svibanj 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

 • Danko 23:36 20.Svibanj 2019.

  Sad može ponovo napisati iste hitove jer su mu novi. Šalu na stranu vrhunski likovi

 • IvanB 16:07 20.Svibanj 2019.

  Koliko takvih tragedija ima svuda oko nas!