Top News
31911 prikaza

Bandić kupio ruinu za 8,5 milijuna kuna - da mu ne praši u stan

Marin Tironi (PIXSELL)
Ne bi bilo lijepo da zagrebački gradonačelnik iz svog penthousea od 250 kvadrata gleda drugima u tanjur. Pa je susjedna ruševina proglašena kulturnim dobrom, a zatim ju je i otkupio novcem svih nas...

Noćna mora kupaca novogradnje u Zagrebu i ostalim velikim gradovima je da skupo plate stan s pogledom. Pored njih je parcela koja je zaštićeno zelenilo, igralište ili kulturno dobro, a onda grad promjeni planove i investitor im digne još jednu zgradu. Pa imaju pogled u tuđi prozor.

Te brige ne more zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. On će sa svog penthousea i balkona koji se prostire cijelom dužinom dva stana uvijek imati otvoren pogled Jer drži i škare i sukno u svojim rukama, ali i milijune iz gradske blagajne kojima može kupiti susjednu parcelu i spriječiti bilo kakvu visoku gradnju. 

Milan Bandić Hobotnica Top News Bandićeva tajna mreža: Od šefa krim-policije do obavještajaca

Neobična priča dolazi iz zagrebačke Bužanove ulice, u kojoj Bandić formalno ima jedan stan površine 125 četvornih metara vrijednosti 1,7 milijuna kuna. A kako su dokazali istražitelji, koristi još jedan identične površine koji je godinama formalno glasio na njegova brata Dragu. Taj čovjek nikad nije živio u stanu koji je navodno platio 1,7 milijuna kuna, nego su oba stana spojena u jednu funkcionalnu cjelinu. Terasa se prostire cijelom dužinom zgrade, a na njoj je Milan znao sušiti kobasice. Dakle, gradonačelnik koristi oko 250 četvornih metara vrijednih 3,4 milijuna kuna, utvrdio je Uskok.  

Taj jedan stan je nakitio luksuznim namještajem. Ove godine su i on i brat prebacili stanove na svoje supruge, tako da ako bi došlo do osude gradonačelnika u postojećim procesima ili neke nove istrage, znatno je otežano blokiranje imovine i naplata. Iako nikada nije bilo jasno odakle najdugovječnijem čelniku Zagreba novac za kupnju luksuzne nekretnine. 

Milan Badić “i njegov brat također” kupili su stanove u par mjeseci razmaka prije 14 godina. I to od  tvrtke Hypo-Alpe-Adria Consultants, dijela Hypo banke na koju su prebačeni građevinski pothvati. Nakon što se brojnih afera Hypo povukao iz niza nekretninskih i spornih projekata, svoj posao su prodali, tvrtka se danas zove Allegheny Financial. Većinski vlasnik hrvatske podružnice je istoimena tvrtka iz švicarskog kantona Fribourga. Investitor je kupio cijeli blok na kojem su gradili nove stambene zgrade. Ali na jednoj parceli nisu gradili. 

Zagreb: Milan Bandić obišao gradilište sljemenske žičare | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
Radi se o parceli površine 1023 četvorna metara na kojoj se nalazi potpuno ruinirana zgrada bivše tvornice Iskra od 500 kvadrata. Milan Bandić s balkona i iz stana može gledati na to ruglo usred stambenih zgrada i uređenog kvarta. Zgrada bivše tvornice svijeća se više desetljeća ne koristi, ali je ograđena da se u nju ne bi ulazilo. Razbijeni prozori, uništena fasada, šuplji krov, zahrđale cijevi dio su ružnog vizuala. Ali ipak je ta zgrada zaštićeno kulturno dobro. A to znači da se ne smije ukloniti, ne smije se na njenom mjestu graditi ništa novo. Mora se obnoviti ili ostaviti da propada. 

- Netom nakon što je Bandić kupio stan, zgrada odjednom postaje kulturno dobro koje je zaštićeno jer očito gradonačelnik nije htio da njemu pod nosom naraste još jedna zgrada. Ovako se sad pušta da sve propada – objašnjava nam upućeni sugovornik.

Zaista, dvije godine nakon što je Bandić kupio stan, ta zgrada u Bužanovoj bb postoje zaštićeno pojedinačno kulturno dobro. I to rješenjem Ministarstva kulture, koje je tad vodio HDZ-ovac Božo Biškupić. Ministarstvo kulture pitali smo na čiji prijedlog je zgrada zaštićena kako bismo provjerili je li zaštitu predložio Grad Zagreb, koji vodi Bandić, susjed pogonske zgrade Iskre. Pitali smo ih koje je obrazloženje za zaštitu te jesu li možda radili reviziju odluke s obzirom na devastaciju objekta. Čekali smo šest dana, ali odgovor nismo dobili do zaključenja ovog broja. 

Ima svega Top News Bandićev luksuz: Rakije plaća 150 eura, cipele tisuću eura...

Ali u registru kulturnih dobara stoji sljedeći opis: “Zgrada kotlovnice nekadašnje tvornice Iskra s tvorničkim dimnjakom, dio je tvorničkog kompleksa koji se počeo izgrađivati 20-ih godina 20.st. na prostoru Pešćenice. Tvornička zgrada iz 1923. adaptira se 1926-28. za potrebe tvornice svijeća Iskra (projekt ing. Josip Dubsky). Objekt kotlovnice s tvorničkim dimnjakom očuvan je u izvornim arhitektonsko-graditeljskim i oblikovnim obilježjima, karakterističnim za vrijeme gradnje i namjenu, te je vrijedan očuvani primjer rane industrijske arhitekture”.

A upravo to obrazloženje je bilo razlog da Milan Bandić donese odluku da i kupi taj uništeni industrijski pogon. I to ne za mali novac. Nego točno 1,130.000 eura ili oko 8,5 milijuna kuna. Stručna procjena vještaka je bila čak i nešto viša, oko 8,7 milijuna kuna, a napravio ju je ovlašteni vještak Žarko Željko. 

Zašto je uopće Grad kupovao takvu nekretninu? Zašto mu je uopće potrebna? Zašto još stoji prazna i neuređena?

Grad Zagreb je odlučio koristiti pravo prvokupa. 

Milan Bandić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Zakon propisuje da vlasnik svake nekretnine koja se nalazi u zaštićenom kulturnom dobru ili je sama štićeno kulturno dobro, ako želi prodati, mora prvo ponuditi jedinici lokalne samouprave i/ili državi. Milan Bandić redovno na stol dobiva desetke ponude za stanove koji se prodaju u centru Zagreba. I redovno odbija. Jer odluka o tome hoće li nešto kupiti ili ne je diskrecijska. Ovu zgradu su odlučili kupiti. 

- Gradski ured za kulturu je predložio iskorištavanje prava prvokupa koja je zbog očuvanosti u izvornim arhitektonsko-graditeljskim i oblikovnim obilježjima, karakterističnim za vrijeme gradnje, registrirana kao pojedinačno kulturno dobro, s obzirom na to da je riječ o prostoru koji se može iskoristiti za javnu namjenu.

Konkretno knjižnicu ili sličnu djelatnost ili za potrebe atelijera likovnih umjetnika i drugo – stoji u obrazloženju kupnje koje je potpisao Milan Bandić, a dodaje se da su napravljeni i konzervatorski elaborati. Odluka se našla na Skupštini krajem srpnja 2018. godine, kada je većina pažnje bilo usmjereno na pripreme izmjena Generalnog urbanističkog plana. 

Gradonačelnik strepi Top News Bandićeva noćna mora: Tko je svjedokinja N. Z.?

I zanimljivo, kupovina nije dobila potporu većine skupštinskih odbora: onog za prostorno uređenje, onog za kontrolu, pa čak i onog za komunalno gospodarstvo. U svima njima većinu drže Bandićevi zastupnici i njegovih koalicijskih partnera, tada HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku. Jedan od razloga je što će i grad potrošiti milijune, a kako se vidi iz obrazloženja, nije se tada ni znalo za što će točno ta zgrada biti korištena. 

Naš odbor je odbio zbog cijene. Jer mi kupujem zgradu, a u biti se radi o tome da bi je trebalo srušiti i platiti odvoz. Investitor je tu zgradu kupio takvu kakvu jeste i znao je što s njom može. To je uobičajena manipulacija da se onda neko kulturno dobro ponudi na prvokup Gradu, a uprava diskrecijski odlučuje koje će prihvatiti ponude, a koje ne. Mi za velik novac kupujemo nešto što netko drugi ne može upotrijebiti. Osim toga, Grad redovno svoje nekretnine prodaje jeftinije i tu nastaje problem – kaže Zvane Brumnić, SDP-ov zastupnik koji je predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu.

Matični odbor za financije ipak podržava odluku o kupnji, pa je ona i izglasana na sjednici uz vladajuću većinu na čelu s Bandićem. Novac je isplaćen. Damir Farkaš, čelnik tvrtke Allegheny financial, kaže da se uopće ne sjeća po kojoj su cijeni oni kupili cijeli blok jer je to bilo davno.

Milan Bandić | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL
- Jest da je zgrada proglašena kulturnim dobrom 2008. godine, ali je i ranije, kad smo mi kupovali, ona bila pod rezervacijom da će se to dogoditi. Mi s tim nismo mogli napraviti ništa. Nismo je mogli srušiti i izgraditi stanove, a nije naša obveza graditi javne institucije. Prihvatili smo procjenu koju je napravio Grad i prodali po toj cijeni. Činjenica je da u ovom gradu štitimo svašta, ali mi nismo imali na to utjecaja, to je odluka države – rekao nam je Farkaš.

Iako je kupljena prije dvije godine, zgrada stoji u istom stanju kao što je bila u trenutku kupnje. Zapuštena. A iz odgovora koji smo dobili od gradskog Ureda za kulturu i nije baš najjasnije kad će napokon biti privedena nekoj javnoj namjeni. Odgovorili su nam ipak da se zna što će biti tamo: Gradska knjižnica. 

Ali za nju tek do kraja ove godine treba završiti projektnu dokumentaciju. A onda, ako sve bude u redu, ako bude bilo novca, mogao bi natječaj za radove početi sljedeće godine. Kako projektna dokumentacija nije gotova, nepoznato je koliko bi trebalo milijuna uložiti da devastirana tvornica postane knjižnica. 

Milan Bandić DOLAZE TEŠKA VREMENA Top News Bandić bi i treću putovnicu i to rusku. Za brzi bijeg iz zemlje...

- Do sada je izrađena snimka postojećeg stanja, koja obuhvaća arhitektonski snimak postojećeg stanja metodom 3D skeniranja, konzervatorsko-restauratorska istraživanja s izradom elaborata konzervatorsko-restauratorskih istražnih radova, izradu elaborata procjene mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade, izradu elaborata sanacije građevine od utjecaja vlage i analizu mjera zaštite od požara. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao je stručno mišljenje na konzervatorski elaborat koji je izradio Arhitektonski fakultet, Zavod za graditeljsko naslijeđe. Stručnim mišljenjem se utvrđuje da je dokumentacija izrađena za potrebe obnove i sanacije pojedinačno zaštićenoga kulturnog dobra Pogonska zgrada nekadašnje tvornice Iskra, te u cilju njegove revitalizacije i uvođenja nove namjene, primjerene njegovoj povijesno-arhitektonskoj vrijednosti, a za potrebe Knjižnica grada Zagreba. Temeljem do sada izrađene dokumentacije i ishođenog stručnog mišljenja Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode pristupilo se izradi projektnog zadatka. Planira se do kraja ove godine izraditi projektnu dokumentaciju za obnovu, sanaciju, revitalizaciju i adaptaciju zgrade. Sredstva za izradu projektne dokumentacije osigurana su u proračunu Gradskog ureda za kulturu. Po izradi projektne dokumentacije pristupit će se javnoj nabavi za izvođača radova te se izvođenje radova planira početi tijekom sljedeće godine – stoji među ostalim u odgovoru koji potpisuje Milana Vuković Runjić, zagrebačka pročelnica za kulturu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JaneFarnsworth 10:09 16.Lipanj 2020.

    Počnite sada zarađivati ​​online plaću veću od 25 000 eura mjesečno. Prošli mjesec primio sam drugu plaću u iznosu od 27846 eura. Ovo je moja zarada od samo mjesec dana radeći lakši posao na mreži. Jako sam sretna što imam ... prikaži još! ovaj posao sada i mogu svaki tjedan na mreži napraviti tisuće.