Top News
369 prikaza

Amerika protiv Trumpa: Države ga tuže zbog izvanrednog stanja

Donald Trump
DPA/PIXSELL
Američki predsjednik suočava se sa sve većim otporom neviđenom političkom manevru

Koalicija 16 američkih saveznih država odgovorila je Donaldu Trumpu na njegovo proglašavanje izvanrednog stanja u Americi. Predsjednik SAD-a proglasio je izvanredno stanje kako bi osigurao novac za gradnju onog famoznog zida duž granice s Meksikom, a države su podigle tužbu na saveznom sudu u San Franciscu.

Prava drama će se sada odvijati na sudu zato što se tužba tiče kontrole nad proračunom, a o tome bi samo Kongres trebao odlučivati, tiče se i samog izvanrednog stanja i moći koje tada pripadaju predsjedniku, ali i vidjet ćemo koliko daleko su sudovi spremni ići kako bi razriješili sukob dviju grana američke politike. 

Tužba jednostavno kaže da Trump nema ovlasti za preusmjeravanje novca iz drugih stavki proračuna zato što Kongres kontrolira proračun. 

Donald Trump i Bill Belichick Iz Washingtona Top News Trump je podijelio SAD, Hrvat će je opet ujediniti

Xavier Becerra, glavni državni odvjetnik Kalifornije, kaže da je predsjednik sam sebi skočio u usta nesmotrenim izjavama. "Vjerojatno najbolji dokaz su predsjednikove riječi", kazao je Becerra. Podsjetio je time na Trumpov govor od 15. veljače ove godine kada je američki predsjednik kazao: "Nisam to morao uraditi, ali želim što prije sagraditi zid".

U tužbi se tvrdi da savezne države žele zaštititi svoje stanovnike, prirodne resurse i gospodarske interese. "Protivno volji Kongresa, predsjednik se koristi izmišljenom "krizom" nezakonite imigracije kako bi imao izliku za proglašavanje izvanrednog stanja i tako preusmjerio novac namijenjen sprječavanju krijumčarenja droge, vojsku i snage reda u gradnju zida uz američko-meksičku granicu", stoji u tužbu, kako prenosi New York Times.

Donald Trump Nema šale Top News Trump proglasio izvanredno stanje: Kreće gradnja zida

Kongres pak sa svoje strane pokušava spriječiti Trumpa. Predstavnički dom, sada pod kontrolom Demokrata, ima dvije izgledne opcije za obračun s predsjednikom. Najizgledniji idući korak im je podizanje vlastite tužbe, ali postoji i mogućnost da u parlamentarnu proceduru ubace odluke kojima bi zaustavili američkog predsjednika. Trump mi sigurno uložio veto na bilo kakvu takvu odluku, a za nadglasavanje veta je potrebna većina kakvu Demokrati nemaju u američkom parlamentu. 

Upravo zbog toga je najvjerojatnija tužba. 

Sve je počelo kad je Trump iskazao nezadovoljstvo zato što mu je novi proračun donio samo 1,375 milijardi dolara za gradnju novih prepreka na granici. Proglasio je izvanredno stanje kako bi mogao preusmjeriti 6,7 milijardi dolara iz drugih dijelova proračuna. 600 milijuna planira uzeti od porezne uprave, a riječ je o novcu namijenjenom policiji kojeg dobiju iz prodaje zaplijenjene imovine. 2,5 milijardi dolara želi preusmjeriti iz vojnog proračuna, a to je novac namijenjen sprječavanju krijumčarenja droge. Od vojske želi uzeti još 3,6 milijardi namijenjenih za gradnju.

Kolinda Grabar Kitarović poklonila Trumpu hrvatski dres Rub civilizacije Top News Američki mediji: Pali smo na dno kao Hrvatska

Predsjednici su do sada na desetine puta proglašavali izvanredno stanje, ali sada je prvi put to urađeno da se zaobiđe Kongres i njihova kontrola nad potrošnjom državnog novca.

Stručnjaci govore da bi sudovi mogli razmatrati znatno prizemnije stvari od moralne ispravnosti Trumpovih postupaka. Prvo će tužitelji morati dokazati nadležnost sudova, zatim kako interpretirati određene članke zakona.

"Iako se čini da Trumpov politički manevar rasteže ustavne definicije određenih pojmova, pred sudom će se raspravljati o kompliciranim stvarima administrativnog prava", kazao je za New York Times Peter M. Shane, profesor prava na Sveučilištu Ohio State.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PatDecker 16:58 19.Veljača 2019.

    Morate dobiti novac online iz svoje sobe za boravak tako da obavite jednostavan posao s vašom radnom stanicom za nekoliko sati dnevno,da dobijete 238 $ svakoga sata i da dobijete naknadu svaki tjedan dok odabirete radnu rutinu. --->>>>> www.WebJob33.COM