Life
79298 prikaza

Ukleti Titov brod "duhova i štakora ljudoždera"

Lyubov Orlova
1/2
Wikipedia
Izgrađen je u Kraljevici, pogonjen je motorom iz Uljanika, ali godinama besciljno luta Atlantikom

Više od 4.000 tona težak, dug devedesetak metara, Lyubov Orlova ponosno je nekad plovila smrznutim Arktikom pod sovjetskom zastavom. Izgrađena je u kraljevičkom brodogradilištu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a pogonjena je dizelskim motorom izgrađenim u Uljaniku. 

"Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, no svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničkog ureda. No, nikako se ne smiju zaobići ni svi ti vrsni radnici i poslovođe koji su radili u brodogradilištu jer je brod toliko kompleksan projekt, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi", prisjetio se Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog ureda.

"Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodnje. Čelik, brodski motori, namještaj, instalacije... Jedino što su Rusi uvjetovali na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacijski uređaji i kompletna oprema za kuhinju mora biti njihova. Čemu to, i zašto baš navigacija i kuhinja, nikad nismo dobili odgovor", ispričao je Devčić o radu.

Težak rad njega i drugih jugoslavenskih brodograditelja godinama je uspješno odolijevao svemu što je okrutni Arktik bacio na njega; od oluja do ledenih santi i uspješno je više od tri desetljeća prevozio turiste po smrznutom sjeveru Zemlje.

Napušteni brod

Međutim, krajem 2010. godine počinje tužna sudbina broda duhova. Tadašnji vlasnik broda upao je u probleme i brod je zaplijenjen u kanadskoj luci St. John kako bi se vjerovnici naplatili. Međutim, kako dvije godine nitko nije htio kupiti brod, na kraju je prodan u staro željezo. Tvrtka Neptune International Shipping trebala je prebaciti nesretnu Orlovu do Dominikanske republike kako bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke, posebno izrađenim tegljačem, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspješno je pokušavala ponovno uhvatiti napušteni brod, ali visoki valovi i teški udari vjetra su ih u tome spriječili.

Lyubov Orlova | Author: Wikipedia Wikipedia

Uskoro je brod izišao u međunarodne vode i kanadsko ministarstvo prometa reklo je da brod više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije i zbog toga su ga napustili. U godinama nakon napuštanja Orlove, nekoliko puta je viđen kako besciljno pluta Atlantikom. Svojevremeno se pojavila i priča u britanskim tabloidima da je brod sada prepun štakora ljudoždera i da se kreće prema britanskim otocima. Od te priče nije bilo ništa, a posljednji put je otkriven u ožujku 2013. godine gotovo 1.000 kilometara od irske obale.

Tada su irski mediji napisali da je zabilježen signal sustava za hitnu pomoć s Orlove. Zanimljivo je da se taj sustav aktivira tek nakon potonuća broda i zbog toga se sumnja da je brod potonuo te da je jako malo vjerojatno da će ikad biti pronađen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.