Life
223 prikaza

Zbog nje su astrolozi predsjedniku govorili kada i što treba raditi

Ronald i Nancy Reagan
Press Association/PIXSELL
Usluge astrologa Bijela kuća je uzela nakon neuspješnog atentata na predsjednika

Nancy Reagan, koja preminula u nedjelju imala je puno važniju ulogu u životu svog supruga, nekadašnjeg predsjenika Ronalda Reagana. 

Bila je njegova najveća zaštitnica, a prema nekim biografima, i savjetnica koju je Reagan najviše slušao. 

Kada je njegov mandat bio ugrožen u aferi 'Irangate', odnosno skandalu Iran-Contra nakon što je otkriveno da je Amerika prodavala oružje Iranu unatoč embargu, Nancy je imala ključnu ulogu u postavljanju novih ljudi u Reaganovom timu.

Osim što je prilično diktirala stvari u Bijeloj kući, bila je poznata i po nekim nekonvencionalnim stvarima koje je uvela u predsjedničku rezidenciju – za državničke je poslove uzela astrologa koji je savjetovao nju i Ronalda, piše LA Times.

Njezino je ime bilo Joan Quigley, a u Nancy je u svojim memoarima opisala kako je Quigleyevu uzela nakon neuspjelog atentata na Reagana.

"Bojim se svaki put kad izađe iz kuće", rekla je Nancy Quigleyevoj, nakon što je od nje tražila savjet o rasporedu Reaganovih odlazaka i dolazaka.

Godinama kasnije Joan Quigley je ispričala kako je sedam godina, za neloš honorar, odrađivala puno više od rasporeda za Reagana, a te su stvari imale veze s diplomacijom, Hladnim ratom, ratnom politikom, pa čak i određivanjem vremena kada će Reagan na operaciju zbog raka.

Nancy Reagan je malo smanjila korištenje njezinih usluga nakon što se priča pojavila u javnosti, a činjenica da prva obitelj Amerike koristi astrologa naišla je na žestoke kritike, a potom i sprdnju.

Nancy je bilo sram nakon što su mediji otkrili priču, a koliko je htjela da nitko ne sazna za Quigleyevu govori i podatak da je angažirala treću stranu da joj plaća, kako ništa ne bi išlo preko njihovih računa zbog kojih bi se Reaganovi doveli u vezu s astrologinjom.

Nakon toga se otvorila rasprava koliki utjecaj uistinu astrologinja ima u Bijeloj kući, a ona sama je jednom izjavila kako baš ona radi rasporede za press konferencije, predsjednička obraćanja javnosti, pa čak i kada predsjednički zrakoplov Air Force One treba sletjeti, a kada poletjeti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.