Top News
3864 prikaza

Bandić i Esih u problemu: Lustig ipak ne da Tita?

Milan Bandić
boris šćitar - Pixsell
Sjednica je odgođena jer nema dovoljno potpisa za preimenovanje Trga Maršala Tita, a odlučujući je od Branka Lustiga

U ponedjeljak u 10 sati trebala se održati konstituirajuća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, no ministar uprave Lovro Kuščević odgodio ju je za 13 sati jer nema kvoruma.

Uoči konstiturajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine, u 9.30 sati trebao je biti potpisan sporazum o suradnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke Stranke rada i solidarnosti i partnera s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih. 

Građanska inicijativa poziva Zagrepčane na promjenu imena Trga maršala Tita TKO TU KOGA Top News Trgovina s Trgom maršala Tita

eslužbeno se može čuti kako je problem u skupljanju 26 potpisa za preimenovanje Trga Maršala Tita što je bio preduvjet za potpisavanje sporazuma. Navodno Bandićev zastupnik Branko Lustig ne želi potpisati tu odluku. Njegov glas je presudan jer bez njega nema ni većine.

Predsjednik kluba zastupnika HSLS-a i Liste Sandre Švaljek, Darinko Kosor je drugu odgodu konstituiranja Skupštine dokazom da nema sreće u koaliciji Milana Bandića s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem

- Možda i budu imali formalnu većinu, ali pitanje je koliko će ona trajati. To je drveno željezo, potpuno dijametralno stavove imaju. Možete vi formalno i skupiti zato većinu, ali ona neće funkcionirati na sreću građana Zagreba - kaže Kosor.

Matej Mišić iz SDP-a rekao je da je odgoda neprihvatljiva.

- 25 zastupnika čeka, a oni i dalje pregovaraju?! Time pokazuju nepoštovanje. Ovo je interesno trgovačka koalicija. Građani Zagreba nisu birali biti u neizvjesnosti – rekao je Mišić.

Anka Mrak Taritaš je poručila da se radi o neozbiljnoj i neodgovornom ponašanju.

- Ovo govori da je koalicija neobična i nerealna. Bandić je krenuo kao SDP-ovac, a slaže koaliciju s ekstremno desnima. Očito ne funkcioniraju i to nije dobro za građane. Ako ne mogu formirati vlast, neka kažu tko da se ide na izbore – rekla je Taritaš. Ona je sa svoja dva zastupnika formalno prijavljena u Skupštini kao Hrvatska stranka umirovljenika, kako im ne bi propalo 167.000 kuna koje dobivaju iz proračuna, o čemu smo već pisali.

Oltar domovine Megalomanija Kultura Domovina nam je 'luda' za ordenima i spomenicima

Mate Kapović iz Radničke fronte(platforma Zagreb je naš) kaže da je cirkus očekivan.

- Bandić je popustio Hasanbegoviću oko Tita i sada on vjerojatno pokušava još nešto iskamčiti – kaže Kapović koji se nada da Branko Lustig neće potpisati iako je najavio da bi mogao podržati preimenovanje.

Kako je ranije objasnio Hasanbegović, u samom sporazumu se govori o načinu raspodjele odbora u Gradskoj skupštini i časničkih dužnosti te se navode konkretni elementi programske suradnje vezano uz određene ključne gradske projekte o kojima odlučuje Gradska skupština, pojasnio je novinarima u Saboru Hasanbegović.

Što se tiče sastava odbora, kazao je da je tu načelno dogovoreno koji klubovi imaju predsjednička mjesta, a sastav će se odrediti do ponedjeljka. 

Hasanbegović je potvrdio da će njegovoj stranci pripasti Odbor za imenovanje ulica i trgova, ali će u ponedjeljak o tome odlučiti Skupština.

HDZ bi trebao dobiti mjesto predsjednika Skupštine, a gradski odbor odlučio je da će predložiti Andriju Mikulića, ujedno i predsjednika GO HDZ-a. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.