331 prikaza

Titov tajni plan za vječni mir Židova i Arapa: Naser odbio dolazak Guriona na Brijune

1/3
Bivši diplomat i ugledni publicist dr. Darko Bekić razotkriva dosad malo poznate događaje iz 1956., koji su možda mogli dovesti do sasvim drugačije povijesti Bliskog istoka. Umjesto toga, rat bijesni do danas

Brijunsku deklaraciju 19. srpnja 1956., osnivački dokument Pokreta nesvrstanih, umalo je potpisao i izraelski predsjednik David Ben-Gurion, pisao je u tiskanom izdanju tjednika Express dr. Darko Bekić, povjesničar diplomacije. 

Ben-Gurion je 1956. godine, putem diplomatskih kanala, ponudio Titu dvije stvari: da JBT posreduje u izraelskom sukobu s Egiptom oko Gaze i, u tom smislu, izrazio spremnost da se pridruži trojnom sastanku u Hrvatskoj. Tito se, navodno, o tome prvo konzultirao s Nehruom, koji je odmah prihvatio ponudu Ben-Guriona, ali je egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser to odlučno odbacio.

 | Author: Golda Meir i Ben-Gurion, dvoje velikih izraelskih političara

Za razliku od Nasera, koji se Sovjetskom Savezu priklonio iz pragmatičnih razloga, izraelski vođa gajio je i političko-filozofsku sklonost prema marksizmu, točnije lenjinizmu, pa je sam sebe znao nazivati “cionistički Lenjin”. Njega je, doduše, smatrao teoretski inferiornijim od Trockoga, ali je ipak najviše cijenio Lenjinovu “političku odlučnost”. Još 1946. - u vrijeme egzila u Parizu - zbližio se i s vijetnamskim komunističkim vođom Ho Ši Minom, kojem je već tada najavio uspostavu židovske države u Palestini, piše dr. Bekić za Express. 

 | Author: Tito, Nehru i Nasser bili su vođe Nesvrstanih

Ben-Gurion nije smatrao da Arapina nema mjesta u Izraelu nego se, naprotiv, zalagao za etnički suživot i egalitarnu državu s elementima boljševičkog iskustva (poljoprivredne zadruge – kibuci!) te punu gospodarsku ravnopravnost židovskog i arapskog stanovništva.

Dr. Ivo Banac u građi iz Titova kabineta u Beogradu našao je i njegovo opravdanje za primanje američke pomoći: “Stepinca smo imali u zatvoru. Kod nas je bila velika suša. Amerika nam je obećala pomoć u hrani. Na početku su govorili da neće tražiti nikakve usluge, ali zadnjeg dana sastajanja Kongresa u Americi došao je tadašnji ambasador /George Allen/ kod mene i rekao da američka vlada pred Kongresom neće odobriti pomoć ako mi ne pustimo Stepinca. Odgovorio sam im: ‘Ako američki rukovodeći ljudi stavljaju na jednu stranu Stepinca, a na drugu stranu jugoslovenski narod, onda mi ne trebamo pomoć’”.

Što je učinio SAD shvativši da uspostava Države Izrael zapravo koristi Sovjetskom Savezu za proširenje njegova utjecaja na Bliskom istoku, među ostalim i poznate “naklonjenosti Židova komunističkim idejama”, je li se Ben-Gurion ipak distancirao od Sovjetskog saveza nakon reakcije Amerikanaca i što se točno događalo u pripremi Brijunske deklaracije otkriva za Express dr. Bekić u tekstu temeljenom na memoarima Mohameda Heikala, egipatskog novinara i Naserova političkog savjetnika. 

Cijeli tekst iz Expressa pročitajte OVDJE

 | Author:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.