Life
14262 prikaza

Zašto srpski krimosi obožavaju hrvatske putovnice?

Sretko Kalinić, Milorad Ulemek, Luka Bojović
Screenshot
Jeftinije su sasvim krivotvorene, najskuplje su one s originalnim podacima, takve su imali Legija, narkobosovi...

Srpski Blic objavio je u svom analitičkom tekstu povodom prošlogodišnjeg uhićenja organizirane skupine oko Dejana Karaičića zbog ubojstva i "drugih zlodjela" podatak da su oni, originalne osobne dokumente s lažnim identitetima koje su koristili, nabavljali po cijeni od 8000 eura po putovnici. Blic je potom nabrojao niz nekih od najgorih tamošnjih kriminalaca kojih su se dočepali pravosudni organi, a koji su se koristili sličnim dokumentima.

Nicolas Maduro i Dilma Rousseff 'Dućan' u ambasadi Top News Teroristima prodaju putovnice: Mogu ući i u Hrvatsku

I dok su Karaičić i ostali iz njegove grupe, kao i mnogi drugi pobrojani, koristili dokumente Republike Srbije, Milorad Ulemek koji je 2003. ubio premijera Srbije Zorana Đinđića, koristio je putovnicu Republike Hrvatske na ime Vlado Vukmanović. Bila je riječ o jednoj od putovnica koje su nešto prije toga "nestale" iz konzulata Hrvatske u Mostaru, zbog čega se pravosuđe Hrvatske od 2013. pozabavilo odgovornima za to jedno od gorih sramoćenja Republike Hrvatske.

Među onima koji su koristili hrvatske putovnice, otkrilo se i to, bio je navodni vođa novog "Zemunskog klana" Luka Bojković, te njegovi najbliži pajdaši Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić. Bojović je imao zapravo originalnu hrvatsku putovnicu sa svojom fotografijom i lažnim identitetom na ime Marijana Barišića koji je nestao u Bleiburgu 2008. Sva trojica skrivala su se u Španjolskoj.

U Hrvatskoj je prije pet godina otkriveno da su se među ljubiteljima hrvatskih dokumenata bili i kriminalac Sretko Kalinić, te narkobos Darko Šarić. Članak u Blicu otkriva i jednu vrlo zanimljivu društveno fenomenološku činjenicu; za hrvatske, ali i slovenske putovnice, kao zemlje članice EU-a, izrazito su zainteresirani i obični građani, uglavnom zato što s njima mogu neometano ulaziti u EU kako bi radili i putovali.

Hrvatska putovnica Crno tržište Life Interpol u problemima – 55 milijuna putovnica mogle bi biti krivotvorene

Takve putovnice su bitno jeftinije od onih kojima se koriste najkrupniji kriminalci, mogu se nabaviti već po cijeni između 500 i 1500 eura, ovisno o kvaliteti izrade. Takvim dokumentima se koriste i sitniji kriminalci koje se traži u EU ili kojima je ulaz u EU zabranjen i takvi dokumenti su potpuno krivotvoreni.

Suštinska razlika s onima "originalnima" jest u tome što se takve putovnice izrađuju u suradnji s korumpiranim suradnicima među javnim bilježnicima, u policiji i drugi tijelima koji pretražuju baze podataka kako bi pronašli osobne informacije o građanima RH koji nisu izradili te dokumente ili koji su umrli. Zapravo je riječ o krađi identiteta. Uhvaćeni u Hrvatskoj u akciji "Border", povodom slučaja iz konzulata u Mostaru, putovnice su prodavali za 10.000 eura po komadu, čime su zaradili 680.000 eura.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • RADMILAtRIFUNOVIC 19:22 11.Travanj 2018.

  lakse se dise, a i putuje, srbi nemaju nista protiv odmora na Hrvatskom primorju, i Hrvatskog pasosa (Putovnice)

 • RADMILAtRIFUNOVIC 19:14 11.Travanj 2018.

  Lakse se i dise,ai ptutuje,to sto ne priznaju Hrvatsku ne mora da znaci da ne zele i Hrvatske pasose ,tojest Hrvatske putovnice

 • crazy.dictator 12:15 11.Travanj 2018.

  ma kaj god. najveci hrvatine da su prodavali hrvatske putovnice. nebi oni to nikada, to je samo udba izmislila :-)