Top News
518 prikaza

Anka Mrak Taritaš o reviziji Vatikanskih ugovora

Josip Regović/PIXSELL
Što se, pak, tiče nastave vjeronauka u školama, u Hrvatskoj danas već postoje razredi u kojima je više učenika koji ne pohađaju tu nastavu nego onih drugih

Anka Mrak Taritaš još jednom je u Saboru dala prijedlog o reviziji Vatikanskih ugovora i još jednom prijedlog nije izglasan. Marijana Petir čak ju je optužila za “krađu Božića”, no predsjednica Glasa za Novi list jasno je objasnila zašto je ovo važna tema.

Zašto je sad bilo potrebno obnoviti temu revizije Vatikanskih ugovora?

Obaveze ima isključivo Republika Hrvatska, a okolnosti su se u ovih 27 godina, otkad su ti ugovori potpisani, značajno izmijenile. U Hrvatskoj je od 2011. čak 630.000 katolika manje. Unatoč tome, od Hrvatske za Crkvu više izdvaja jedino Mađarska. Nadalje, vjeronauku mjesto nije u školi, u tom smislu imamo i presudu Europskog suda za ljudska prava. Treće, konačno bismo morali doznati kojom to sve imovinom Crkva raspolaže.

Anka Mrak Taritaš | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Vlada je istaknula da osamdesetak država ima sa Svetom Stolicom ovakve ugovore?

Na internetskoj stranici Vatikana je 59 ugovora s 18 zemalja. Hrvatska je zadnja koja je potpisala ovakvu vrstu ugovora. Neke su države nakon nas sklopile ugovore sa Svetom Stolicom, ali sasvim drukčije. Naglašavam, jedno je biti vjernik, u to ne ulazim, a državni ugovori su nešto sasvim drugo. Ako je Italija mogla pokrenuti reviziju svojih ugovora, ne znam koji su to razlozi da Hrvatska jednako ne učini.

Kakva je vaša procjena o tome što hrvatski građani stvarno misle o Vatikanskim ugovorima?

Teško mi je to reći, ali uvjerena sam da im se mora pružiti prava informacija. Ako bi građani precizno znali o čemu je riječ, mislim da bi prihvatili model kojim bi im se omogućilo da se sami izjasne za što će ići određeni postotak njihove zarade. Što se, pak, tiče nastave vjeronauka u školama, u Hrvatskoj danas već postoje razredi u kojima je više učenika koji ne pohađaju tu nastavu nego onih drugih. Zašto djeca idu na vjeronauk?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:42 12.Prosinac 2023.

    to nece biti nikada jer hdz to ne da