Top News
5229 prikaza

Čudni detalji hvatanja krvnika: "Mislio sam da ste ubojice"

Čaba Der
Screenshot
Gotovo čitava Europa digla se na noge kako bi stala na kraj plaćenom ubojici iz Srbije

Ah, dobro je što ste policajci! Čaba Der, plaćenik iz Čantavira tražen diljem Europe, razveselio se kad je saznao da su ga okružili specijalci prerušeni u turiste jer je isprva pomislio da je riječ o pripadnicima suprotstavljene bande koji su ga došli likvidirati, prenosi srpski Alo.

U potragu su bile uključene i policije drugih zemalja, osim Srbije, jer je Čaba ubijao diljem Europe. 

"Čaba je završio u lisicama zahvaljujući specijalcima obučenima kao turisti. Nosio je periku i naočale, ali i savršene lažne dokumente. Obični policajci ne bi ih mogli razlikovati od pravih. Ulica nije bila blokirana i sve je izvedeno u tišini. Čim smo dobili potvrdu da je on, krenuli smo u akciju", prenosi Alo svjedočenja čeških policajaca.

"Priznao je da je prvo pomislio kako smo članovi suprotstavljene bande. Kada je saznao da je riječ o policiji, ponašao se paradoksalno. Bio je vrlo opušten i veseo. Rekao je da zna zašto ga tražimo i potpuno je surađivao", navode specijalci za češke medije.

Ubojica Richard Kuklinski Zove se Ledeni Life Okrutni ubojica mafije: Žrtvama je gurao cijanid u nos

Za Derom su zbog egzekucija tragale Mađarska, Nizozemska i Srbija, a samo deset mjeseci prije nego što je ubio Hrvata Ivana Serdarušića u amsterdamskom restoranu, bosanska policija ga je uhitila i tako spriječila likvidaciju Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe.

"Nakon odslužene kazne zbog ubojstva Branislava Jelačića, Der je na slobodi izdržao samo sedam mjeseci. Iz zatvora je pušten u veljači, a već u rujnu je uhićen i tada je bosanskoj policiji priznao da je trebao likvidirati Alana Kožara", kaže sugovornik Blica upoznat s istragom.

Od rujna 2017. do srpnja naredne godine, kada je u Amsterdamu ubio Ivana Serdarušića, njegov opus rada je nepoznanica za europske policije.

Aleksandar Vučić Teške optužbe Top News "Da Vučić ima više oružja opet bi zaratilo na Balkanu"

"Deset mjeseci je vrlo dug period za nekog za koga se zna da je za upola kraće vrijeme ubio tri osobe. Upravo zbog toga će se vještačiti pištolji pronađeni kod njega prilikom uhićenja kako bi se ustanovilo je li povezan s još nekom likvidacijom, čiji se počinitelj sada vodi kao nepoznat. Ono što je za sada izvjesno je da je 30. srpnja prošle godine ubio Serdarušića u Amsterdamu, kao i da je nepuna dva mjeseca kasnije likvidirao i mađarskog biznismena Lasla V. u Budimpešti. "Zatišje" između ubojstava u Budimpešti i Beogradu, kada je likvidirao Nebojšu Markovića, trajalo je samo tri i pol mjeseca", navodi sugovornik Blica.

Je li u tom razdoblju ubio još nekoga i tko je bio naručitelj, bit će utvrđeno u suradnji europskih policija.

"Ono što je zanimljivo u njegovom slučaju je da se nakon 'odrađenog posla" u inozemstvu vraćao u Novi Sad, gdje mu je, moglo bi se reći, bila baza. Nije se skrivao, imao je običaj sjediti po kafićima u centru 'srpske Atene', ali s nikim od poznatijih kriminalaca se nije družio. Bar ne javno", otkriva izvor Blica i dodaje da je Der u to vrijeme bio slobodan čovjek jer je prvu tjeralicu za njim raspisala Mađarska i to tek u studenom.

Unatoč tome, Der se u Srbiji, do ubojstva Nebojše Markovića, mogao slobodno kretati jer u domovini nije bio osumnjičen za nijedan zločin, a Srbija svoje državljane (bez obzira što ima i mađarsko državljanstvo) ne izručuje osim ako nemaju bilateralni ugovor.

Navijači srpske reprezentacije ŠIRENJE Top News EU spalila srpske snove: 7 razloga zašto ne žele Srbiju

"Prethodna dva puta kada je uhićivan, u Novom Sadu i Sarajevu, bio je spreman za suradnju s istražiteljima i otkrio je po čijem je nalogu ubio ili je tek trebao nekoga likvidirati. Za sad ima dokaza za tri likvidacije i prijeti mu maksimalna kazna, bez obzira kojoj državi bude izručen. Upravo zbog toga moguće je da otkrije naručitelje ubojstava, ali i da možda prizna još neke svoje žrtve", komentira sugovornika Blica.

Plaćeni ubojica Čaba Der je klasičan psihopat i prema mišljenju kriminologa Dobrivoja Radovanovića ima 'crnu trojku' osobina.

"Kod njega su izražene visoka psihopatologija, agresivnost i narcisoidnost. Ima izopačeni um i uživa u ubijanju ljudi", kaže kriminolog Radovanović.

UBOJSTVA ČABA DERA

NOVI SAD, 11. svibanj 2004.

Ubio Branislava Jelačića, u kojeg je ispalio četiri hica iz pištolja, u restoran je ušao maskiran bradom

BiH, Sarajevo, rujan 2017.

Spriječena likvidacija Alana Kožara, vođe barske kriminalne skupine. Der priznao da je Kožar trebao biti ubijen kao osveta za likvidaciju Armina Muše Osmanagića, vođe suparničkog kriminalnog klana

NIZOZEMSKA, 30. srpanj 2018.

Ubio Ivana Serdušića, Hrvata s nizozemskom putovnicom u talijanskom restoranu zbog 100 kilograma kokaina

MAĐARSKA, 20. rujan 2018.

Ubio biznismena Laszla V., kojem je pucao u glavu dok je klečao. U autu žrtve pronađeni su novac i droga, a za Derom dva mjeseca kasnije raspisana je tjeralica zbog ubojstva

BEOGRAD, 5. siječanj 2019.

Ubio Nebojšu Markovića ispred kuće dok je iz automobila vadio dječja kolica. Ubojstvo su snimile kamere

ČEŠKA, 9. ožujak 2019.

Čaba Der uhićen u hotelu Amadeus, a kod njega su pronađena dva pištolja i perika

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.