Top News
4102 prikaza

Ako kršćane trpa u logore, ne bi valjda tako i s papom!?

Kim Jong Un
KCNA/REUTERS/PIXSELL
Veliki vođa iz Pyongyanga, koji priznaje samo vjeru u samog sebe, u novom PR potezu čeka na odgovor Franje

"Razmislit ću o odlasku", odgovor je pape Franje na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong una koji je preko predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina pozvao papu u Sjevernu Koreju. Iako nije čudno da je jedan državni poglavar pozvao papu u posjet, čudno je što je to učinio onaj koji kao jedinu religiju u svojoj zemlji priznaje onu koja štuje njegov lik i djelo. 

Sjeverna Koreja poznata je kao zemlja u kojoj religija i ne postoji. Iako su vjerske slobode zajamčene ustavom, vlada ih u stvarnosti obeshrabruje. Oko dvije trećine stanovništva izjašnjava se kao nereligiozno. Tradicionalni šamanizam okuplja oko 12 posto stanovništva, budizam dva posto, kršćanstvo dva posto, a više od 10 posto pripadnici su autohtone monoteističke vjere ch’ondo-gyo, kombinacije budizma, konfucijanizma i kršćanstva.

Neprofitna organizacija Open Doors koja podržava kršćane diljem svijeta, posebno one koji su progonjeni, Sjevernu Koreju proglasila je zemljom u kojoj je najteže živjeti ako ste kršćanin. Na vrhu ove liste Koreja se nalazi već 16 godina za redom među 50 zemalja. 

Papa Franjo i Kim Jong Un Nesvakidašnje Top News Kim Jong Un pozvao papa Franju u Sjevernu Koreju

Procjenjuju da u Sjevernoj Koreji s oko 25 milijuna stanovnika živi oko 300.000 kršćana, a 50.000 - 75.000 njih nalazi se u radnim logorima, piše The Guardian. 

Sjevernokorejski režim religiju je oduvijek doživljavao prijetnjom, naslijeđe je to koje je Kim Jong un preuzeo od svog oca i djeda  Kima Jong-ila i Kima Il-sunga. Pa su se prijetnjama i ozbiljno pozabavili. Poznati su primjeri uhićenja, mučenja i zatvaranja, pa čak i smaknuća vjernika, a najveća meta su kršćani. Postoje primjeri ljudi koji su zbog toga što su nosili Biblije uhićeni i poslani na rad u logore. 

Kenneth Bae američki je misionar koji je u radnom logoru proveo dvije godine. 

"Zvali su me zatvorenik 103. Dozvoli su mi da zadržim svoju Bibliju što mi je pomoglo da se održim", riječi su to Baea koji je o svom iskustvu napisao knjigu "Not Forgotten: The True Story of My Imprisonment in North Korea".

Uhićen je 2012. godine dok je vodio turističku grupu i osuđen na 15 godina teškog rada zbog "neprijateljskih djela" prema državi. Dvije godine nakon presude, SAD je uspio ispregovarati njegovo puštanje na slobodu. 

"Bio sam jedini zarobljenik u cijelom kampu a pažljivo me čuvalo 30 čuvara", prisjetio se.

Radio je 10 sati dnevno, do 8 do 18 sati, nosio kamenje i stijene, što mu je narušilo zdravlje, pa ga čak i dovelo na rub smrti, prenosi CNN. 

Proslava 70. obljetnice DNR Koreje A N-bombe? Top News Kimova parada: Po prvi put sakrio dio oružja

Na doživotnu kaznu zatvora u Sjevernoj Koreji bio je osuđen  61-godišnji kanadski pastor Hyeon Soo Lim. Rođen u Južnoj Koreji živio je u Kanadi i imao kanadsko državljanstvo. U Sjevernoj Koreji se bavio humanitarnim radom prije nego je nestao krajem 2015. godine. Uhićen je i osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koje je 'počinio' protiv ovog represivnog režima.  

U kolovozu 2017. godine kanadski premijer Justin Trudeau poslao je delegaciju u Pyongyang kako bi raspravljali o njegovom slučaju. Put je bio uspješan i Lim je pušten iz zatvora tog istog mjeseca. 

U izvješću o međunarodnim vjerskim slobodama US Commission on International Religious Freedom stoji kako je "sjevernokorejski pristup religiji i vjerovanju među naj represivnijim i neprijateljskim". 

"Sloboda vjerovanja i religije ne postoje u Sjevernoj Koreji", naglašavaju.

Papa Franjo | Author: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL

 

Iz Vatikana pak poručuju kako će na ovaj upit odgovoriti tek onda kada stigne i službeni poziv, te kako će se tek tada razmišljati i pod kojim uvjetima bi papa Franjo mogao posjetiti zemlju. Papa je već ranije najavio kako će posjetiti Japan sljedeće godine, a nakon sporazuma između Pekinga i Vatikana o imenovanju biskupa mogao bi na tom putu 'svratiti' i do Kine. Pa onda tako i do Sjeverne Koreje. 

Poznavatelji ali i kritičari vladavine mladog Kim Jong una reći će kako je ovaj poziv zapravo još jedan njegov PR potez, posebno u svjetlu posljednjih sastanaka sa kineskim, južno korejskim i posebno američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, njegovim "velikim prijateljem". 

"Zaljubili smo se" objavio je Trump prošlog mjeseca, govoreći o svom sada odličnom odnosu sa moćnikom zemlje s kojom je donedavno bio na rubu rata zbog ne ispunjavanja uvjeta denuklearizacije poluotoka. Nakon tog nervoznog razdoblja prijetnji nuklearnim oružjem, mir koji je postignut sa velikom svjetskom silom SAD-om, možda je Kima potaknuo i da se 'pomiri' i sa Vatikanom, tj. religijom.

Samo je pitanje kako u zemlji koja je svim silama pokušava i to još uvijek čini, uništiti svaki oblik vjerovanja, osim onog u kult velikog vođe - Kim Jong-una.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:39 21.Siječanj 2019.

    Velika bi greška bila dovesti kršćansku *** u NK. Dovoljno je pogledati što ona radi domicilnim vjerovanjima kroz povijest. Vatikan i Opus Dei su invazivne organizacije i vode tihi rat protiv bilo kakvih nekapitalističkih zapadnjačkih režima. Kim pamet u glavu ... prikaži još! i ne zovi sebi štakore doma!!!!