Top News
565 prikaza

Lloyd Austin rekao je Šojguu: 'Ja vam ne prijetim, al ja sam vođa najjače vojske svijeta!'

1/2
Novinar koji je razotkrio aferu "Watergate" u novoj knjizi "Rat" razotkriva odnose Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Oni se se čuli i nakon što Trump više nije bio predsjednik. Bob Woodward piše i o nuklearnoj krizi

Knjiga "Rat" slavnog američkog novinara Boba Woodwarda opisuje napeti telefonski razgovor između ministra obrane Lloyda Austina i njegovog ruskog kolege u listopadu 2022. godine.

"Ako ste to učinili, sva ograničenja pod kojima smo djelovali u Ukrajini bila bi preispitana", rekao je Austin ministru obrane Sergeju Šojguu, prema Woodwardu.

“Ovo bi izoliralo Rusiju na svjetskoj sceni do stupnja koji vi Rusi ne možete u potpunosti cijeniti.”

"Ne prihvaćam dobro što mi se prijeti", odgovorio je Šojgu.

“G. Ministre", rekao je Austin, prema Woodwardu, "ja sam vođa najmoćnije vojske u povijesti svijeta. Ne prijetim.”

Dva dana kasnije Rusi su zatražili još jedan poziv. Ovaj put je ruski ministar obrane dramatično ustvrdio da Ukrajinci planiraju upotrijebiti "prljavu bombu" - lažna priča za koju su SAD vjerovale da Kremlj gura kao izgovor za postavljanje nuklearnog oružja.

"Ne vjerujemo vam", odlučno je rekao Austin, prema Woodwardu.

"Ne vidimo nikakve naznake ovoga, a svijet će prozreti ovo." "Nemoj to raditi", rekao je Austin Šojguu.

"Razumijem", odgovorio je Šojgu.

“Bio je to vjerojatno trenutak od kojeg se digla kosa na glavi u cijelom ratu”, rekao je kasnije o toj epizodi Colin Kahl, viši dužnosnik Pentagona.

Knjiga čije je kratke dijelove objavio CNN, a koja će se u prodaji pojaviti sljedeći tjedan također sadrži nove detalje o Trumpovom odnosu s ruskim predsjednikom. Godine 2020., piše Woodward, Trump je “tajno poslao Putinu hrpu testova za brzu dijagnozu Covida za njegovu osobnu upotrebu”.
Tijekom vrhunca pandemije, Rusija i Sjedinjene Države razmijenile su medicinsku opremu poput respiratora. Ali Putin - koji se neslavno izolirao zbog straha od Covida - rekao je Trumpu u telefonskom razgovoru da šuti o isporuci Abbottovih strojeva, izvještava Woodward.
"Molim vas, nemojte nikome reći da ste mi ovo poslali", rekao je Putin Trumpu, prema Woodwardu.

"Nije me briga", odgovorio je Trump. "Fino."

"Ne, ne", rekao je Putin. “Ne želim da ikome kažeš jer će se ljudi naljutiti na tebe, ne na mene. Nije im stalo do mene.”

Woodward piše da je Trump ostao u kontaktu s Putinom nakon odlaska s dužnosti. U jednoj sceni Woodward prepričava trenutak u Mar-a-Lagu gdje Trump kaže višem suradniku da napusti prostoriju kako bi "mogao obaviti, kako je rekao, privatni telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom."

“Prema Trumpovom pomoćniku, bilo je više telefonskih poziva između Trumpa i Putina, možda čak sedam u razdoblju otkako je Trump napustio Bijelu kuću 2021.godine”, piše Woodward.

Woodward je pitao Trumpovog pomoćnika Jasona Millera jesu li Trump i Putin razgovarali otkako je on napustio Bijelu kuću.

"Um, ah, ne to, ah, ne koliko ja znam", rekao je Miller Woodwardu. "Nisam čuo da razgovaraju, pa bih se suzdržao od toga", dodao je Miller. Woodward piše da je Bidenova direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines "pažljivo ogradila" kada je upitana je li bilo razgovora Trump-Putin nakon predsjedništva. “Ne bih tvrdio da znam za sve kontakte s Putinom. Ne bih želio govoriti o tome što je predsjednik Trump možda učinio ili nije", rekao je Haines, prema Woodwardu.

Bob Woodward - knjiga | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Jedna od najdramatičnijih scena u "Ratu" otkriva koliko su Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost postali zabrinuti zbog mogućnosti da Putin upotrijebi nuklearno oružje. Do rujna 2022. godine, američka obavještajna izvješća koja su se smatrala "izvrsnim" otkrila su "duboko uznemirujuću procjenu" o Putinu - da je bio toliko očajan zbog gubitaka na bojnom polju da bi mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Na temelju alarmantnih novih obavještajnih izvješća, Bijela kuća vjeruje da postoji 50% šanse da će Rusija upotrijebiti taktičko nuklearno oružje - nevjerojatna procjena koja je naglo porasla s 5%, a zatim na 10%, izvještava Woodward.

"Na svim kanalima, javite se Rusima", poručio je Biden svom savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu.

"Recite im što ćemo učiniti kao odgovor", rekao je, prema Woodwardu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.