Top News
28188 prikaza

Američki četnik Vučko osuđen je na smrt

Američki četnik Eric Frein
Screenshot
Fascinaciju četničkim jedinicama, pogotovo Vukovima s Drine, pokazivao je na svakom koraku

Amerikanac Eric Frein osuđen je na smrt zbog ubojstva jednog i ranjavanja drugog policajca. Poznat je i pod nadimkom američki četnik Vučko, a porota mu je dala kaznu smrtonosnom injekcijom. Naime, ovaj obožavatelj srpske vojske htio je podići pravu revoluciju i ubojstvo policajaca bilo je prvi korak ka ostvarenju tog plana. 

"Samo teška iskušenja revolucije mogu nam vratiti slobodu koju smo nekad imali. Tenzije su visoke i čini mi se da je pravo vrijeme da zapalim buktinju u ljudskim srcima", rekao je on.

Pripadao je grupi Istočni vuk, koja se bavila vojnim simulacijama armija iz Istočne Evrope, a bio je fasciniran srpskom vojskom i jedinicom Vukovi sa Drine.

Na više desetina fotografija Frein nosi različite srpske uniforme, šajkaču sa kokardom, ili beretku sa srpskim znamenjima, a fotografirao se i sa srpskom zastavom, ali i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Nakon ubojstva Bryona Dicksona i teškog ranjavanja Alexa Douglassa, Frein je bježao pred policijom čak 48 dana. Zbog svog bijega je završio i na FBI-jevoj listi najtraženijih američkih zločinaca.

Američki mediji napominju koliko je malo vjerojatno da će ga savezna država Pennsylvania stvarno i pogubiti. Guverner Tom Wolf uveo je moratorij na izvršenje kazne, a od 1976. godine samo tri osobe su pogubljene u toj saveznoj državi.

Frein je cijelo vrijeme bijega vodio dnevnik koji je i poslužio kao jedan od ključnih dokaza. Tamo je bilježio kako je dva puta ustrijelio Dicksona i smireno gledao kako umire. Tijekom suđenja, ali i nakon izricanja kazne, Frein nije pokazao nikakve emocije. S druge strane, obitelji žrtava su glasnim uzvicima odobravanja popratile izricanje kazne.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mat 12:28 22.Ožujak 2019.

    vidiš kako se DEMOKRATSKI sudi teroristu i ZNA se koja je kazna,samo jedna SMRT!!!!A TKO je OSUĐEN i USMRĆEN ZA UBOJSTVO 12 HRVATSKIH POLICAJACA u Borovu Selu 1991 godine !!?????A ZAŠTO NITKO ,gdje i U čemu je problem!!??????