Life
156 prikaza

Vinarija Poletti: 6 generacija i 180 godina života s vinom

1/6
Studio Kontuš
Piero Bernobich kupio je 1842. zemlju, sagradio kuću i zasnovao obitelj. Do danas su generacije mijenjale prezimena, ali strast prema vinu traje...

Te 1842. godine rodio se slavni njemački književnik Karl May, autor priča s američkog Divljeg zapada u kojima su glavni junaci indijanski poglavica Winnetou i njegov "bijeli brat" Old Shatterhand. U milanskoj Scali praizvedena je treća Verdijeva opera, "Nabucco", a u Hrvatskoj je na prijedlog grofa Janka Draškovića osnovana Matica ilirska, kulturna ustanova koju danas nazivamo Matica hrvatska te koja djeluje i danas. Počela je Matica djelovati i u Istri te godine u kojoj je Piero Bernobich kupio oranicu i dvije parcele vinograda miješanog s maslinikom od tasta Marca Dellamarne pa sagradio kuću i zasnovao obitelj. Tijekom 180 godina mijenjali su prezimena, ali nonići Marco, Antonio-Nin, Eugenio-Šenio te tata Mario Poletti i dalje su uzgajali lozu i masline. Strast prema vinu nije izgubio ni Peter Piero Poletti, koji je kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća preuzeo imanje, proširio nasade, te povećao kapacitet podruma. Danas imaju sedam hektara vinograda, u kojima uzgajaju autohtone sorte - malvaziju istarsku, teran i muškat ružu, te internacionalne - chardonnay, cabernet sauvignon i merlot.

 | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Vlasnik vinarije Peter-Piero Poletti Žarko Bašić/ PIXSELL

Loza raste na crvenici, zemlji koju zovu terra rossa, a mnogi kažu kako je posebno pogodna za uzgoj malvazije istarske bijele. Vinarija Poletti od "kraljice" istarskih vinograda radi svježe vino koje nosi samo naziv sorte. Grožđe je s tri položaja, Rogovići, Vala i Brajde, na padini koja se s oko 200 metara nadmorske visine blago spušta prema moru. Nakon fermentacije odabiru se najbolja vina sa svakog položaja i miješaju u ugodno mineralnu Malvaziju primjerenu jelima od ribe, plodova mora, bijelog mesa te tjesteninama s laganim umacima. Malvaziju Clasicu uglavnom rade od grožđa s položaja Brajde te njeguju u bačvicama od akacije (30 posto) i hrasta. Teran maceriraju najmanje 15 dana, a potom odležava godinu ili dulje u velikim hrastovim bačvama. Slična je i vinifikacija merlota, a cabernet poslije maceracije i odležavanja u drvenim bačvama poprilično dugo odležava i u boci. Na tržište ide pet godina nakon berbe.

 | Author: Studio Kontuš Studio Kontuš

Sa 180 godina tradicije, vinarija Poletti spada među najstarije obiteljske u Istri i Hrvatskoj. Najdulji neprekinuti vinski "staž" u nas ipak ima današnja vinarija Kutjevo. Još 1232. godine opatiju Vallis honesta de Gotho osnovalo je 12 cistercita. Pripadnici tog reda, poznatog i pod nazivom "bijeli fratri", odmah su počeli uzgajati lozu i raditi vino, a proizvodnju ni Turci nisu prekinuli. Vinarija i danas pod etiketom "de Gotho" puni neka od najboljih vina. Koliko je značajna tako duga tradicija pokazuje i podatak da je iste godine bila prva berba u vinogradima s kojih danas stižu najskuplja vina na svijetu, crni pinoti iz burgundske vinarije Domaine de la Romanée-Conti.

 | Author: Studio Kontuš Studio Kontuš

Vinogradarstvo i vinarstvo na prostorima današnje Hrvatske datira iz antičkih vremena. Grčki pisac Atenaj pisao je u djelu "Gozba učenjaka" iz 2. stoljeća prije Krista kako se "na otoku Visu u Jadranskome moru proizvodi vino koje je bolje od svih ostalih". Radili su Grci u to doba vino i u Istri, što dokazuje naziv uvale Kalavojna, koji znači "dobro vino". Tako su i Rimljani, koji su Istru osvojili 179. godine prije Krista, tamo zatekli razvijeno vinogradarstvo i vinarstvo, a Plinije Stariji u 1. stoljeću prije Krista pisao je o vinu Pucinium kao najboljem. Navodno je, zahvaljujući tom vinu, i carica Livija, majka cara Tiberija, doživjela 82 godine, što je za to doba bila nevjerojatna starost.

 | Author:

Među najboljim našim roséima je Poletti Rossella

Prvo mjesto na prošlogodišnjem ocjenjivanju hrvatskih ružičastih vina Drink Pink projekta iVino podijelila je Rossella obitelji Poletti. Riječ je o iznimnom vinu od aromatične crne sorte muškat ruža koje osvaja "na daljinu" i "na blizinu". Neobična je, ali prekrasna, njegova crvena boja, divno miriše po ružinim laticama te jagodi i malini, a i okus je raskošan, no i nježan, unatoč malo višem postotku alkohola. Pristaje škampima, lososu, pa i tuna steaku, a butelja je u Vrutku 74,98 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.