Life
128 prikaza

Veliki Concours Mondial de Bruxelles stiže u Hrvatsku

1/5
Concours Mondial de Bruxelles
Jedno od najvećih svjetskih vinskih ocjenjivanja svake je godine u drugoj državi, a 2023. bit će u Poreču. Na ovom natjecanju nema 'muljanja': organizatori provjeravaju šalju li im vinarije ista vina kakva i prodaju

Istra je najveći hrvatski poluotok i regija u kojoj se isprepliću kulture s iznimno dugom poviješću vinogradarstva i proizvodnje vina. U Istri je vino priča o strasti i nužnosti te sastavni dio kulture života. Poznata je po odličnim vinima od brojnih hrvatskih i međunarodnih sorata, a posebno od kutnih malvazije i terana. Zato će Poreč biti domaćin ocjenjivanja crnih i bijelih mirnih vina 12., 13. i 14. svibnja 2023.

Tako su organizatori Concoursa Mondial de Bruxelles na svojoj internetskoj stranici započeli objavu o tome kako će jubilarno 30. izdanje ovog ocjenjivanja sljedeće godine biti u Hrvatskoj.

 | Author: Concours Mondial de Bruxelles Concours Mondial de Bruxelles

Concours je, uz britanski Decanter i njemački Mundus Vini, najveće svjetsko ocjenjivanje vina. Utemeljeno je 1994., a od 2006. svake je godine u drugoj državi. Uglavnom "šeću" Europom, ali 2018. su "skočili" i do glavnog kineskoga grada Pekinga.

"Kandidirali smo Poreč za domaćina ovog poznatog ocjenjivanja u kategoriji mirnih crnih i bijelih vina kako bismo predstavili Istru kao atraktivnu vinsku destinaciju. U porečkoj dvorani Žatika okupit će se više od 350 ocjenjivača, vrhunskih vinskih znalaca i stručnjaka iz cijeloga svijeta, među kojima je 60 posto vinskih novinara. Oni će u nekoliko dana ocijeniti oko 10.000 uzoraka iz 50-ak zemalja i marketinška vrijednost za Istru i istarska vina bit će nemjerljiva", istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, koja je utemeljena 1994. godine, kao i Concours Mondial.

 | Author: Concours Mondial de Bruxelles Concours Mondial de Bruxelles

Članovi Vinistre i predstavnici Istarske županije još su u veljači primili organizatore Concoursa Mondial de Bruxelles, kojima se očito svidjelo ono što su vidjeli i doživjeli u Istri.

"Vino i vinarstvo dio su naše tradicije i od Istre su stvorili prepoznatljivi brend na globalnom tržištu. Biti domaćinom međunarodnog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles za nas je velika čast i sjajna prilika da predstavimo svijetu zbog čega je Istra poznata. Vidimo se dogodine u Poreču", rekao je istarski župan Boris Miletić nakon što je preuzeo zastavu Concoursa sredinom svibnja u Cosenzi u talijanskoj regiji Kalabrija, gdje je bilo ovogodišnje ocjenjivanje mirnih bijelih i crvenih vina.

 | Author: Concours Mondial de Bruxelles Concours Mondial de Bruxelles

Na Concours Mondial pristigne 10-ak tisuća uzoraka pa su organizatori podijelili vina u četiri kategorije. Ružičasta su ove godine ocjenjivali u ožujku u Španjolskoj, pjenušava će početkom srpnja u portugalskoj regiji Bairrada, a slatka i ojačana u rujnu na Siciliji. Istra je dobila organizaciju najvažnije i najbrojnije kategorije mirnih bijelih i crvenih vina sljedeće godine.

Ovo je ocjenjivanje posebno i po kontroli uzoraka. Sami uspoređuju vina od 2009., a 2012. su u Bordeauxu pronašli laboratorij voljan analizirati ih. Suci s natjecanja kupuju pojedine uzorke u svojim zemljama i šalju ih u Bordeaux, gdje ih uspoređuju s neotvorenim vinima pristiglima na Concours. Svaka vinarija mora poslati četiri boce, a obično se na ocjenjivanju istoči jedna pa imaju drugu za usporedbu.

 | Author: Concours Mondial de Bruxelles Concours Mondial de Bruxelles

Tako su 2016. otkrili kako se dva vina nagrađena 2015. razlikuju od onih u prodaji "ukrašenih" čak i naljepnicama s Concoursovim priznanjima. Direktor ocjenjivanja, po savjetu odvjetnika, nije objavio koje su vinarije varale, no prijavio ih je belgijskome Ministarstvu gospodarstva, koje ih može tužiti. Obavijestio je i vinarije o tome pa su same povukle lažna vina s tržišta.

 | Author: PROMO PROMO

Srebro Roséu iz Belja koji stoji 33 kune

Crnog pinota je 44 posto, sivog 29, a cabernet sauvignona 27 posto u Roséu 2021. iz Belja koji je osvojio srebrnu medalju sredinom ožujka na ovogodišnjem ocjenjivanju ružičastih vina Concours Mondial de Bruxelles Vins Rosés u španjolskom Valladolidu. Beljska je ružica polusuho vino izraženih voćnih mirisa jagoda, malina i nara te cvijeta ruža. U Belju kažu kako pristaje pizzama, burgerima i umjereno slatkim kolačima, a butelja u internetskoj prodavaonici stoji samo 33 kune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.