Top News
8232 prikaza

Bivši glavni tužitelj Crne Gore osumnjičen da je 1992. palio u Konavlima i zlostavljao u Cavtatu

ATAImages/Pixsell
Bivši glavni specijalni tužitelj u vrijeme ratnih događanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu. "Ništa nije moglo napraviti bez znanja Katnića tih dana", kažu svjedoci

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saslušan je jučer kao osumnjičenik u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na području Cavtata tijekom 1992. godine, javljaju crnogorske "Vijesti".

Katniću se stavlja na teret da je kao oficir JNA, tijekom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovječno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti. Pred tužiteljicom Tanjom Čolan-Deretić negirao je optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima, pišu Vijesti.

Bivši zatvorenik logora “Morinj” Metodije Prkačin javno je optužio Katnića da je kao oficir KOS-a navodno bio odgovoran za paljevine i pljačke u Konavlima, ali i nečovječno postupanje i mučenje Hrvata, koje je slao u logor Morinj.

“Mene nije tukao, ali mi je prijetio i ucjenjivao me. Rekao mi je: ‘Smrskaću ti glavu kao zmiji’, a ja sam mu kazao: ‘Možete slobodno, ne mogu se obraniti, jer sam vezan’. Dok sam čekao da me uvedu kod njega u kancelariju, izveli su zarobljenika Iva Piplicu, koga je Katnić saslušavao. Lice mu je bilo toliko krvavo da mu se nisu vidjeli ni oči ni usta”, prisjetio se Prkačin početkom siječnja 2021. godine dok je u podgoričkom Osnovnom sudu čekao da uđe na ročište u sporu bivših logoraša iz Morinja protiv države Crne Gore.

“Katnić je svime rukovodio u Cavtatu, sijao je strah i užas po Konavlima”, tvrdi Prkačin.

"Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi se u zvaničnom priopćenju Specijalnog državnog tužiteljstva. 

"Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih", stoji u priopćenju.

Bivši glavni specijalni tužitelj, koji se od 14. travnja nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vrijeme ratnih događanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

Tokom agresije JNA na Dubrovnik, tadašnja vojska je napravila zapovjedna mjesta u Konavlima, a vrlo važnu ulogu tada je imao i oficir JNA Milivoje Katnić, pišu Vijesti. 

Na osnovu tih podataka, pravnik JNA službovao je u hotelu "Makedonija", a lokalno stanovništvo je u izjavama tvrdilo da se u okupiranom Cavtatu i okolini od zime 1991. do naredne jeseni "ništa nije moglo uraditi bez znanja Katnića".

U ratnoj arhivi Hrvatske posebno je zanimljiva izjava svjedoka I.P. iz Močića koji je iz Katnićeve kancelarije u prosincu 1991. godine "izašao krvave glave"...

Milivoje Kantić je prvi put za crnogorskog glavnog specijalnog tužitelja izabran 2015. pa je reizabran 2020., a razriješen je 2022. godine jer je stekao uvjete za mirovinu.

Vodio je slučaj pokušaja državnog udara 2016. u kojem su dva čelnika proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta nepravomoćno osuđena za pokušaj prevrata, skupa s dvojicom ruskih obavještajaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.