Life
8893 prikaza

"Tunel ljubavi" zapravo skriva tajnu iz Hladnog rata

Ukrajinski "Tunel ljubavi"
Instagram
Svake godine još uvijek funkcionalan tunel i pruga privlače sve više turista, a u doba Hladnog rata on je bio dobra kamuflaža za obližnju vojnu bazu

U stoljećima starom ukrajinskom gradu Klevanu željeznička pruga siječe svoj put kroz prekrasnu šumu, formirajući izgled izvanzemaljskog tunela, kojeg su lokalci vrlo prikladno nazvali "Tunel ljubavi". 

Tunel koji kao da je ispao iz bajke svake godine privlači sve veći broj turista koji bi po njemu rado prošetali, a sve popularnije postaje i zaručničko ili svadbeno fotografiranje na toj lokaciji, pa je Instragram preplavljen fotkama od tamo. 

Ukrajinski "Tunel ljubavi" | Author: Instagram Instagram

Ljubavnička trasa svoje porijeklo vuče iz razdoblja Hladnog rata, što je otkrio novinar i fotograf radio Free Europe, Amos Chapple.

On je u razgovoru s lokalcima naučio ponešto o povijesti tunela, prvenstveno o tome kako je napravljen da bi se prikrila obližnja vojna baza.

Ukrajinski "Tunel ljubavi" | Author: Instagram Instagram

Tunel se proteže kroz gustu šumu oko 6,5 kilometara. Pruga je kjonstruirana na kraju 19. stoljeća kako bi osigurala opskrbu tvornicu drvne industrije na drugom kraju staze.

Svakog dana vozač vlaka i danas prevozi teret slavnom rutom, što nenamjerno pomaže u održavanju oblika tunela, koji bi u suprotnom potpuno zarastao.

Ukrajinski tunel ljubavi | Author: Amos Chapple/Radio Free Europe Amos Chapple/Radio Free Europe

Stvari postaju zanimljive kod misterioznog račvanja pruge, a lijeva pruga vodi u prostor gdje je zabranjen ulazak, a Chappleu je značenje te pruge otkrio lokalni novinar. Tijekom vrhunca Hladnog rada, vremena velike paranoje i tajnosti, sovjetske su snage uz drveće postavile prugu kako bi sakrili transport opreme do obližnje vojne baze.

Ta je ukrajinska vojna baza i danas aktivna.

Ukrajinski "Tunel ljubavi" | Author: Amos Chapple/Radio Free Europe Amos Chapple/Radio Free Europe

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.