Top News
764 prikaza

Bandićev kraj: Nakon potopa na izborima izgubit će i Zagreb

Milan Bandić
Igor Kralj (PIXSELL)
Za osam mjeseci Bandićevu gradonačelničku fotelju napadaju Mrak Taritaš, Švaljek s Ferdeljijem, a ni HDZ mu više ne želi pomagati u očuvanju 16-godišnje vladavine metropolom

Nitko imalo upućen i pri zdravom razumu nije vjerovao najavama Milana Bandića da će upravo on biti novi budući premijer. No njegovi suradnici i on sam vjerovali su u barem pet mandata u Saboru. 

Milan Bandić | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Mandata koji bi omogućili da budu ključni za sastav vlade, a zagrebačkoga gradonačelnika potvrdili kao nacionalnog političara. 

Dogodilo se upravo suprotno. Ne samo da Bandić nije uspio u naumu, nego je izgubio potporu i u Zagrebu. Svojoj utvrdi. 

Svjestan je toga i gradonačelnik koji se voli predstavljati kao svemoćan. Već za osam mjeseci su lokalni izbori. 

A ako se nastave trendovi parlamentarnih izbora, Bandiću se piše politički kraj. Brojke jednostavno nisu na njegovoj strani i pokazuju da gubi popularnost. 

Kad se pogledaju samo rezultati u Zagrebu koji se protežu kroz četiri izborne jedinice, na ovim izborima je u odnosu na prošle izgubio 9000 glasova. 

Rezultati po pojedinim dijelovima Zagreba su još gori. U istočnom dijelu grada, Sesvetama i Dubravi, lani je Bandićeva lista osvojila više od 11.000 glasova, a ove godine je pala na 8000 glasova.

Pravo iznenađenje Miki je doživio u direktnom srazu s konkurenticom za gradonačelničku fotelju: HNS-ovkom Ankom Mrak Taritaš.

Još prošle godine joj je Bandić pokazao tko je gazda na istoku grada. Osvojio je 6000 preferencijalnih glasova više od nje. 

Ove godine ga je ona prestigla za 200 glasova. I u drugim dijelovima Zagreba Bandić je prošao kao bos po trnju. Siromašni Kozari Bok i Peščenica smatrani su njegovim utvrdama.

Za Bandićevu listu je na Kozari putevima glasovalo tek nešto više od 500 ljudi, a na cijelom jugoistoku izgubio je tisuću glasova. 

Milan Bandić | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

U južnom dijelu grada izgubio je 2000 glasova u odnosu na prošlu godinu. U centru Zagreba njegova lista nije prošla ni izborni prag. 

To nije uspjela ni prošle godine, ali sad je opet osvojila 2000 glasova manje. Više od “kralja Zagreba” je u srcu grada osvojila stranka Pametno Splićana Marijane i Ivice Puljak. Ispred njega su bili i Živi zid te Most.

Kao sol na ranu, od dva zastupnika koji su ipak prošli u Sabor, ni jedan neće biti iz Bandićeve stranke. 

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je Reformist, a umjesto Bandića, koji je ipak osvojio dovoljno, u Saboru će sjediti nezavisni Željko Lacković.

Upalila su se zvona za uzbunu u gradonačelnikovu stožeru. Dovoljno je samo sjetiti se da je lani na izbore izašao sa strankom koju je tek osnovao nakon izlaska iz zatvora. 

Ove godine su je osnažili s niz podružnica i jačih imena. Koja na kraju nisu uspjela. Bandić je do pola kampanje ove godine potrošio direktno više od tri milijuna kuna, a konačni iznos će vjerojatno biti i dva puta viši. 

Uz to, potrošio je 30 milijuna dijeleći Zagrepčanima besplatno zdravstveno, plaću za nezaposlene roditelje koji imaju više od troje djece, besplatne priključke na vodu, besplatne udžbenike... 

Snizio je cijene odvoza otpada. Uzalud. A na izborima za osam mjeseci imat će vrlo respektabilne protivnike. U utrku ulazi Anka Mrak Taritaš koja je očito skupila mnogo simpatija Zagrepčana po ovim rezultatima. 

Kako neće biti ministrica graditeljstva zbog poraza Narodne koalicije, Zagreb joj je sljedeći cilj. Već se i profilirala kao kandidatkinja. I Mrak Taritaš i Bandiću će konkurencija biti Sandra Švaljek. 

Milan Bandić | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Ona nam je potvrdila da je program već gotov. Ići će nezavisno u utrku za gradonačelnika, a stranke koje su je spremne podržati kaže da su dobrodošle.

Nikome od velikih se neće nuditi. Kao zamjenik Švaljek na izbore će ići uspješni menadžer Vladimir Ferdelji. Na prošlim izborima on nije ušao u drugi krug, ali je odnio respektabilni dio glasova.

Dok je Bandić bio u Remetincu, Švaljek se od plahe zamjenice nametnula kao gradonačelnica potpuno drugačija od Bandića. 

Osim toga, ona je relativno novo lice, a i ovi izbori su pokazli da su ga birači željni. HDZ uvjerava da za razliku od prošlih godina neće Bandiću tjerati vodu na mlin slabim kandidatom. 

SDP će vjerojatno gurnuti u izbornu bitku Davora Bernardića iako mu istraživanja opet ne daju previše šanse.

Bandićeva nada temelji se na dva stupa. Ako HDZ i SDP ne daju dovoljno jakog kandidata, opet bi mogao profitirati. HDZ se zasad lomi treba li ići s Andrijom Mikulićem ili Dragom Prgometom, a oko toga pitanja mogli bi se raskoliti i tako pomoći Bandiću. 

Milan Bandić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Igra i na rasipanje glasova među konkurencijom. Ipak, ovaj put će imati jaku frontu protiv sebe i ako ona bude koliko-toliko ujedinjenja u poruci Bandiću da ode, teško će zadržati gradonačelnički lanac oko vrata.

Bandića ipak ne treba podcijeniti. Dosad je već u niz navrata bio na podu i uvijek se digao uz terete optužnica, zatvora, političkih poraza...

Zadnji put je u sličnoj situaciji bio 2011. nakon fijaska na parlamentarnim izborima. Gubio je popularnost i bio stjeran u kut od veterana SDP-a, poput Borisa Šprema, koji su mu uzeli kontrolu.

No tada je SDP osvojio vlast u državi, povukao je veterane na državnu razinu, a za borbu s Bandićem ostavio manje iskusne zastupnike. U godinu dana Bandić se uspio podići. Sad više nema toliko vremena za povratak popularnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.