Top News
32394 prikaza

Balkanski kralj mafije: Dvije godine planirali likvidaciju

Dilaver Bojku
screenshot/youtube
Nisu ga ubili iz suparničkog klana, već obitelj posvađana oko ubojstva

Dilaver Bojku (58) zvani Leku, kralj prostitucije na Balkanu, ubijen je sa nekoliko hitaca u glavu u ponedeljak oko 17 sati u Strugi ispred svog restorana.

Bojku je ubijen zbog krvne osvete koja je pripremana zadnje dvije godinu, pišu makedonski mediji. Bojku je ubijen iz osvete za ubojstvo Sitema Isteferija (23), kojeg su 2015. godine ubili Bojkuov otac i brat. Isti izvor navodi da je bilo "pitanje dana kada će obitelj Istrefi doći po Dilavera", piše Kurir.

Riječ je o obitelji iz sela Dolna Belica, sa kojom je obitelj Bojku prije dvije godine bila u sukobu oko koncesije na plaže na strumiškom jezeru koje je na kraju dobio Dilaver Bojku.

Prije dvije godine, 13. prosinca 2015. došlo je do obračuna dvije obitelji u kojoj je ubijen Sitem Isteferi, a teško ranjen njegov brat Prentim Isteferi. U obračunu su korištene automatske puške i pištolji. Ranjen je i Bojkuov brat, Baskhim Bojku (45) koji se službeno nalazi u pritvoru, ali tamošnji mediji pišu da je više puta viđen kod brata na plaži kako slobodno šeta. Sin Dilavera Bojkua, Ermin, u bijegu je od ubojstva.

Dilaver Bojku Ubili ga Top News Car bijelog roblja: Prodavao žene po Balkanu za 5.000 eura

Inače od 1979. godine, protiv Bojkua je podignuto 17 kaznenih prijava zbog podvođenja. Prvi put je uhićen početkom veljače 2003. godine u svom hotelu "Bern" blizu Struge, zbog šverca ljudima i osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Iz zatvora je pobjegao 20. lipnja 2003. godine pred policijom i stražarima. U trenutku dok je u pratnji osiguranja, ali bez lisica, čekao da bude sproveden u maricu kojom su ga trebali prebaciti u zatvor u Ohridu, Bojku je odgurnuo stražare i otrčao u pravcu jedne od okolnih uličica gdje ga je čekao automobil. Nekoliko dana kasnije, zbog njegovog bijega, direktor zatvora Dragan Petreski je smijenjen.

U zajedničkoj akciji crnogorske i makedonske policije, uhićen je dva tjedna kasnije u Ulcinju dok se pripremao za bijeg u Brazil. U Crnu Goru ušao je sa krivotvorenim makedonskim dokumentima, a uhićen je svega nekoliko sati kasnije prema tjeralici koju je za njim raspisao Interpol.

Helikopterom je izručen Makedoniji, a iste godine osuđen je na kaznu zatvora od tri godine i osam mjeseci za krivično djelo posredovanja u prostituciji. Po izlasku iz zatvora, Bojku se navodno okrenuo legalnim poslovima, i bavio se turizmom i ugostiteljstvom.

Dilaver Bojku kontrolirao je dva glavna ilegalna pravca za trgovinu žena. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, mjesto s najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Navodno, u svakom trenutku imao je od 200 do 250 žena spremnih za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših, koje je nudio klijentima u svom baru "Ekspreso". Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovu, gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.