Top News
1092 prikaza

Aktivizam koji širi bauk o 'zabrani priziva savjesti'

Ana Marija Marković
PIXSELL
Liječnike i javnost se poluinformacijama poziva da se pobune protiv navodne zabrane priziva savjesti

Na mail adrese hrvatskih liječnika i građana stižu, saznajemo iz više pouzdanih izvora, pozivi da se potpiše peticija na CitizenGo platformi. Riječ je o prizivu savjesti liječnika (posebno ginekologa kada je u pitanju pobačaj). 

U mailu navode mnoge razloge zašto bi ljudi trebali potpisati peticiju. Novi prijedlozi zakona tako bi, prema tvrdnjama iz spomenutog e-maila, ograničili ljudska prava kao što je pravo na priziv savjesti. To je, stoji dalje, odlika totalitarističkih zakona. "Takav bi zakon diskriminirao sve osobe koje rade u zdravstvenom sustavu a koje žele raditi sukladno svojoj savjesti od liječnika do medicinskih sestara i tehničara preko primalja do ljekarnika", stoji u e-mailu uz poziv na potpis ankete. 

Spominje se i kako su oni koji se prizivaju na savjest već dugo diskriminirani te da vlada hajka, kao i da novi prijedlozi zakona ne bi dopustili studentima da specijaliziraju ginekologiju ako neće raditi pobačaje, ili da bi ih se čak kažnjavalo.

Ginekolog iz KB Sestre Milosrdnice Dubravko Lepušić PRAVO NA IZBOR Life Novi zakon će proširiti pravo na pobačaj - i to je dobro

Valja napomenuti više činjenica. Jedna od njih jest da je pobačaj i dalje legalan u Republici Hrvatskoj međutim da mnoštvo bolnica, počevši od zagrebačkog Svetog Duha ili bolnica u Našicama, Vinkovcima, Kninu, Požegi i drugim manjim mjestima ima isključivo zaposlene liječnike koji se prizivaju na savjest, a time se krši zakon koji kaže da bolnica tu uslugu ženi mora moći pružiti.

Drugo, iza peticije, barem posredno, postoji poveznica s "U ime obitelji", naime jedna od osoba koja mailove šalje jest i udruzi nekada bliska Ana Marija Marković. "Prijedlozi zakona o pobačaju su pokušaj ograničavanja prava na priziv savjesti. Pravo na priziv savjesti je temeljno ljudsko pravo koje štiti i Ustav RH. Samo totalitarni režimi uskraćuju pravo na priziv savjesti i postavljaju državu kao vrhovnog moralnog suca. To je uvijek imalo katastrofalne posljedice kao što dobro znamo na strašnom primjeru medicinske struke u nacističkoj Njemačkoj", kazala je Ana Marija Marković u razgovoru za Express.

Ona nam je, međutim, demantirala da je ikada bila članica udruge, no postoji čitav niz fotografija nje i Željke Markić na službenim dužnostima, a i za medij dnevno.hr napisala je kako se "volonterski uključila u Građansku inicijativu “U ime obitelji” koja je u to vrijeme radila na pripremama za prikupljanje potpisa za referendum o braku."

Bivša je obiteljašica prošle godine bila u medijima kada je na platformi CitizenGO pokrenula peticiju da se vrati opcija "Identity na Booking.com" kako bi se moglo spriječiti iznajmljivanje apartmana osobama homoseksualne orijentacije.

Načela platforme CitizenGO utemeljena su na kršćanskim vrijednostima, a na prvome mjestu navodi se ‘pravo na život od trenutka začeća do njegova prirodnog kraja’, pisao je tada Tportal.

Žena u bolnici - ilustracija pobačaja Ilegalno i opasno Life Strahuju da će se žene vratiti pobačajima žičanom vješalicom

Na peticiju se osvrnuo ginekolog Dubravko Lepušić, član skupine koja će uskoro predstaviti svoj prijedlog zakona (drugi je SDP-ov prijedlog, a treći je prijedlog Miranda Mrsića). 

"Ovo je sve netočno, i poluinformacije, rekla-kazala i slično, barem što se našeg prijedloga tiče. Mi smo za zadržavanje priziva savjesti ali da se napravi ozbiljan registar prizivača i onih koji se ne prizivaju kako bi nacija, prvenstveno žene, znale s kakvim se snagama raspolaže, a ne da ljube vrata na bolnicama i ne mogu dobiti ono što im je zakonom zagarantirano. Nije bilo govora o ukidanju priziva savjesti, iako se meni osobno taj skandinavski pristup sviđa. Također, ovo sa specijalizacijom je netočno. Mi samo inzistiramo da osoba mora, usprkos prizivu savjesti, znati napraviti, recimo, kiretažu, koja je postupak koji u čitavom nizu situacija, recimo spontanom pobačaju, doslovno spašava glavu jer, naime, osoba ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika. Ili želimo liječnike koji ne znaju osnove svog posla? I zaključno, zanimljivo je kako iza svega stoji osoba koja nije medicinske struke, to je kao da se ja petljam u nuklearnu fiziku", rekao je doktor Lepušić.

"Pravo na priziv savjesti je osobno pravo zajamčeno Ustavom i nikakve liste prizivatelja nisu prihvatljive. Važno je naglasiti da se priziv savjesti u medicini ne odnosi samo na pitanje pobačaja i njegovo bi limitiranje u tom pitanju imalo dalekosežne posljedice na sva etički osjetljiva područja medicine. Na brojna druga biomedicinska područja kao što je genetika, endokrinologija ili plastična kirurgija", kaže Marković koja je završila filozofsko teološki studij.

Do sada je skupljeno (iako vjerodostojnost potpisa nije provjerena), 3020 potpisa, od "kvote" od 5000.

Činjenica je kako treba uskladiti pravo na priziv savjesti, ali i ženama bez iznimke osigurati ono što im zakonom pripada. Na CitizenGo stranici piše i kako "traže da u etičkom povjerenstvu zdravstvene ustanove koje odlučuje o pobačaju iza napunjenog 12. tjedna trudnoće budu samo oni liječnici koji nemaju prigovor savjesti.” 

Postavlja se pitanje kako će raspravi pridonijeti oni koji su decidirano protiv toga u bilo kojem slučaju (dakle njihov stav je jasan i nepromjenjiv) te koji te zahvate, radi svojih privatnih uvjerenja koja su stavili iznad medicine, ionako ne rade.

Pravo na izbor CRKVI CRKVENO Life 'Pobačaj, baš kao i vjera u boga je stvar osobne slobode'

Koliko se situacija zakomplicirala pokazuje i nedavni slučaj kada su djevojci u ljekarni odbili izdati od liječnika propisane kontracepcijske pilule.

"Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?", rekla je tada djevojka za Faktograf, a vlasnica ljekarne Sandra Čelina rekla je kako se "ona nema što medijima odgovarati".

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je kako "u ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika".

Na naš upit "da li bi sukladno zakonu koji je na snazi, svaka bolnica trebala imati i kvotu liječnika koji su voljni raditi pobačaj?" Marković je izbjegla odgovor te napisala kako "smatramo kako svaki liječnik i medicinski djelatnik ima pravo raditi sukladno svojoj savjesti bez straha od diskriminicije ili kažnjavanja za što se zalažemo u našoj peticiji. Liječnici se školuju kako bi liječili i spašavali živote. Potpuno je neprihvatljivo da država obvezuje liječnike na postupke koji ne djeluju u naboljem interesu pacijenta. Ne postoji zakon koji bi obvezao institucije ni liječnike da postupaju suprotno svojoj savjesti i liječničkom pozivu. Našom peticijom se zalažemo da tako i ostane".

Bauk kakav se širi ovakvim peticijama vrlo je često faktografski netočan te Ideološki obojen, te je relativno jasno kako je krajnji cilj ne samo osigurati pravo na priziv savjesti nego posredno ženama maksimalno otežati da do pobačaja, koji je legalan, i dođu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 08:51 23.Veljača 2019.

    potpise liječnika koji se prizivaju na savjest treba prekontrolirati lovre kuščević ;-)