Style
37629 prikaza

Ovo vam na kruzerima nikad neće priznati

Kruzeri
1/3
DPA/PIXSELL
Ploveći hoteli primamljivi su za putovanja na atraktivne lokacije, no kruzeri kriju brojne tajne

Norovirusi, žohari, razne infekcije, sve to su opasnosti koje vrebaju na putnike kad se jednom ukrcaju na kruzere. Tako barem tvrdi Tara C. Smith, profesorica epidemiologije na Kent State University, koja je napisala kolumnu za NBC News.

Primamljive rute, razgledavanje 'bisera Mediterana', skandinavskih fjordova ili egzotičnih otoka, pet obroka uključenih u cijenu, bazeni, fitness dvorane, kina, barovi, kazališne predstave – sve to je razlog zašto mnogi vole godišnji odmor provesti na ovim plovećim hotelima.

No, stručnjakinja za mikrobiologiju i infektivne bolesti prof. Smith, vidi problem u tome što su na kruzerima tisuće ljudi koji se kreću na relativno malom zatvorenom prostoru. To je i razlog zašto se često javljaju epidemije norovirusa, escherichiae coli, raznih respiratornih infekcija koje uključuju povišenu temperaturu, ali i vodenih kozica i ospica.

Kruzeri | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Sve to mi nimalo ne zvuči kao zabava na godišnjem odmoru", kaže Smith i kaže da to i nije baš nekakva tajna. Jer ovih dana inspekcija iz Centra za bolesti i kontrolu prevencije koja je obišla kruzer 'Carnival Fantasy', dala je jednu od najgorih sanitarnih ocjena koju su ikad dobili. Carnival Corp & PLC, u svojem vlasništvu ima 26 kruzera i 'Carnival Fantasy' je jedan od njih. U 2018. godini korporacija je imala prihod od 19.000.000.000 dolara.

Razlog zbog čega su ove bolesti tako često prisutne na kruzerskim putovanjima je problem čišćenja brodova.

"Kruzere je doista jako teško dezinficirati kad se na njemu jednom pojavi norovirus. Riječ je o crijevnom virusu koji uzrokuje povraćanje, proljeve i povišenu temperaturu, a traje obično tri dana.

Svinje analiza Ekonomix Opasnost prijeti Hrvatskoj: Svinjska kuga dolazi!

Dovoljno je i manje od deset virusnih čestica da bi netko obolio. I sama sam ga pokupila u jednom hotelu i bilo je stravično, a nemoguće ga je izbjeći. Dovoljno je da se jedna osoba zarazi i da bude u istoj kabini s obitelji – i svi će oboljeti. Inkubacija traje tri dana, a i tri dana nakon prestanka simptoma, osoba je i dalje zarazna za okolinu", kaže Smith.

I dok je norovirus glavni patogen koji hara kruzerima, drugi želučani virusi i infekcije također nisu zanemarivi. Inspekcija je na 'Fantasyju' prijavila i druge – blago rečeno – nepravilnosti. Voda iz slavina u brodskoj ambulanti i medicinskom centru – bila je smeđa! No, to nije bio jedini problem s vodom. U glavnom 25-metarskom bazenu voda je na površini imala film koji je bio vidljiv golim okom.

Kruzer u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
Također inspektori su primijetili manjak pažnje u rukovanju hranom, uključujući i 'nedostatke povezane s opremom u objektima za hranu, zatim zaštitom hrane i čistoćom predmeta, rukovanje otpadom i prljavštinom, zatim nedostatnim znanjem zaposlenika o higijeni u kuhinji i manjak kontrole zaposlenika koji su u izravnom dodiru s hranom'.

Pribor u buffetima prao se u prljavoj vodi, a prljavi je bio u dodiru s čistim, voda je kapala po spremnicima s povrćem, a staklene vitrine u kojima je stajala hrana izložena gostima, nisu u potpunosti štitile hranu od dodira. Muhe su imale pristup kruhu, a taj kruh se uredno servirao gostima.

Ospice Uzbuna Top News CNN-ov alarm: Povratak epidemije zbog raznih 'pernara'

"Na putničkim brodovima svake godine izbije barem 12 gastrointestinalnih bolesti. Kad je riječ o restoranima, onda imate mogućnost izbora – znate kamo nikad ne biste ušli i jeli, no kad ste na brodu onda takvu mogućnost izbora nemate", kaže Smith.

"No gastrointestinalne infekcije nisu jedine. Respiratorne se malo kad prijavljuju iz različitih razloga, a to je i nedostatak dijagnostičkih mogućnosti, ali i nedostatak znanja zaposlenika i putnika da takve zdravstvene probleme moraju prijaviti liječnicima na brodu. Takve infekcije obično imaju dan ili čak tjedan dana inkubacije i mogu proći nedijagnosticirane sve dok se ne vratite kući, a brod je ostao možda zaražen", upozorava Smith.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 07:20 03.Lipanj 2020.

    Vгhunsкi pгsati pilići samо na ovom mjestu! Slijedite vezu i nećе vаm biti žao! –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 05:11 31.Svibanj 2020.

    Laura, 36. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar KimberlyZI96
    KimberlyZI96 22:00 30.Svibanj 2020.

    Bоk! Мolim vаs, glasajte za mоjе erоtskе fotografije na mojоj stгаnici – w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m