Top News
6719 prikaza

Bandić stagnira, Švaljek u padu, a Mrak jako raste

Milan Bandić, Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek
PIXSELL
Samo 17 posto SDP-ovih glasača bi glasalo za Davora Bernardića na izborima za gradonačelnika

Iako dvije trećine građana (66%) smatra kako nakon 16 godina vođenja Zagreba ne zaslužuje novi mandat i kako je vrijeme za promjenu čelne osobe grada, Milan Bandić u ovom trenutku bi bio i dalje za najviše građana prvi izbor na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Za njega se odlučuje 32,7 posto građana, no prednost pred prvim izazivačima mu je bitno manja nego prijašnjih godina.

Milan Bandić | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)
Za vrat mu puše dvije žene, Sandra Švaljek, odnedavno kandidatkinja HSLS-a s 24,5 posto potpore, te HNS-ova Anka Mrak Taritaš s 17,4 posto.

Najvažniji su ovo rezultati velikog telefonskog istraživanja javnog mijenja u Zagrebu koju je od 24. do 28. listopada na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela agencija Promocija plus za Hrvatsku narodnu stranku, a u čiji posjed je došao tjednik Express.

Kandidati SDP-a i HDZ-a, stranaka koje su u ovom trenutku dvije najjače političke opcije u Zagrebu s 27,9, odnosno 21,1 posto ispod su dvoznamenkaste potpore građana, a kamoli šansi za drugi krug. Predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić bilježi rejting od 8 posto, dok je kandidat HDZ-a Drago Prgomet na 4 posto. Bivšeg ministra kulture Zlatana Hasanbegovića kao eventualnog nezavisnog kandidata podupire 6,5 posto građana. Ivan Pernar kao eventualni kandidat Živog zida bilježi rejting od 3,6 posto.

Iako je njihova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš treća u trenutnom poretku rejtinga kandidata, u njezinom stožeru su ovim rezultatima su iznimno zadovoljni. Naime, kao usporedbu rezultata i pokazatelj političkih trendova dali su nam istraživanje provedeno od iste agencije na istom uzorku u svibnju ove godine. Iz toga je vidljivo kako u odnosu na danas potpora Bandiću stagnira, Sandri Švaljek iznimno pada, a Mrak Taritaš iznimno raste.

U odnosu na svibanj Bandić ima isti rejting, no Švaljek koja mu je tada bila na dva posto zaostatka pala je za 5,6%, s 30,1% na sadašnjih 24,5%. Anka Mrak Taritaš je pak od svibnja narasla za deset posto, s tadašnjih 7,7% na spomenutih 17,4 posto.

Anka Mrak Taritaš | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)
Razlog tolikog trenda rasta pripisuje se njenoj uspješnijoj kampanji za prijevremene parlamentarne izborne na kojima je drugi puta u godinu dana uspijela ući u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima birača, s tim da je u rujnu ove godine ostvarila rezultat od čak 23,6 posto glasova na listi na kojoj je stavljena na osmo mjesto. Podsjetimo, od tih 23,6 posto najviše je dobila na području Dubrave i Sesveta, najvećih kvartova u Zagrebu u kojima je zabilježila bolji rezultat čak i od samog Bandića čiji su upravo ti kvartovi poznate utvrde.

U HNS-u su uvjereni da će ovaj trend rasta podrške Mrak Taritaš nastaviti i idućih mjeseci obzirom da ona za vikend kreće s predstavljanjem programa čime i službeno ulazi u kampanju, te da će do kraja godine postati prvi izazivač Milana Bandića, umjesto Sandra Švaljek.

Iako je nedavno dobila podršku HSLS-a ona bilježi trend pada rejtinga i rast negativnog mišljenja građana o njoj na što je očito najviše utjecala i njezina izjava u intervjuu za N1 kako bi ponovno bila zamjenica gradonačelnika Bandića kada bi joj on to ponudio.

U istraživanju je rađena i projekcija rezultata u drugom krugu izbora kada bi se u njemu našli Bandić i Mrak Taritaš. U ovom trenutku Bandić bi pobijedio kroz iglene uši, za statističku pogrešku s rezultatom 52,9% naprema 47,1%. U svibnju je ta razlika bila puno veća, čak 61,7% naprema 38,3%, dakle Mrak Taritaš bilježi 20-postotni rast povjerenja građana u drugom krugu čime ozbiljno počinje ugrožavati Bandićev trijumf.

Davor Bernardić koji nakon pet godina na čelu gradskog SDP-a želi voditi cijelu stranku sa sadašnjih osam posto podrške u odnosu na svibanj također stagnira, dok njegova stranka na listi za Gradsku skupštinu u Zagrebu bilježi pad od malo više od dva posto, s tadašnjih 29,4 na 27,9 posto. HDZ bilježi mali rast 20,8 na 21,1 posto. Bandićeva stranka pala je s 14,5 na 11,2 posto. Četvrta stranka s potporom od 9,9 posto u Zagrebu u ovom trenutku je Most koji u odnosu na svibanj bilježi najveći rast. Tada su imali tek 1,9 posto.

Sandra Švaljek | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Nezavisna lista Sandre Švaljek u padu je za 2 posto i sada je na 9,5 posto. Izborni prag prolazi još jedino lista Živog zida s 6,7 posto što je četiri posto manje od svibnja kada su bili na rejtingu većem od 10 posto. Lista HNS-a trenutno je na 4 posto, no, kao i njihova kandidatkinja bilježi rast. U svibnju je stranka bila na tek 2,1 posto.

Najviše glasača koji bi zaokružili SDP, skoro svaki treći kao izbor za gradonačelnicu ističe Mrak Taritaš (31,1%), zatim Bandića (27,8%), pa Švaljek (19,4%), a tek onda svog kandidata Bernardića (17,2%). Glasači HDZ pak najviše zaokružuju ime Bandića (40,4%), zatim Hasanbegovića (19,1%) i Drage Prgometa (8,1%). Ovi podaci pokazuju kako nakon HDZ-a kod kojeg je to slučaj godinama, sada i SDP ima krizu identiteta kandidata za gradonačelnika, pa tako Bandić ostaje i dalje vodeći kandidat desnice, dok je Mrak Taritaš postala to na ljevici. Glasači Bandićeve stranke i NL Švaljek velikom većinom zaokružuju i te kandidate.

Izbori za gradonačelnika Zagreba održat će se 21. svibnja iduće godine, a po apsolutnim brojkama ova dva istraživanja vidljivo je kako je Bandićeva pozicija vladara Zagreba ozbiljno ugrožena, obzirom da on u odnosu na prvi i drugi krug izbora ne dobiva puno veći broj glasova. Prije nekoliko godina, kao i uoči zadnjih lokalnih izbora Bandićev rejting uvijek je bio oko 40 posto. Švaljek i Mrak Taritaš uoči početka kampanje profilirale su se kao glavne suparnice za drugi krug, s tim da čak 90 posto onih koji biraju Švaljek imaju pozitivno mišljenje o Mrak Taritaš, dok je obrnuto takvih puno manje.

Kao najvažnije teme za pobjedu nad Bandićem sudeći po odgovorima ispitanika trebala bi biti pitanja zbrinjavanja otpada u Zagrebu, te riješavanje problema prometa i manji iznos prireza u glavnom gradu.

Kandidati za gradonačelnika i rejtinzi danas i odnos na svibanj:

Milan Bandić 32.7% (-0,9% -> 32.9%)

Sandra Švaljek 24,5% (-5,6% -> 30,1%)

Anka Mrak Taritaš 17,4% (+9,7% -> 7,7%)

Davor Bernardić 8,0% (+0,6% -> 7,4%)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EGREG 17:28 11.Studeni 2016.

    KAKO SE RIJEŠITI BANDIĆA- TREBA DATI ŠANSU MLADIMA.