Top News
1243 prikaza

Andro Vlahušić: 'Sad imam motiv više u borbi protiv HDZ-a'

1/4
Grgo Jelavić/PIXSELL
Andro Vlahušić prije četiri godine nije se smio kandidirati zbog pravomoćne presude, no sad su mu vjetar u leđa građani Dubrovnika, koji ga, kao najvažnija porota, ne smatraju krivim

Andro Vlahušić, nakon što se prije četiri godine nije mogao kandidirati na izborima zbog toga što je bio pravomoćno osuđen, na ovim izborima želi opet do fotelje gradonačelnika Dubrovnika. Bilo je to, kaže, teško razdoblje za njega, ali danas, uz rehabilitaciju i činjenicu da zna kako ga najvažnija porota, ona sastavljena od građana Dubrovnika, ne smatra krivim ni za što cijela ta priča mu je motiv više u borbi protiv HDZ-a. Očekuje pobjedu na izborima za gradonačelnika Dubrovnika. 


Express: Želite ponovno biti gradonačelnik Dubrovnika. Zašto?
Dubrovnik je danas u najvećoj krizi od rata. Pandemija i loše upravljanje dovele su u prošloj godini dubrovačko gospodarstvo do pada od 90%. Da bi stvar bila lošija, prije pandemije, u godinama obilja, današnja gradska vlast HDZ-ovca Mate Frankovića podignula je goleme kredite i danas se ne možemo više niti zadužiti. Ukupno, u četiri godine podignuta su 343 milijuna kuna kredita. Istodobno, nije se napravilo ništa u pripremi ni prošle ni ove turističke sezone, a dubrovački obrtnici, ugostitelji, iznajmljivači i poduzetnici prepušteni su sami sebi. Moja odgovornost je uključiti se u takvom trenutku jer u mom iskustvu političara, liječnika, gradonačelnika, humanitarca te ravnatelja bolnice i ministra zdravstva nalaze se krize kojima sam upravljao i iz kojih sam znao naći put opet u sigurnu luku.

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Express:  Prije četiri godine niste se smjeli kandidirati jer ste bili pravomoćno osuđeni, ali je rehabilitacijski rok istekao krajem 2019. godine. No je li vam ta priča ipak teret u kampanji?
Mene su građani birali tri puta: 2009., 2013, i 2015., a usprkos tome njihova volja nije ispoštovana jer mi tadašnje Gradsko vijeće nije dopustilo odraditi drugi mandat jer je dva puta rušilo proračun, pa sam, umjesto četiri godine drugog mandata, imao jedva tri godine. Kad im ništa od toga nije uspjelo, tadašnji mladi pitomci HDZ-a, a danas lutke Branka Bačića koje upravljaju Dubrovnikom, odlučili su zakonski me spriječiti da se kandidiram. Formirali su većinu u Saboru i zabranili mi da se kandidiram na lokalnim izborima jer su znali da me ne mogu pobijediti te da građane Dubrovnika ne mogu uvjeriti da sam ja za nešto kriv. Jer me građani Dubrovnika znaju, znaju moju obitelj i znaju kako živim te iz tih saznanja uvijek biraju mene. Tako je bilo i 2015. Iako je u veljači objavljena presuda po kojoj sam kriv, u obrazloženju iste stoji da nije bilo štete za proračun niti koristi za mene. U ožujku su me Dubrovčani izabrali za gradonačelnika na neposrednim izborima jer znaju da je to bila obična namještaljka. Bilo je to teško razdoblje za mene, ali danas, uz rehabilitaciju i činjenicu da znam da me najvažnija porota, ona sastavljena od građana Dubrovnika, ne smatra krivim ni za što – to nije nikakav teret nego štoviše motiv više u borbi protiv HDZ-a.

Express:   Vjerujem da ste radili ankete. Kakve su vaše šanse, a koliko mandata očekujete da će vaša platforma “Dubrovnik - naš Grad” dobiti na izborima za Gradsko vijeće?
Za Dubrovnik nitko nije radio ozbiljnu anketu, ali je indikativno da je HDZ radio jednu čije rezultate nije objavio. Mi očekujemo 4-5 mandata u GV-u od 21 člana te pobjedu na izborima za gradonačelnika jer tri puta sam ušao u drugi krug s HDZ-om i tri puta pobijedio. 

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Express: Što bi za vas bio poraz na izborima?
Za mene bi poraz bio kad bi Dubrovnik ostao, kao što je bio protekle četiri godine, grad zabrana, ograničenja, na čelu kojeg je neostvareni policajac koji iz svoje dječje fantazije da ima pendrek i pištolj sad trenira strogoću na dubrovačkim obrtnicima, ugostiteljima, građanima, zaposlenicima gradske uprave i manje-više svima s kojima dođe u kontakt. Prvi radni dan u svakom dubrovačkom gradskom poduzeću počinje tako da direktor pogleda što smo ja ili netko drugi iz oporbe objavili na Facebooku te tko je to lajkao, a ako je lajkao netko od zaposlenika ili poznanika, onda im prijateljski savjetuju da to ne rade. Baš ovih dana društvenim mrežama u Dubrovniku kola odluka kojom, u najvećoj krizi od rata koja je pogodila Dubrovnik, zbog duga od 400 kuna dijete izbacuju iz vrtića. Dijete, koje u vrtiću ima navike, prijatelje, igračke... Poraz bi bio da takav režim ostane na vlasti, ali ovo je grad slobode i empatije i to se neće dogoditi. 

Express: Što najviše zamjerate aktualnom gradonačelniku HDZ-a Mati Frankoviću?
Zamjeram mu što se prezadužio prije krize i svezao nam ruke danas, kad bi nam krediti bili najpotrebniji. Što je svaki kapitalni projekt višestruko preplaćen, pa imamo famozni Lapadski trg, na kojem je jedna česma od betona plaćena pola milijuna kuna. Što je broj zaposlenih u gradskoj upravi povećao za 30% i time doveo Grad u financijsku situaciju koja je za Dubrovnik potpuno nepojmljiva – prezaduženost i troškovi plaća veći od 25% proračuna. Osim toga, u godinama obilja nije ništa učinio za umirovljenike, prolijevao je beton na sve strane, a ono najvažnije – ljude, a grad su ljudi, stavio po strani. Na raspolaganju je u četiri godine imao 2,2 mlrd. kuna, a niti jedna umirovljenička naknada nije porasla.

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Express: Vaša vizija razvoja grada? Što nudite Dubrovčanima?
Stambeni problemi mladih i dalje su glavni problem. Zato ćemo odmah, onima koji si to mogu priuštiti, po cijeni gradnje prodati stanove u Mokošici koji su bili planirani za propali model stanogradnje Mata Frankovića. Novcem od te prodaje od gradske tvrtke Vrtlar kupili bismo zemljište u Solitudu, a onda s Općom bolnicom razradili kriterije i model zadrugarstva te sagradili stanove za mlade liječnike. Osim liječnika, na sličan način pomoći ćemo i drugim visokoobrazovanim ljudima čija su zanimanja deficitarna u Dubrovniku. Ostatak stanova u Mokošici uključili bismo u klasični model ‘POS za najam’, a tražit ćemo i od RH da za gradove koji imaju cijene nekretnina poput Dubrovnika prošire iznos subvencije POS-a, a gradsku politiku subvencioniranja podstanarstva za mlade obitelji proširiti i za sufinanciranje stambenoga kredita. Iako gradski proračun jest opustošen, ići ćemo u modele pomoći našim građanima treće životne dobi, koji su svoj radni vijek ugradili u ovaj grad. Svi stariji od 65 godina koji nemaju nikakva prihoda dobivat će svaki mjesec 400 kuna. Umirovljenici koji imaju manje od 2000 kuna dobivat će mjesečno 300 kuna. Svi umirovljenici koji imaju manje od 4000 kuna dobivat će uskrsnicu i božićnicu, a plaćat ćemo im i dopunsko zdravstveno osiguranje. Mjere ćemo donijeti u ovoj godini, a puna primjena će već biti od sljedeće, 2022. godine. Dakle, to su socijalne mjere, a od gospodarskih – vratit ćemo turizam i život u grad, kao i prije surađivati s privatnim iznajmljivačima jer su oni osnova dubrovačke vlasničke ekonomije. U Dubrovnik ćemo vratiti serije i filmove, otvoriti svoja vrata umjetnosti i kulturi, najvećim svjetskim produkcijama te ukinuti ograničenja o reprodukciji glazbe. 

Express: Zbog korona krize turizam je pretrpio znatne gubitke. Posebno je pogođen Dubrovnik. Može li se i kako nadoknaditi izgubljeno?
Dubrovački turizam u normalnoj situaciji godišnje stvara oko 10 mlrd. kuna prometa, dakle samo od PDV-a u državni proračun slije se oko 2 milijarde (jer nije sve po istim stopama). Tražimo da nam država vrati samo četvrtinu te godišnje uplate, odnosno 500 milijuna, ili 1% od sredstava za oporavak. Tim novcem formirat ćemo Fond za oporavak Dubrovnika te izravno pomagati našim iznajmljivačima, taksistima, ugostiteljima, autoprijevoznicima koji su već godinu i pol bez ikakvih prihoda.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • KibiDabi 05:39 16.Svibanj 2021.

    Još jedan u nizu kriminalaca na vlasti. Ništa neobično za naše podneblje. Još malo pa će se i barba Ivo vratiti na scenu. Uopće ne sumnjam.