973 prikaza

Ovo su ključni ljudi francuske ljevice: Tko će biti premijer?

Ni Nova narodna fronta (188-199 mjesta u parlamentu), ni predsjednički tabor (164-169 mjesta), ni desničarsko Nacionalno okupljanje i njegovi saveznici (135-143 mjesta) ne mogu sami doći do 289 zastupnika

Prema rezultatima drugoga kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, novi premijer trebao bi doći iz redova ujedinjene ljevice Nove narodne fronte (NFP - Neue Fronte Populare). No ona okuplja šarolik spektar političkih opcija, od komunista do Zelenih. K tome treba postići i dogovor s Macronovim centristima da bi poraz radikalne desnice bio potpun.

Ovo su ključne figure bloka koji je sklopljen zbrda-zdola da bi zaustavio radikalno desnu opciju Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, u čemu je uz puno muke prema svemu sudeći i uspio. 

1. Jean-Luc Melenchon (72) - Nepokorena Francuska

Desetljećima je bio stalni član francuske ljevičarske politike i obnašao je ministarske dužnosti u prošlim vladama, kada je bio član Socijalističke stranke.
Kandidirao se za predsjednika 2012., 2017. i 2022., svaki put popravljajući svoj rezultat. Bio je treći 2022. godine, odmah iza čelnice krajnje desnice Marine Le Pen. Macron je pobijedio na tim izborima. Vatreni govornik, Melenchon jedna je od figura koje izazivaju najveće podjele u francuskoj politici, oduševljava neke birače dok užasava druge svojim neobuzdanim prijedlozima o porezu i trošenju, retorikom klasnog rata i kontroverznim stajalištima vanjske politike, posebno o Gazi. Kritičari ga optužuju za antisemitizam, što on negira.

 | Author:

2. Marine Tondelier - vođa Zelenih

Tondelier, 37, odrastala je u Henin-Beaumontu, gradu u sjevernoj Francuskoj koji je dobro poznat kao bastion krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) i njegovog vođe Le Pena, piše Reuters. Izabrana je za oporbenu zastupnicu u gradskom općinskom vijeću 2014. Dokumentirala je svoja iskustva rada pod gradonačelnikom RN i ono što je opisala kao opresivnu atmosferu koju je stvorila krajnje desna administracija u knjizi iz 2017. pod naslovom "Vijesti s fronte" .
Izabrana je u sjeverno regionalno vijeće 2021., a sljedeće je godine postala čelnica najpoznatije francuske ekološke stranke, Zelenih.

 | Author:

3. Raphael Glucksmann (44) - vođa Socijalista

Raphael Glucksmann (44) predvodio je kandidatsku listu socijalista na europskim izborima početkom lipnja. Osvojila je gotovo 14% glasova, odmah iza Macronove skupine Zajedno. To se smatralo znakom oživljavanja stranke koja je upravljala Francuskom proteklih desetljeća, ali je nedavno pala u izborni zaborav.
Glucksmann je pohađao prestižne škole i imao karijeru u novinarstvu i emitiranju prije nego što se razgranao u raznim smjerovima, uključujući i to da je bio savjetnik tadašnjeg gruzijskog predsjednika Mikheila Saakashvilija.
Zalaže se za snažnu europsku potporu Ukrajini u njezinom otporu ruskoj invaziji.

4. Laurent Berger (55)

Bivši je šef jednog od glavnih francuskih sindikata, umjerenog CFDT-a. Ima iskustvo snažnog protivljenja RN-u.
Berger je rekao da ne želi biti premijer, ali drugi na ljevici su istakli njegovo ime, rekavši da bi mogao biti ujedinjujuća figura i popularna alternativa Melenchonu.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.