Top News
597 prikaza

Bivši zatvorenik CIA-e: "Danima su me držali u psećoj kućici"

Zatvor Guantanamo
Amnesty International
Više od desetljeća Abu Zubaydah i dalje je zatočen u bazi Guantanamo na Kubi, a niti jedna optužnica nije podignuta protiv njega.

"Privezali su mi ruke i noge za dasku. Oko struka sam također bio privezan, a to je bilo jako bolno zbog moje rane. Stražari u crnoj odjeći, s maskama i crnim naočalama su me privezali. Usta i nos bi mi pokrili nekom krpom. Dasku i mene bi postavili vodoravno. Glavu su mi privezali za dasku tako da je nisam mogao ni pomaknuti. Netko je počeo nalijevati vodu po krpi i onda bi voda počela ulaziti mi u usta i nos. Čuo sam da je jedna boca ispražnjena i na trenutak se ponadao da je proces završen, ali onda sam čuo još jednu bocu.

Voda bi mi ušla u u pluća. Osjećao sam kao da mi je čitavo tijelo ispunjeno vodom; čak sam imao osjećaj da mi se oči utapljaju. Osjetio sam paniku kao da umirem, a čitavo tijelo mi se grčilo od straha.

Razmišljao sam kako ću umrijeti. Izgubio sam kontrolu nad vlastitim tijelom i urinirao sam po sebi. U posljednji mogući trenutak su me uspravili i istovremeno sam počeo povraćati vodu, ali sam i dalje bio u panici i pokušavao doći do zraka."

Isječak je to iz svjedočenja Abu Zubaydaha o mučenju u rukama američke CIA-e. Uhvaćen u ožujku 2002. godine u Pakistanu, Abu Zubaydaha su brojni američki dužnosnici, uključujući i predsjednika Georgea W. Busha, opisali kao jednog od najviših zapovjednika al-Qaide

Zatvor Guantanamo | Author: Thinkstock Thinkstock

Godinama kasnije, priznali su da su bili u krivu. Na sudu je američka vlast priznala da Abu Zubaydah nije bio upleten u terorističke napade na New York 2001. godine, nije znao ništa o mogućim budućim napadima na SAD. Šokantno je da su Amerikanci priznali da Abu Zubaydah nije nikad bio član Al-Qaide ili Talibana. Međutim, uz sva ta priznanja i činjenicu da ni gotovo petnaeset godina kasnije nije optužen za bilo što, Abu Zubaydah i dalje je zatočen u Guantanamu.

2009. godine dobio je priliku za razgovor s odvjetnicima i oni su uzeli pisane izjave o uvjetima u kojima se našao tijekom ispitivanja. Abu Zubaydah je na tajnoj CIA-noj lokaciji u Tajlandu bio izložen naprednim tehnikama ispitivanja, kako su to američki pravnici opisali. Osim opisane tehnike waterboardinga, koje je iskusio 83 puta, vješali su ga s kuka, privezali ga golog za stolac na temperaturama oko ništice i danima ga držali budnim puštanjem buke. 

Skinuli bi mu odjeću, stavili lisičine i tjerali da stoji gol ispred žene. "Kada sam odbio odgovarati na pitanja, [ime obrisano] mi je lupio glavom o zid nekoliko puta", piše Abu Zubaydah.

Guantanamo | Author: Youtube Youtube

Između sesija waterboardinga, smjestili su ga u "pseću kućicu", drvenu kutiju dimenzija oko 75 centimetara sa svake strane. "Bol u maloj kutiji bila je nepodnošljiva. Bio sam zgrčen na neprirodan način, a leđa i koljena su me nepodnošljivo boljela. Počeo sam lupati tijelom i privezanim rukama po unutrašnjosti. Zvao sam u pomoć i pokušavao razvaliti vrata. Rane na trbuhu i nozi su se otvorile i počeo sam krvariti. Nije me bilo briga. Uradio bih bilo što samo da protegnem noge i leđa samo na jednu minutu", napisao je Abu Zubaydah 2009. godine.

Ispitivači bi postavljali pitanja, a on bi im govorio: "Samo recite što želite da kažem, reći ću vam. Ponekad sam govorio čiste laži i stvari o kojima nisam imao pojma samo kako bih dobio kratki predah od boli".

U nekoliko navrata dobio je neformalne isprike od čuvara i ispitivača, ali još uvijek čami u američkom zatvoru na Kubi, piše Pro Publica. Sredinom 2008. godine tražio je suđenje zbog nezakonitog zatvaranja na sudu u Washingtonu, ali sudac Richard Roberts odbijao je donijeti presudu, usprkos naporima obrane. Roberts je ove godine napustio sudstvo zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a slučaj je dodijeljen sucu Emmetu Sullivanu koji nije napravio ništa kako bi donio odluku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.