Top News
420 prikaza

A evo i naših... Plenković i Kolinda na spektakularnom otvaranju Igara u Parizu

1/9
Hrvatsku zastavu nosili su džudašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz, a hrvatska je delegacija zbog svoje brojnosti imala jednu brodicu samo za sebe

Spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano otvorene XXXIII. Olimpijske igre u Parizu.

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

Same igre otvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, ali ne prije nego što je pozirao s bivšom hrvatskom predsjednicom, članicom Međunarodnoga olimpiojskoga odbora Kolindom Grabar Kitarović. Ona je na otvaranje došla u društvu Jakova Kitarovića. Mahali su hrvatskim zastavama. Ni jaka kiša im nije smetala. 

 | Author:

Po prvi put otvaranje Igara odvijalo se u samom gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja, koji se okupilo oko 300,000, angažirano 45,000 policajaca i tisuće vojnika. 

Na samom početku otvaranja publiku je na noge podigla megapopularna američka pjevačica i plesačica Lady Gaga koja je izvela dva francuska evergrina, amblematični song iz mjuzikla "Mon truc en plumes" te pjesmu Edith Piaf "La vie en rose".

Sve je iz publike, opremljen kabanicom, pažljivo snimao hrvatski premijer Andrej Plenković.

 | Author:

Nisu Francuzi u čitavoj predstavi zaboravili niti svoje klišeje poput plesačica kankana, kroasane, ali niti podsjetiti na svoje velike pisce poput Victora Hugoa i Julesa Vernea te njihova svevremena djela poput "Jadnika", "Puta na Mjesec", "20.000 milja pod morem", kao i na velike izumitelje poput Montgolfiera, braće Lumiere... Tijekom izvedbe francuske himne s krova Grand Palaisa odana je počast nekim od velikih žena iz francuske povijesti.

Završni dio svečanosti otvaranja prije službenog dijela obilježili su modna revija i moderna glazba.

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

Fenomenalan je bio dolazak na scenu olimpijske zastave koju je pod Eiffelov toranj na konju donijela pripadnica francuske žandarmerije. Tomu je prethodila 10-minutna scena u kojoj je zastava na srebrnom mehaničkom konju na posebno izrađenoj platformi prešla 6.500 metara po Seini kako bi se po čitavom gradu proširio olimpijski duh.

Brodom po Seini na samom početku zaplovili sportaši iz Grčke, zatim i izbjeglice. Hrvatsku zastavu nosili su džudašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz, a hrvatska je delegacija zbog svoje brojnosti imala jednu brodicu samo za sebe. Hrvatsku će na Igrama u Parizu predstavljati ukupno 73 sportaša u 15 sportova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.