Life
9077 prikaza

Vapaj balkanskih ISIL-ovaca: Spasite nas od Kurda!

Islamska država
Day Donaldson/ CC BY 2.0
Mnogi su se pokajali zbog svojeg odlaska na teritorij pod kontrolom Islamske države, a njihove matične države ih sada odbijaju

Pad ISIL-a doveo je do sigurnosnog problema za brojne europske države. Naime, postavilo se krajnje opravdano pitanje što učiniti s državljanima koji su otišli u Siriju i borili se na strani Islamske države. Nekima su oduzeli državljanstvo i mogu očekivati samo zatvor, ali sve veći problem postaju žene koje su otišle na ratno područje zajedno sa svojim muževima i koje su nakon poraza ISIL-a završile u kampovi.

Žene s bosanskohercegovačkom putovnicom koje traže povratak u BiH u ovom trenutku ne dobivaju odgovore nadležnih institucije i njihova sudbina u ovom trenutku je nepoznata.  Medeni mjesec u Siriji Tridesetjednogodišnja S.S. iz BiH nalazi se u kampu Roj u Siriji udaljenom 20-ak kilometara od granice s Turskom. Ona je tamo sa svojom 2,5 godišnjom kćeri već gotovo dvije godine. Prije nego je otišla u Siriju, živjela je u Švicarskoj gdje je stigla s roditeljima i sestrama kao izbjeglica za vrijeme rata u BiH-a. 

Ilustracija ISIL-ovca opasnost Top News Izvještaj SOA-e otkriva sve Hrvate u Islamskoj državi

- Kad je počela agresija S.S je imala nepune 4 godine. Njeni otac i majka, inače moji bliski rođaci, dobili su tri kćeri koje su bile izuzetno nadarene i vrijedne, tako da su bile ponos cijele obitelji. Ona je bila posebna, inteligentna, završila u roku pravni fakultet u Švicarskoj, upisala magisterij i završila jedan semestar, a onda se rodila ljubav između nje i jednog momka iz Kozarca koji je, također, živio u Švicarskoj. Taj momak niti izgledom niti ponašanjem, nikad nije odavao sliku mladića koji bi jednog dana mogao otići na sirijsko ratište. I on i ona, naprosto, izgledali su kao ostali svoje generacije – mladi, opušteni, veseli – ispričao je anonimno za Dnevni Avaz bliski rođak S.S. 

Mlada žena vjenčala se sa svojim izabranikom u prosincu 2014. godine u Švicarskoj, a samo šest mjeseci kasnije mladi par je otputovao u Barcelonu gdje su, kako su govorili obitelji i prijateljima, trebali provesti "medeni mjesec". 

Međutim, mladi par se ubrzo javio svojim roditeljima iz Turske i obavijestili ih da odlaze u Siriju. I njezini i njegovi roditelji od tog stresa do dana današnjeg nisu se oporavili.  Traže povratak  Nadležnim institucijama zastupnik obitelji S.S. sarajevski odvjetnik Džemail Bećirović podnio je zahtjev da se njoj i njezinoj kćeri dopusti povratak u BiH s obzirom da je državljanka BiH i da ima prijavljenu adresu na kojoj bi boravila nakon svog povratka. 

Jihadi Jack i roditelji Nisu znali Life Njihov sin je najpoznatiji europski ISIL-ovac

- Moja klijentica se nalazi u kampu Roj na sjeveru Sirije i želi da se vrati u BiH bez obzira na zakonske posljedice koje bi prema njoj bile primijenjene. Njen suprug se, također, nalazi zatočen u muškom kampu, nekih dvadesetak kilometara udaljenom od kampa u kome je ona smještena. Koliko sam čuo , prilično je bolestan. Pokušao je pobjeći iz tog kampa kako bi se vratio u BiH, bez obzira na to što ga ovamo čeka, ali su ga uhvatili i ponovo vratili u kamp. Samo u jednom slučaju kada mu je bilo dozvoljeno da na nekoliko minuta vidi dijete, S.S s njim nema kontakata. Ono što sam čuo od njenih roditelja, posebno od sestre koja povremeno kontaktira s njom, u kampu u kome boravi mnogo je žena i djece bivših boraca ISIL-a iz raznih europskih država. O broju žena iz BiH, kako mi je rekla njena sestra S.S nije smjela davati informacije putem telefona – navodi odvjetnik Bećirović.

Bećirović je ispričao kako čini sve što zakonski može kako bi njegovoj klijentici bio omogućen povratak u zemlje. On smatra kako je na državi da ona provede zakonski postupak protiv S.S. Naime, prema propisima BiH provodi zakonski postupak protiv svake osobe koja se sumnjiči da je boravila na ratištu u Siriji, što uključuje i S.S. 

Kako je ispričao rođak S.S. za Dnevni Avaz, švicarske vlasti došle su do informacijama o osobama koje su vrbovale muža mlade Bosanke za odlazak na ratište u Sirije. Međutim, u ovom trenutku nije poznat motiv zašto je mladi par odlučio otići u Siriju. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:34 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • centirion 18:46 01.Studeni 2019.

    Zašto u Evropu? Zašto ne u S.Arabiju?

  • centirion 18:45 01.Studeni 2019.

    A da su oni pobijedili odsjecali bi nam glave!