Life
48161 prikaza

Živa zakopana: Preživjela je tri dana zarobljena u grobu

Barbara Jane Mackle
Screenshot Youtube
Punih 83 sata žrtva otmice provela je u kutiji ispod zemlje zakopanoj u šumi, a imala je cijev za dovod zraka

Barbara Jane Mackle imala je sretan život. Ta je 20-godišnja kćer milijunaša iz Miamija Roberta M. Facklea bila ne samo bogata, već lijepa i popularna. Njen je otac zajedno s dvoje braće osnovao korporaciju Deltona, jednu id najvećih tvrtki za izgradnju kuća u SAD-u, a bio je i dobar prijatelj predsjednika Richard Nixona.

No, jedno kucanje na vrata prije više od pola stoljeća zauvijek im je promijenilo živote. 

Sve je počelo osam dana prije Božića, 1968. Barbara, studentica na sveučilištu Emory u Atlanti, oboljela je od gripe. Školska bolnica je bila puna, pa ju je majka Jane odvezla u obližnji motel kako bi brinula o njoj.

Nadgrobna ploča u Demetrovoj 3 Na Griču Life Misterij u Zagrebu: Tajna dječjeg groba u Demetrovoj 3

Kasnu u noći čula je kucanje na vratima sobe. S druge strane javio se muški glas, govoreći kako je Barbarin zaručnik Stewart Woodward doživio prometnu nesreću. Joan Mackle je odmah otvorila vrata i suočila se sa sačmaricom koja joj je bila uperena u lice, piše Vintage News

Smišljena obmana

Ispred vrata su stajali Garry Steven Krist (23) i Ruth Eisemann-Schier (26), oboje sa skijaškim maskama. Njih dvoje su kloroformom oborili Jane i zavezali je kabelom, zatim uhvatili onemoćalu Barbaru te je gurnuli u plavi automobil.

Vozili su oko 30 kilometara dalje do izoliranog šumovitog područja. Tada je Krist prisilio Mackle da uđe u otvorenu rupu iskopanu u zemlji, u kojoj se nalazila kutija ojačana fiberglasom dimenzija 1 metar sa 2 metra. Histeričnoj su djevojci rekli da unutra ima hranu, vodu, pokrivač, svjetlo i ventilator na bateriju te pumpu ako počne kišiti i kutija se puniti vodom.

Krist je počeo zabijati vijke u poklopac te zakapati kutiju sličnu lijesu u zemlju, zakapajući vrišteću djevojku živu. Barbara je ljutito udarala po poklopcu, no uzaludno. Posljednje riječi koje su joj uputili bile su "ne budi takvo derište".

Vladimir Zagorec Tomislav Zagorec Top News Najpoznatija hrvatska otmica: "Malom ćemo odrezati ruku"

Kasnije tog jutra, telefon je zazvonio u Mackelovom domu. Robertu i Jane Mackle rečeno je da su njihovu kćer zakopali u kutiji i da će se ugušiti osim ako ne plate otkupninu od 500 tisuća dolara. Postojala su i dva dodatna zahtjeva: Otkupnina je trebala biti stavljena u jedan kofer, a Robert je trebao doći sam.

Ako Robert Mackle pristaje na uvjete, trebao je staviti klasificirani oglas u Miami Herald. Učinio je to, a oglas je navodio: "VOLJENA. Molim te dođi kući. Platit ćemo sve troškove i naći se s tobom bilo kad i bilo gdje". Oni koji su slučajno pročitali oglas nisu ni slutili što stoji iza njega.

Ispod zemlje je pjevala božićne pjesme

Dva je dana kasnije Mackle primio novi poziv u kojem mu rečeno da se odvede do određene lokacije na Biscane Bayu, ostavi otkupninu i ode. Pristao je, no zadatak nije prošao bez teškoća. Tamošnji je susjed čuo buku, a misleći da je riječ o provalnicima pozvao je policiju. 

Policajci su stigli te u mraku šume primijetili dvije siluete te su ih potjerali. Krist i Garry su pobjegli, odbacivši kovčeg s novcem. U blizini su pronađeni napušteni Volvo i čamac. U automobilu je policija pronašla polaroid fotografiju Barbare Mackle, odjevenu u crveno-bijelu spavaćicu koju je nosila kad je oteta. U ruci je držala natpis "oteta".

Oteta Barbara Jane Mackle | Author: Pinterest Pinterest

U međuvremenu je djevojka s fotografije pokušavala sačuvati zdrav razum i optimizam, na glas je pjevala božićne pjesme i razmišljala je o ukrašavanju božićnog drvca, prisjećajući se klizanja s dečkom.

No, ni uz sav trud nije mogla zaustaviti crne misli koje su joj se prikradale. U knjizi iz 1971. "83 sata do zore" Barbara se prisjetila.

Ovo je mjesto gdje ću umrijeti. Ova će kutija biti moj lijes, a vjerojatno ga nikad nitko neće pronaći. Moji neće ni znati gdje da mi odnesu cvijeće na grob

Pokušavala je zaustaviti morbidno razmišljanje sanjarenjem o tome tko će je i kada pronaći. Možda će to biti farmer. Ili neki građevinac. Za 10 godina? Za 20?

Bilo joj je hladno i cijelo ju je tijelo boljelo, još uvijek se boreći s gripom. Nije ni slutila da stvari mogu postati još gore - kad je lampa utrnula a cijelu kutiju preplavio sablastan mrak zemlje u kojoj se nalazila.

Robert Mackle je u međuvremenu očajnički pokušavao dovesti svoju jedinu kćer kući. Slomljen što je možda izgubio jedinu šansu da je spasi, izdao je priopćenje za javnost otmičarima, uvjeravajući ih da nema nikakve veze s propalom predajom novca.

J. Paul Getty J. PAUL GETTY Life Unuka nije htio spasiti, ali je na tepihe trošio bogatstvo

Uspjelo je: Mackle je primio telefonski poziv kojim su ga uputili da se odveze do zemljane ceste zapadno od Miamija i tamo ostavi novac. Napravio je kako su tražili i čekao kraj telefona sa suprugom te agentima FBI-a.

U 15.00 je stigao poziv. Krist je dao upute za dolazak do Barbarine lokacije, no bile su dosta neprecizne i sumnjive. Tamo je pojurilo preko stotinu agenata FBI-a. Nakon nekog vremena, koje je Barbari predstavljalo vječnost, netko je čuo tiho kucanje. Muškarci su počeli kopati golim rukama.

Dvanaest minuta kasnije, Barbara Mackle - slaba, ali neozlijeđena - podignuta je iz groba. Dok ju je jedan od FBI-ovih agenata odvezao u automobilu koji je čekao, uspjela je pokazati neočekivani smisao za humor govoreći mu, uz mali osmijeh, "Ti si najzgodniji čovjek kojeg sam ikad vidjela."

Tada je direktor FBI-ja J. Edgar Hoover prenio je sretnu vijest roditeljima.

Natascha Kampusch OBILJEŽENA Life Natasha Kampusch: Moj život s bolesnikom i nakon njega

Krist je pronađen blizu obale Floride, nakon što su policajci pronašli gliser koji je kupio s većinom novca od otkupnine. Njegova je partnerica Ruth Eisemann-Schier uspjela pobjeći, a za njom su raspisali tjeralicu.

Uhvatili su ju tek 1969. godine kada se kvalificirala za posao. Identificirali su ju na temelju otisaka prstiju. Priznala je krivnju i osuđena je na sedam godina zatvora od kojih je tri odslužila u Hondurasu. 

Bila je prva žena koja je imala "čast" biti na vrhu ljestvice FBI-ovih 10 najtraženijih. Krist je osuđen i osuđen na doživotni zatvor u 1969, ali pušten je uvjetno 10 godina kasnije.

Nažalost, propustio je svoju drugu priliku na slobodi. Nastavio je studirati na medicinskim školama u Grenadi i Dominiki, a naposljetku je pronašao posao kao liječnik opće prakse u Indiani, ali 2003. godine mu je oduzeta licenca. Tri godine kasnije ponovno je našao nevolje - ovoga puta kad je unajmio brod kojim je iz Južne Amerike švercao ljude i kokain.

Ivan Milat Ivan Milat Life Hrvat, koljač autostopera, u grob nosi tajne ubojstava

Uhićen je u Alabami i osuđen na pet godina zatvora, a pušten je na slobodu 2010. Godine 2012. američki okružni sudac opozvao je njegovo puštanje na slobodu zbog kršenja uvjetne kazne (zemlju je napustio bez dozvole) i osuđen je na još 40 mjeseci iza rešetaka. 

Barbara Mackle, sada Barbara Woodward, udana je s četvero djece i živi na Floridi. Sjećanja na ona tri i pol dana u prosincu ne želi više dijeliti s drugima. Tijekom svih ovih godina odbijala je intervjue.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 19:56 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • BESTpartizan 22:20 25.Listopad 2019.

  američka mafia