Top News
729 prikaza

Afera Fimi Media: "Izbori se dobivaju s dvije trećine novca na crno..."

Ivo Sanader
Anto Magzan (PIXSELL)
Dojam je većeg dijela javnosti da su svi vinovnici jednog od najvećeg slučaja političke korupcije u zemlji prošli odlično

Jeste li zadovoljni presudom, pitao je novinar Ratka Mačeka na izlazu iz Županijskog suda nakon čitanja presude za Fimi mediju prošle godine.

"Sud nije mjesto na kojemu bi imalo smisla koristiti kategorije poput ‘zadovoljstva’ uzvratio je Maček, čije je lice, može se tako reći, blistalo od sreće. 

Ratko Maček | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Ratka Mačeka, bivšeg Sanaderova glasnogovornika, sud je tada ocijenio “najmanje krivim”, odrezavši mu godinu dana zatvora, četiri godine uvjetno. Uzorno ponašanje Maček će moći dokazivati na raskošnom imanju, većem od 9000 četvornih metara, u Križancu kraj Varaždina. 

Na dvor vile može sletjeti helikopter, u zgradi je sauna, konferencijska dvorana, kamioni su danima navozili tone zemlje kako bi poravnali tlo... pa će čuveni “spin doktor” uvjetnu slobodu provoditi u uvjetima visokog standarda. Na suđenju je izjavio da živi od 6000 kuna plaće.

Ratko Maček bio je najveći dobitnik ovog suđenja. Prije nekoliko se godina govorilo kako ga je bivši premijer maknuo kad je ustanovio da iz torbi punih novca, koje je Maček nosio kao teklič između Sanadera i Barišića, katkad nestanu cijeli snopovi novčanica, jer njih dvojica ne broje. 

Sud nije potvrdio ništa slično, pa će ta priča ostati samo jedna od glasina u inače monstruoznoj priči o inovativnom sustavu pljačke javnih poduzeća, gdje je Ivo Sanader klasične obrasce “zanatskog” potkradanja zamijenio pravom industrijom, organiziranom prema načelima talijanske Cosa nostre...

Maček je imao dosta sreće i ne manje pameti. Tijekom suđenja više je puta navodio kako je premijera i druge višekratno upozoravao na pogubnu praksu Fimi medije, tvrtke koja je za izmišljene marketinške poslove javnim poduzećima fakturirala velike iznose, a potom tako izvučeni novac - olakšan za proviziju - dalje slala Ivi Sanaderu. 

No svima koji znaju stanje na sceni bilo je jasno da je Maček na Fimi mediju upozoravao ne zato što je pravdoljubiv nego zato što je Fimi media konkurirala tvrtki Masol, čiji je Maček bio suvlasnik.

Barišić i Nevenka Jurak nisu mu smetali kao prekršitelji zakona nego kao konkurenti. Mačeku je išlo na ruku i to što se na vrijeme razišao sa Sanaderom kao i to što je tijekom istrage, očito, bio vrlo kooperativan. Sutkinja mu je sve to honorirala.

Ratko Maček je, inače, na dan izricanja presude bio hladan kao špricer, sjajno raspoložen, a prema vlastitom priznanju, noć prije presude spavao je kao beba. Danas ima brojne veze, zna cijelu Hrvatsku, a u komunikacijskom je pogledu iznimno vješt, pa sasvim sigurno neće bankrotirati.

U stranci je bio šef izborne kampanje i izbornog stožera, a novac od donacija je predavao stranačkoj blagajnici uz nalog da ga ne evidentira.

Mladen Barišić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Mladen Barišić, za kojeg je Sanader, kako je u presudi rekla sutkinja Čalić, izmislio dužnost stranačkog rizničara, iako formalno ravnatelj carinske uprave, bio je moćniji od pojedinih ministara.

Šarmantan Dalmatinac, koji se odijevao u skupocijena Brioni odijela i gotovo bio inventar u restoranu Baltazar, bio je stranački bič. Dobio je (samo) tri godine.

"Vidite Sanadera, šepuri se kao paun, a on je kriminalac. Je li vama jasno zašto si svi ovi odvjetnici i okrivljenici čestitaju", neposredno nakon presude zapitao se čovjek koji se predstavio kao Sanaderov susjed iz Splita. 

Dojam je većeg dijela javnosti da su svi vinovnici jednog od najvećeg slučaja političke korupcije u zemlji prošli odlično.

U tom kontekstu, ocjene Barišićeve presude se razlikuju. Dok neki misle kako je prošao sjajno, drugi misle kako je Barišić kažnjen strože od očekivanja, jer su njegova svjedočenja bila apsolutno krucijalna. 

On je dokazao da su gomile pjevača i sportaša, koji su bili uobičajen dekor na stranačkim skupovima, zapravo bili korumpirani ljudi kojima je novac isplaćivan na crno, i koji su entuzijazam za stranku samo glumili. 

HDZ nakon takve presude nije imao više tako dobre šanse privlačiti umjetnike i sportaše - jer bi uz njihov angažman uvijek išla sumnja da ih je HDZ kupio, a dodatni problem u tom kontekstu leži u činjenici da HDZ više nema toliko novca kao nekad. 

Može li ta stranka funkcionirati na idealizam, kao jedino pogonsko gorivo? To je bio slučaj samo kratko vrijeme na početku, a onda je počelo torbarenje, skupljanje čekova, kupnja BMW-ova... sve što je presuđeno u sad ukinutoj presudi u aferi Fimi media.

Barišić je zaslužan i što je nacija obogaćena za važnu političku spoznaju, tzv. Sanaderov teorem. Ivo Sanader je, prema njegovu svjedočenju, Jadranki Kosor pri predaji novca iz crne blagajne rekao: 

“Zapamti: izbori se dobivaju s jednom trećinom novca na stolu i dvije trećine novca ispod stola.” To znači - trećina legalno, dvije trećine na crno.

Mladen Barišić u stranci je bio strah i trepet jer su svi znali da je on samo emanacija volje Ive Sanadera. Barišić je strog čovjek, prijeke naravi, pun sebe.

Suđenje za Fimi Mediju | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Radnicima nije dopuštao da se s njim voze u istom liftu. Njegovo je pokajničko svjedočenje, u kojemu su se nabijene emocije isprepletale s matematički preciznom faktografijom, u crno zavilo obranu. 

Barišić je, naime, gađao Sanadera salvama koncentriranih optužbi, od kojih nije bilo spasa. Čedo Prodanović kiptio je od bijesa na Barišića, no sud je vjeru poklonio upravo bivšem rizničaru - pokajniku, koji ni na optuženičkoj klupi nije izgledao kao krpa.

"Čuo sam da zna biti vrlo nezgodan i neugodan i nisam se htio izlagati nesuglasicama. Bio je politički moćan i blizak Sanaderu", opisao je Josip Protega, bivši šef uprave HPB-a, suradnju s Mladenom Barišićem.

Kako su prolazili oni koji su se odupirali naumu Sanadera i Barišića opisao je Antun Fabek. Bivšeg direktora u Vladimiru Gredelju pred izbore 2008. Barišić je tražio da za potrebe izborne kampanje HDZ-u donira milijun kuna. 

Fabek mu je objasnio da ne može iz državne tvrtke dati toliko novca, a Barišić mu je rekao da će to sve objasniti tadašnjem premijeru. 

Nakon nekoliko dana došao je na sastanak u Sanaderov ured gdje su ga dočekali Ratko Maček, Mladen Barišić, Božidar Kalmeta, Damir Polančec i bivši premijer.

"Kako to vodiš tvrtku, kao da ti ju je otac ostavio u oporuci", pitao ga je Sanader, na što mu je Fabek odgovorio pitanjem:

"Što je tu loše?"

"Ne može to tako, to ti je posljednja opomena prije smjene. Tu ti je Barišić i s njim se sve dogovori",- rekao mu je Sanader, nakon čega je Fabek za kampanju dao 500.000 kuna. 

Kako je Barišiću 500.000 kuna bilo malo, posudio je dodatnih 10.000 eura. Slično je prošao i Robert Jukić iz Hrvatske pošte. Njemu je Barišić prigovarao da sve radi po svojoj volji. Isto tako, prigovorio mu je da zapošljava ljude koji nisu prošli stranačku provjeru.

Završio je na “ribanju” kod Sanadera. 

"Nisi dovoljno senzibiliziran za potrebe stranke, radiš promjene kako hoćeš, moraš znati da način rada u državnoj firmi ima svoja pravila. Zna se tko se tu stavlja. Što imaš reći u svoju obranu", izrešetao ga je Sanader i dodao kako sve to radi bez znanja resornog ministra Božidara Kalmete.

Ubrzo je Jukić sklopio posao s Fimi medijom.

Branka Pavošević | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Bivša je stranačka blagajnica Branka Pavošević osuđena na godinu i pol dana zatvora. Dok je radila u HDZ-u imala je na raspolaganju službeni automobil, a mogla je doći do Sanadera bez prethodne najave.

U prijevremenoj mirovini je od prosinca 2013. Nakon što su je izbacili iz HDZ-a i dali joj otkaz spori se sa strankom. Tužba joj je na Ustavnom sudu. Mnogi su smatrali da se na optuženičkoj klupi trebao naći i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

"Ako su optužene najodogovornije osobe u stranci, aposlutno je nelogično zašto među njima nema i Jarnjaka. Smatramo da je on svoj status svjedoka, a ne optuženika izborio tereteći Sanadera", komentirao je jednom prilikom za Express Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

Sud je vjerovao tvrdnjama Branke Pavošević, bivše stranačke blagajnice, da joj je Jarnjak dao paket s dva milijuna kuna i rekao joj da ga preda predsjedniku stranke.

"Jarnjak je potvrdio kako mu je bilo poznato da se na carini broji novac. Sve je to promatrao u maniri Poncija Pilata, doduše s bilježnicom u koju neke važne događaje nije upisao", rekla je sutkinja Čalić za Jarnjaka. 

Božidar Kalmeta bio je svjedok u postupku. Milivoj Mikulić, bivši član uprave Hrvatskih autocesta, opisao je kako je u proljeće 2006. tadašnji ministar Božidar Kalmeta pozvao njega i Josipa Sapunara na sastanak u Baltazar gdje ih je upoznao s Mladenom Barišićem.

"Kalmeta je Barišića predstavio kao državnog tajnika zaduženog za poslove carine i financije stranke. Od Barišića smo dobili nalog da sve marketinške poslove ugovaramo s Fimi medijom. Prema Barišićevu držanju i načinu na koji ga je Kalmeta nama predstavio, zaključili smo da je Barišić nadležan Kalmeti. Odlučili smo prihvatiti nalog", rekao je Mikulić.

Ivo Sanader dobio je najtežu kaznu u ovom procesu. Ne i najtežu koja mu je prognozirana. Tužitelji su zatražili 14 godina, neutralni odvjetnici prognozirali su da će dobiti 12, a on je dobio devet. 

Suđenje za Fimi Mediju | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Sutkinja mu je oduzela masu depozita s oročenom štednjom kao i pripadnicima njegove obitelji.

Ukupan iznos bio je 1,857.597 eura i 585.189 kuna, a računi su osim na ime Ive Sanadera i na suprugu Mirjanu, kćeri Petru i Brunu te na punca Ivu Šarića i punicu Karmelu Šarić.

Sutkinja Ivana Čalić pročitala je podulji popis računa i iznose koje je sud zaplijenio bivšem premijeru: 

 - 370.189 kuna, Ivo Sanader, Zagrebačka banka;

- 38.544 eura, Ivo Sanader oročeni nenamjenski depozit u Raiffeisen Bank Austria;

- 47.784 eura, Ivo Sanader, Ivo Šarić i Mirjana Sanader, žiroračun Raiffeisen-Landesbank Tirol;

- 93.470 eura, Ivo Sanader, štedni depozit, štedna knjižica, Raiffeisen-Landesbank Tirol;

- 180.000 eura, Ivo Sanader, štedni ulog na štednoj knjižici, Raiffeisen-Landesbank Tirol;

- 120.000 eura, Ivo Sanader, štedni ulog na štednoj knjižici, Raiffeisen-Landesbank Tirol;

- 50.000 eura, Ivo Šarić, korisnik Ivo Sanader, iznos u sefu broj 90 u Raiffeisen-Landesbank Tirol;

- 215.000 kuna, Mirjana Sanader, oročena kunska štednja, Zagrebačka banka;

- 18.462 eura, Petra Sanader, devizni račun PBZ;

- 28.178 eura, Petra Sanader, oročeni nenamjenski depoziti u Raiffeisen Bank Austria;

- 11.515 eura, Petra Sanader, oročena devizna štednja Zagrebačka banka;

- 17.776 kuna, Bruna Sanader, devizni račun PBZ;

- 5457 eura, Bruna Sanader, oročena devizna štednja u Zagrebačkoj banci;

- 38.202 kuna, Karmela Šarić, devizni račun u PBZ;

- 109.149 eura, Ivo Sanader, oročeni depozitni račun u Raiffeisen Bank Austria;

- 833.360 eura, pokretnine, umjetničke slike i skulpture iz kuće u Kozarčevoj 21, Raiffeisen Bank Austria;

- 315.700 eura, pokretnine i umjetnička djela iz kuće u Malomlačkoj 125.

U posebnim postupcima zbog izvlačenja novca iz ministarstva i javnih poduzeća sudilo se i Ivici Kirinu, bivšem ministru unutarnjih poslova, Vinku Mladineu, bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te bivšim čelnicima HAC-a.

Sanaderova braća i sestra ostali su pošteđeni procesa. Istražitelji nisu skupili dovoljno dokaza da ih optuže za bilo koje kazneno djelo. Vinko Sanader je, svjedočeći u slučaju Fimi media, rekao kako nije istina da mu je Barišić, kojega površno poznaje, davao novac i plaćao smještaj u hotelu kada je dolazio u Zagreb. 

Suđenje za Fimi Mediju | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Barišić je svjedočio kako je Sanaderovoj braći Flaviju i Miroslavu davao određeni iznos novca kada bi došli u Hrvatsku i plaćao im smještaj u hotelu. To je bilo od 2007. i 2009. godine.

"Sanader mi je objasnio da je to zato jer su obojica aktivna u podružnicama HDZ-a u mjestu njihova stanovanja", tvrdio je Barišić rekavši da im je davao po 1500 eura u gotovini. 

Odsjedali bi u hotelu Westin. Flavio je biznismen koji živi u Švicarskoj, a Miroslav živi u Austriji.

"Sanader mi je nekoliko puta rekao da se trebam naći s Vinkom Sanaderom i dati mu određeni iznos novca. Davao sam mu od 5000 do 10.000 kuna", rekao je Barišić u iskazu i dodao kako je Vinko Sanader jednom prilikom novac potrošio na promociju knjige u Zagrebu.

"Ne znam je li to bila njegova knjiga ili knjiga don Kaćunka", kazao je Barišić.

Bruna Sanader (25) iskoristila je zakonsku blagodat i odbila svjedočiti. Odlična studentica medicine diplomirala je prije dvije godine. 

Na 14 računa u Hrvatskoj imala je 500.000 kuna. Nepravomoćnom presudom oduzeto joj je 35.929 eura. Petra je na 20 računa imala 800.000 kuna, a ostala je bez 58.155 eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.