Top News
5613 prikaza

Američka nuklearna katastrofa: Prijeti im šest Fukushima

Shearon Harris nuklearna elektrana
Wikipedia
Na putu uragana Florence nalazi se sedam nuklearnih elektrana koje bi mogle završiti kao postrojenje u Japanu nakon tsunamija 2011.

Dok su državni službenici uvjereni kako je šest nuklearnih elektrana preko kojih će prijeći uragan Florence posve sigurni neki eksperti tvrde kako stvari nisu tako jednostavne te da bi poplave i kiša mogli nadvladati sustave zaštite, piše CNN.

Šest je elektrana točno na putu oluje, barem ako je suditi po onome što kažu klimatolozi i lovci na oluje. Duke Energy kompanija je koja je vlasnik svih šest elektrana. Brunswick i Shearon Harris elektrane su na "prvoj crti" oluje.

Savezna agencija za upravljanje kriznim situacijama (FEMA) građanima i zabrinutoj javnosti poručuje kako "za sada još nema razloga za brigu".

"Jasno je da su elektrane posebno ojačane nizom mjera zaštite. Imaju i dodatne generatore za struju, a nakon oluje  žurno će se napraviti detaljna kontrola postrojenja, a naravno monitoring će se odrađivati i na "daljinu" tijekom oluje", kaže Jeff Byard iz FEMA-e.

Uragan Florence iz svemira URAGAN FLORENCE Znanost SAD se priprema za kataklizmu, ne znaju što ih čeka

Međutim, javna organizacija koja okuplja znanstvenike i građane sklone tim temama, imena The Union of Concerned Scientists, posebno je zabrinuta za Brunswick elektranu za koju, kažu, nema niti dovoljno javnosti dostupnih informacija da se ocijeni njezina pripremljenost za krizu.

Tvrde kako Komisija za regulaciju nuklearnih elektrana (NRC) nije objavila podatke koji pokazuju da je postrojenje "ojačano" u slučaju poplava.

Godine 2012. Duke Energy komisiji je prijavio kako je postrojenje premreženo "stotinama degradiranih barijera koje se raspadaju".

Odgovor komisije kompaniji nije bio javan.

Glasnogovornik NRC-ja Roger Hannah rekao je da je to zato što je odgovor sadržavao neke detalje vezane uz sigurnosne protokole koji ne mogu biti objavljeni, te da je elektrana usklađena sa svim regulativama i normama, te da nema razloga za bojazan.

Kako sve češće prirodne katastrofe utječu na nuklearne elektrane postalo je pitanje nakon tsunamija u Japanu, uzrokovanog potresom. Bila je to najveća katastrofa te vrste nakon incidenta u Černobilu 1986. godine. 

Tri su se nuklearna reaktora pregrijala u Fukushima Daiichi u Japanu, i oslobođena je golema količina radijacije.

Od incidenta 2011. NRC je postrožila kriterije koje elektrane moraju ispuniti upravo radi takvih situacija. 

"To su zgrade čiji su zidovi debeli nekoliko metara. Sve je napravljeno kako bi se spriječilo probijanje vode, vjetra ili nečeg trećeg", rekao je nekadašnji šef NRC-a.

I on i NRC potvrdili su kako, osim toga, u najgorem slučaju mogu naprosto "ugasiti" postrojenje.

"Postrojenje u Brunswicku već ima postavljene procedure kako bi se sustav maltene sam ugasio ako procjeni da je vani vrijeme koje predstavlja ozbiljan izazov. Tome treba nadodati "staromodne" ali efikasne sustave protiv poplava", kažu iz FEMA-e.

U samim će postrojenjima ostati dio ekipe koji će se brinuti za sustav i procjenjivati situaciju, a napravljene su i simulacije "priskakanja u pomoć" tj. otkuda najbrže povući ljude u slučaju da nešto pođe po zlu.

UNIŠTAVAČ SVJETOVA Top News Nuklearni napad Trumpa: Ovako bi izgledao kraj

Valovi bi, upozoravaju znanstvenici, mogli doseći između pet i sedam metara, a većina je postrojenja "naštelana" tako da mogu podnijeti valove od maksimalnih dva do tri metra.

Upozoravaju i kako iz pouzdanih izvora znaju da se u dvije najugroženije elektrane praktički do jučer radilo na "dogradnji", pa se pitaju koliko to onda može biti sigurno.

Napominju kako je elektrana Surry potpuno nepripremljena za kiše jer se nalazi na terenu gdje se - sve do sada - smatralo da ne može doći do poplave.

Podsjećaju kako je 2012. godine kompanija Florida Power & Light rekla NRC da su mjere u postrojenju St. Lucie i više nego na visini, da bi dvije godine kasnije 50.000 galona vode prošlo kroz prvi reaktor kao vruć nož kroz putar. Na svu sreću, nije bilo ozbiljnijih posljedica.

Ali zato ih je bilo u Japanu, tragediji koja se po količini iscurenog radioaktivnog materijala uspoređuje s Černobilom, a posebno treba napomenuti kako saniranje nije gotovo niti do danas. Gotovo je 600 osoba umrlo od posljedica. Sve su se tri jezgre radikalno pregrijale jer je rad postrojenja ugrozila poplava, a saniranje je koštalo oko 180 milijardi dolara.

Dodatno se pitanje postavlja kako su osigurana odlagališta nuklearnog otpada, samo što se o tome mnogo manje govori.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.