Life
216 prikaza

'Želim da vjeruješ u mene, ali ne i da zahtijevaš od mene'

1/3
PIXSELL
“Želim” je kratki dnevni podsjetnik pun savjeta (i pravila) koji se odnose na sve vidove ljudskih odnosa. U njima se mogu pronaći uspješni i neuspješni ljubavni parovi. Najbolji i najgori prijatelji...

U samo nekoliko redaka slavni argentinski psihoterapue Jorge Bucay uspijeva prikupiti sve što nam je potrebno da konačno razumijemo i shvatimo što bismo mogli (trebali) učiniti kako bi naši odnosi postali dobri i zdravi. “Želim” je kratki dnevni podsjetnik pun savjeta (i pravila) koji se odnose na sve vidove ljudskih odnosa. U njima se mogu pronaći uspješni i neuspješni ljubavni parovi. Najbolji i najgori prijatelji. Djeca i roditelji koji se međusobno podržavaju i vole i oni koji se poništavaju i ne podnose. I svako od nas ponaosob koji se odnosi s ljubavlju i poštovanjem prema vlastitom životu ili s boli i razočaranjem vlastitom egzistencijom. Izbor je uvijek i isključivo na svakome od nas. Često ga činimo pritisnuti svakojakim izgovorima ili borbama za vlastiti prostor i time štetimo i sebi i osobi s kojom smo u odnosu.

 | Author: Fraktura Fraktura

Autor se bavi odnosima koji bi se mogli temeljiti na osnovama kao što su: uzajamno poštovanje, međusobno razumijevanje, iskrena podrška, svjesno prisustvo u vlastitim životima i odnosima koje imamo s drugim ljudima, pažljivo slušanje sugovornika i sebe samih, zaštita tuđeg i vlastitog integriteta i iznad svega - bezuvjetna ljubav upućena kako sebi, tako i ljudima koji nas okružuju i s kojima dijelimo iskustvo boravka na ovom planetu u ovom trenutku našeg postojanja. “Želim da vjeruješ u mene, ali ne i da zahtijevaš od mene. Zato što me tvoje povjerenje motivira, daje mi do znanja da vjeruješ u mene, a to mi je neopisivo važno za samopouzdanje. Tjera me na pomisao da bezrezervno vjeruješ u moje potencijale, u koje ja povremeno sumnjam. Ali ako zahtijevaš nešto od mene, to me tjera u suprotnom smjeru. Pobuđuje moje buntovništvo i povezuje me s tvojom snagom, ne s mojom vlastitom.”

Jorge Bucay | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Danas se Bucay terapijom bavi samo pišući knjige. Kao gost, na Festivalu svjetske književnosti 2019. hrvatskoj publici je uputio ove misli: “Morate dati smisao svojem životu. Kad nađete taj smisao, morate djelovati u skladu s njim. Tad nestaje svaki strah. A kad nema straha, a sigurni ste da radite u skladu sa svojim ciljem, onda ste smireni i sretni. Mislim da je najvažnije naći smisao života. Naravno, u tome vam je velika pomoć voljeti. Ljubav je jako dobar pomagač”. Mnogi od nas će poželjeti “Želim” pokloniti osobi koja nam je draga u isto vrijeme želeći da i nama netko učini to isto. Ne nužno ista osoba. Ako ja njome želim svog prijatelja podsjetiti što nas je to povezalo prije toliko godina u nerazdruživo prijateljstvo, možda će moja sestra mene poželjeti podsjetiti kako je divno da imamo jedna drugu u ovoj uzbudljivoj pustolovini koja se zove “Život na Zemlji”. Hvala Jorgeu Bucayu na sva podsjećanja o ljubavi, davanju i primanju, sreći i patnji te svim drugim izborima koje činimo sami i nikoga ne trebamo kriviti za sretan ili onaj drugi život kojim živimo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.