Top News
5652 prikaza

3 scenarija kako će izgledati 'Nova Europa' s Katalonijom

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont, prvi zdesna
Almagro/ABACA/PIXSELL
Još uvijek je sve moguće; od toga da padaju vlade, da se mirno dogovore, sve do...

Već dan nakon što je španjolska Nacionalna garda namlatila tisuću, možda i dvije tisuće Katalonaca na referendumu, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont najavio je odcjepljenje. "Već za nekoliko dana." Sad se zna i za kad je to planirao; u ponedjeljak je sjednica regionalnog parlamenta u kojoj većinu drže stranke koje se zalažu za nezavinost. To znači da rezultati glasanja teško da bi ikako mogli biti upitni, koliko god je upitno koliko je referendum ispao regularan u onakvim uvjetima.

Usto još i bez ustavne snage kao obvezujući i s nedovoljnom izlaznosti. Nekoliko dana poslije Puigdemont je novinarima odgovorio na pitanje kako će reagirati ako španjolska Vlada pomoću svojih represivnih organa, ako ne i jačom silom, intervenira i preuzme kontrolu nad regionalnim/paradržavnim/državnim institucijama u Kataloniji. "To bi bila greška koja bi sve promijenila", odgovorio je katalonski predsjednik.

Separatistički prosvjedi u Barceloni | Author: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL

Madrid prema španjolskom ustavu ima pravo na aktiviranje članka 155., što bi značilo da se ima odmah raspustiti regionalni parlament i sazvati nove izbore u Kataloniji. Ukoliko bi do toga došlo, pa se izbori održali, sva je prilika da bi novi saziv regionalnog parlamenta odražavao aktualno raspoloženje Katalonaca od kojih je za neovisnost njih između 40 i 50 posto.

Preostalih između 50 i 60 posto velikom većinom su za široku autonomiju, nisu za samostalnost, ali i smatraju, koliko god im nije do odvajanja, da je brutalni potez vlade u Madridu "sramotan" i "protudemokratski", odnosno da ljudi naprosto imaju pravo na referendum. Lako je moguće da bi u sveopćem političkom krkljancu pala i vlada u Madridu, te da bi španjolski parlament otišao bitno ulijevo, jer su lijeve stranke poput Podemosa, zbog nasilja u Kataloniji, žestoko napale španjolskog premijera Marianoa Rajoya i traže njegovu ostavku. Nove vlade i u Madridu i u Kataloniji i potom...

Mijenjanje ustava

Nova vlada u Madridu po svoj prilici bi problem s Katalonijom išla rješavati puno pametnije od konzervativaca oko Rajoya koji godinama nije htio niti razgovarati s ljudima iz Barcelone. Do dijaloga bi sigurno i došlo jer je sam Puigdemont čak i nakon referendumskog nasilja rekao da su Katalonci otvoreni za dijalog.

Španjolski kralj Filip, žestoki protivnik katalonskih secesionista | Author: AGENCE/Gtres/PIXSELL AGENCE/Gtres/PIXSELL

Samo što je to Rajoy još javnije i odbio s gnušanjem kao "ucjenu". Katalonija bi u tim pregovorima sigurno tražila veću autonomiju, kakvu ima još bogatija Baskija, pa bi je vjerojatno i dobila. A lako je zamisliti da bi novi ustav Španjolsku pretvorio u federaciju, možda čak i još heterogeniju zajednicu regija.

Proglašenje samostalnosti

Koliko god je demokršćanska Narodna stranka Marianoa Rajoya i do sada vodila manjinsku vladu, a popularnost stranci stalno pada, nije nemoguće zamisliti da bi u predizbornoj ludnici demokršćani išli za raspirivanjem nacionalizma, čak i da bi u tome i uspjeli.

U tom slučaju je puno vjerojatnije da bi Katalonija proglasila samostalnost. No, tada bi udarila u politički bedem i toga što ne bi bila članica niti WTO-a niti EU-a niti schengenskog prostora niti bi je itko u Europi uopće i priznao. Po svoj prilici bi se ekonomski jako srozala i tko zna kakve bi to sve imalo posljedice.

Treći je "onaj" scenarij

Španjolski premijer Mariano Rajoy sa zapovjednicima vojske Španjolske | Author: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL

Jedna ilustracija, još na sam dan referenduma predsjednik Puigdemont za dlaku je izbjegao uhićenje. Policijski helikopteri, pisali su španjolski mediji, a vjerojatno je bila riječ o Nacionalnoj gardi, jer su katalonski policajci odbili sudjelovati u represiji, kružili su iznad Puigdemontove kuće, čekajući trenutak kad će krenuti glasati.

U igri mačke i miša Puigdemont im je, mijenjajući vozila, pobjegao i na kraju iznenađujuće i glasao. U slučaju da Katalonija doista proglasi nezavisnost, ovaj put sa sasvim svježim legitimitetom u parlamentu nakon prijevremenih izbora, pa i bez toga, sa starim sazivom, više nije teško zamisliti niti scenarij žestokog utjerivanja discipline iz Madrida.

Riječ je o tome da je već u srijedu, tri dana nakon referenduma, vojska poslala jedan svoj kontigent vojnika, navodno je bila riječ o 20 kamiona, iz Aragona u Kataloniju. Nije ostalo neprimijećeno da odluku nisu oduševljeno pozdravili samo s desnog centra nego i predsjednik PSOE-a, stožerne stranke lijevog centra, Alfonso Guerra.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fulir 18:20 06.Listopad 2017.

    Sretno Katalonija. Želim vam da Vam se ne dogori 36-39, kad su vas Frankovci i crkva "pojeli"