184 prikaza

Tko je 28-godišnji vođa francuske desnice koji urla na crnce: Vratite se u Afriku!

Reuters/Pixsell
Francuski Le Monde navodi kako mlađi glasači, od 18 do 24 godine, obično zaziru od glasanja za krajnju desnicu, ali dolaskom Jordana Bardelle na čelo stranke Nacionalno okupoljanje (RN) to se promijenilo

Vođa francuske krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Jordan Bardella (28) je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Édouarda Philippea i ispred Le Pen. Poznat je po duhovitim doskočicama i vještom snalaženju, a posebno je popularan među mladima. Na izborima za Europski parlament Bardella i njegova stranka su dobili 31,4 posto Francuza koji su izišli na izbore dok je stranka aktualnog predsjednika Macrona dobila svega 14,5 posto. Zbog toga je Macron odlučio raspustiti parlament i raspisati nove parlamentarne izbore. Kako se to dogodilo, za 24sata analizira Emirat Asipi. 

Tko je uopće Jordan Bardella? Dolazi iz obitelji srednje klase te je odrastao u Parizu. Francuski mediji Bardellu nazivaju "političarem koji se sprema održati populistički govor obojen ksenofobijom". Francuski Le Monde navodi kako mlađi glasači, od 18 do 24 godine, obično zaziru od glasanja za krajnju desnicu, ali dolaskom Bardelle to se promijenilo. Prije 20 godina, mladi su ljudi toj stranci na transparentima poručivali "da se j*be", a nova će ih generacija, kako stvari stoje, dovesti na vlast u Francuskoj na izborima koji slijede 30. lipnja i 7. srpnja.

- Vrati se u Afriku! - vikao je Bardella 2022. na sjednici parlamenta dok je govorio crni parlamentarni zastupnik. Zog toga su mu smanjili plaću i privremeno zabranili pristup zastupničkom domu.

Bardella je i vrlo aktivan na društvenim mrežama pa i tako lakše prilazi mlađoj populaciji. Francuskoj krajnjoj desnici je, inače, porasla popularnosti u proteklom desetljeću jašući na valu populizma viđenom drugdje u Europi i bilježi sve bolje rezultate iz izbora u izbore. Bardella je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao čelnik stranke.

Naime, nacionalističke, populističke i euroskeptične stranke osvojile su nešto manje od četvrtine ukupnog broja mjesta u EU parlamentu 10. lipnja. Nacionalistički premijeri su već na vlasti u Mađarskoj, Italiji i Slovačkoj.

- Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup raznim velikim pitanjima. Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana - izjavila je talijanska premijerka Giorgia Meloni, koja je na EU izborima dobila više od 28 posto glasova za svoju postfašističku stranku Braća Italije. 

Cijelu analizu uspona desnice u Europi pročitajte OVDJE

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:15 18.Lipanj 2024.

    coban