Restorani sushija s Michelinovom zvjezdicom Onodera Group rekli u nedjelju su na na godišnjoj prestižnoj novogodišnjoj aukciji platili 207 milijuna jena za 276 kilograma plavoperajne tune. Preračunato, to je gotovo 1,3 milijuna eura za tunu, što je druga najviša cijena ikada plaćena na dražbi koja je dio japanske tradicije. Po kilogramu ta tuna vrijedi 4710 eura i to je čini jednim od najskupljih jela na svijetu.
Isti kupci su platili najvišu cijenu pet godina zaredom - osvajajući prava hvalisanja i unosnu pomamu medijske pažnje u Japanu.
- Prva tuna je nešto što treba donijeti sreću - rekao je dužnosnik Onodere Shinji Nagao.
- Želja nam je da ljudi ovo jedu i da imaju prekrasnu godinu...
Pred njihovim sushi restoranom nakon ovakve reklame uvijek nastanu ogromni redovi, svi žele probati tunu od 1,3 milijuna eura i očito im se investicija isplati.
Grupa Onodera platila je 114 milijuna jena za vrhunsku tunu prošle godine.
Ali najviša aukcijska cijena ikada bila je 333,6 milijuna jena za plavoperaju od 278 kilograma 2019. godine. Riblja tržnica u međuvremenu je premještena iz tradicionalnog područja Tsukiji u moderni objekt u obližnjem Toyosuu, piše Guardian.
Rekordnu ponudu dao je samoproglašeni "kralj tune" Kiyoshi Kimura, koji upravlja nacionalnim lancem restorana Sushi Zanmai.
Tijekom pandemije Covida-19 novogodišnja tuna imala je samo djelić svojih uobičajenih vrhunskih cijena, budući da je javnost bila obeshrabrena da jede vani, a restorani su imali ograničen rad.
Sad su se opet vratli starim navikama.