Life
228 prikaza

Vinari iz Bordeauxa imaju dva mora, a zadarski tri

1/25
Ivo Kozarčanin/Express
Prelijepa vina stižu iz vinarija između Jadranskog, Novigradskog i Karinskog mora. Sauvignon iz Podgradine, žilavka iz Petrčana, pjenušac iz Nadina te ‘Francuzi’ s Korlata dio su aduta vinarija zadarske okolice...

Bog je stvorio čovjeka, a Zadar košarku, s pravom si tepaju stanovnici ovog lijepog dalmatinskoga grada, koji su zaluđeni popularnom igrom, a imaju sve više prava hvaliti se i vinima. Pokazali su to i na nedavnom predstavljanju u zagrebačkom Petom kupeu, iznimno ugodnom prostoru za intimnija vinska druženja s do 15-ak štandova u željezničarskom naselju iza Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Sauvignon iz Podgradine, žilavka iz Petrčana, mirni crljenak iz Polače te pjenušac od te sorte kao i divlji merlot i pitomi cabernet sauvignon iz Nadina samo su neke od posebnosti zadarskih vinarija na predstavljanju devet vinarija s dijela Zadarske županije omeđenog s tri mora: Jadranskim, Novigradskim i Karinskim. Po tome su bolji i od Bordeauxa, područja između rijeka Garonne i Dordogne koje zovu Entre-Deux-Mers. Naziv nije izveden iz francuske riječi “mer”, koja znači more, nego iz “marée” (plima). Vinarijama zadarske županije, eto, tri plime utječu na vinograde.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Bora iz Podgradine u općini Posedarje lani je na Decanterovu ocjenjivanju u Londonu za Pošip osvojila zlatnu medalju, što znači 95 od mogućih 100 bodova. Idu i novom berbom po novo priznanje, a Zagrepčanima su ponudili vjerojatno najjužniji hrvatski sauvignon, za koji bi mnogi dali ruku u vatru kako stiže iz hladnije sjeverozapadne Hrvatske, a ne iz vrele Dalmacije. Štoviše, rade i fini pjenušac od njega, no količina je mala, pa ga se kušati može samo u vinariji.

Kraljevski vinogradi iz Punta Skale pokraj Zadra predstavili su petrčansku inačicu žilavke, hercegovačke autohtone bijele sorte, koja tamo pod nadzorom dobrih vinogradara i vinara daje izvrsna mineralna vina vrijedna svakog stola i primjerena vrlo širokoj paleti jela.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

”Volimo vina od žilavke, pa smo je posadili. Vjerujemo u sortu, vjerujemo u sebe i sigurni smo da ćemo i mi napraviti dobru žilavku”, rekao je direktor vinarije Zoran Pantalon.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Kraljevsko je vino stiglo iz nadinske vinarije legendarnog Šime Škaulja. Sam Šime nije došao u Zagreb, ali snaha Elvira i sin Tomislav odlično su predstavljali veliko vino Carl Gustaf, mješavinu cabernet sauvignona i merlota iz 2016. Kasna berba ima čak 38,8 grama suhe tvari, loze su sađene 2003. i 2005., a vino je nazvano po švedskom kralju Carlu Gustafu, koji je 2013. bio u vinariji. Najavili su i premijeru berbe 2017., na čijoj će boci biti i kraljevski grb. Škaulji su poznati i po odličnim jednosortnim vinima od merlota i cabernet sauvignona neobičnih karaktera. Prva sorta obično daje staložena vina, a drugu je teško ukrotiti, no iz Škauljeve vinarije izlaze, uvjetno rečeno, divlji merlot i pitomi cabernet sauvignon. Imaju i odličan pjenušac od crljenka, proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Crljenkom se opravdano ponosi i slikoviti Rade Bobanović iz Poljoprivredne zadruge Mas-Vin iz Polače. Berba 2018. doista je odlično vino, puno i snažno, a nimalo opterećujuće. Nije to, naravno, vino za “eksanje” čaša nego za pijuckanje u malim gutljajima, ali svaki vrlo brzo zove na još jedan... Vinarija Ker Vin Tomislava Glavića predstavila je maraštinu i rose koji su nazvani po Glavićevim kćerima blizankama, Marti i Martini, te crnjake s imenom sina Martina. Predstavili su se i Vina Buljat, Vina i likeri Fiolić te, naravno, vina s Korlata. Cabernet sauvignon, Syrah i Merlot benkovačke vinarije Badela 1862 već 14 godina predstavljaju standard kvalitete vina iz zadarskog zaleđa, a mješavina tih sorata, Korlat Supreme 2013., prekrasno odolijeva vremenu. Uskoro će napuniti 10 godina, a kao da je sve mlađi.

 | Author: PROMO PROMO

Izvrstan sauvignon ne ‘lupa’ po nosu, ali miluje nepce

Tipične arome zrelog vina ima Sauvignon blanc vinarije Bora iz Podgradine na obali Novigradskog mora. Pun je miris, s više finog voća nego cvijeća, ali nježan. Iskazuje sortu, a ne “lupa” po nosu. Okus je svjež i živ, a ponovno bez imalo agresivnosti. Fino miluje nepce i ne bježi: poprilično se dugo nakon gutljaja zadržava u ustima. Pristaje morskim specijalitetima i laganijim mesnim jelima. Traži, naravno, povrće kao prilog, a butelja u internetskoj prodavaonici kofer.hr stoji 117 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.