Life
482 prikaza

Zaljubljenice u vina vole zrela vina i suhe pjenušce

1/4
Facebook/VinaJakob
Zaljubljenice u vina najboljima u Hrvatskoj proglasile su slavonski rosé i crnjak, podunavski chardonnay, međimurski pjenušac i slatkiš s Brača

Deset godina postojanja proslavila je uoči blagdana udruga Women on Wine (WOW), odnosno Žene i vino, a deveti je put oko 300 članica i simpatizerki izabralo ponajbolja hrvatska vina u pet kategorija. Crni Cuvée zagrebačke vinarije Jakob berba 2015. od grožđa iz Brodskog Stupnika apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg izbora. Najbolji pjenušac je Urban White extra brut međimurske obiteljske vinarije Štampar, prvak među bijelim vinima je Chardonnay Sur lie Jasne Antunović iz Dalja u Podunavlju, među ružičastima Rosé Krauthaker, a među desertnima, odnosno vinima s ostatkom šećera, Prošek vinarije Stina iz Bola na Braču. Sam izbor nije nimalo jednostavan, ali je poprilično objektivan zato što se odvija u tri kruga, od kojih je posljednji naslijepo.

 | Author: Facebook/VinaJakob Facebook/VinaJakob

Prvo odabrani sommelier, svojevrsni vinski “kustos”, od vina koja je kušao u prošloj godini sastavlja vlastitu autorsku listu vina u kategorijama bijela, ružičasta, crvena, desertna i - posljednje dvije godine - pjenušava. Do sada su vinski selektori bili ugledni sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos i Filip Savić, a ove je godine prvi izbor radio Emil Perdec. U drugoj fazi, sve članice Udruge WOW i simpatizerke, njih 300-tinjak, glasuju elektroničkom poštom i odabiru finaliste: dva roséa, dva pjenušca, dva slatka vina te tri bijela i tri crvena vina. Konačnu odluku donose tri vinski upućene članice slijepim kušanjem. Ove godine o WOW nagradama odlučivale su vinska stručnjakinja i poznavateljica Ines Zemlić iz Rotodinamica, enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet te Manuela Maras, voditeljica restorana Matrix.

 | Author: PROMO PROMO

Nije im bilo nimalo lako, ali bilo im je sigurno lijepo: birajući najbolje morale su kušati pa “odbaciti” doista izvrsna vina, kao što su pjenušac Blanc de Blancs 2016. plešivičke obitelji Jagunić, Rosé Geržinić iz Vižinade u Istri, Pinot grigio 2017. Coletti još jedne plešivičke vinarije Kolarić i Pušipel X 2016. obitelji Crmrečnjak iz Međimurja, izvrstan plešivički Crni pinot Vučjak obitelji Šember i Korlat Cuvée Supreme, ponajbolju mješavinu cabernet sauvignona, syraha i merlota s vrhunskog položaja pokraj Benkovca, čiji naziv vino nosi, te Vin de rosa 2017., desertno vino od žutog muškata vinarije Teraboto iz Vodnjana.

 | Author: Facebook/VinaJakob Facebook/VinaJakob

Vinariju Jakob, čiji je crnjak apsolutni prvak ovogodišnjeg WOW izbora, osnovao je poduzetnik Zdravko Ilija Jakobović. Prije napuštanja ozbiljnog biznisa s drvetom, među ostalim i vinskim čepovima, stvorio je sve preduvjete za izvrsna vina: izuzetne položaje iznad Brodskog Stupnika, odabir sorti primjeren terroiru, besprijekorno zasađene i održavane vinograde, školski tempirane i odrađene berbe, brz transport hlađenoga grožđa do boutique vinarije u zagrebačkim Šestinama, promišljenu vinifikaciju koju osmišljava i nadgleda stručni tim te odležavanje u probranim bačvicama od slavonskog i francuskog hrasta. Prvu je butelju veliki zaljubljenik u vina napunio 1999., a vinariju je službeno osnovao 2006. Preminuo je u prosincu 2020. godine, a vinski posao sad vodi kći Tina uz stručnu pomoć znane enologinje Ivone Đipalo Jeličić, koja je savjetovala i Tinina oca, baš i o ovogodišnjem najboljem WOW vinu.

 | Author: Facebook/VinaJakob Facebook/VinaJakob

Crnjak od merlota i dva caberneta je WOW vino 2021.

Rubinska boja i prekrasne voćne arome, među kojima se posebno ističu trešnja, ribiz i suha šljiva, odlikuju Jakob Cuvée, mješavinu cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, koja je proglašena najboljim vinom udruge WOW za 2021. godinu. Grožđe je iz Brodskog Stupnika, a vino je napravljeno u vinariji u Zagrebu. Berba 2015. ima nekoliko lijepih godina pred sobom, ali i sad vino fino prati pačja i gusja pečenja i fine odreske. Butelja je na lumaekskluziv.hr 125 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.