Top News
3855 prikaza

Bogat, bijel, povlašten: SAD želi da ih opet vodi Kennedy

Joe Kennedy III
1/5
REUTERS
Demokrati "novog Obamu" traže među establishmentom, a izbor je čini se pao na člana najpoznatije političke dinastije

Nekoliko je kandidata bilo u užem izboru za odgovor Demokratske stranke na Trumpov izvještaj o stanju nacije - karizmatični Cory Booker, kontroverzni Bernie Sanders i Nancy Pelosi, kao i žestoka Elizabeth Warren. No, demokrati, čini se, traže karizmu Baracka Obame koji je, slažu se i oni koji nisu voljeli njegovu politiku, rijetka zvijezda na američkom političkom nebu.

Političari poput Pelosi, Sandersa i Warren često više razdvajaju negoli spajaju, a s obzirom da u Bijeloj kući sjedi Trump koji je prvak u tako nečemu, demokrati su se htjeli pobrinuti da na pozornicu stave nekog elokventnog, kulturnog, inspiriranog i nimalo sličnog Donaldu Trumpu - dakle po mogućnosti pristupačnog i mladog. 

Statistike pokazuju da većina mladih u Americi od demokrata očekuje mlađeg lidera, nekadašnja kandidatkinja za predsjednicu Hillary Clinton često je opisivana kao 'previše 20. stoljeće', a jedino je neobični Bernie Sanders pobjegao 'zamci' godina, no on ionako s demokratima samo kohabitira, s obzirom da je senator iz Vermonta nezavisan, a za većinu starijih građana je i 'previše socijalist'. 

Joe Kennedy III | Author: REUTERS REUTERS
Govor je na kraju održao jedan novi, mladi izdanak iz stare i prokušane demokratske obitelji, točnije američkog političkog plemstva. Joseph Patrick Kennedy, 37-godišnji kongresnik iz Massachusettsa, unuk je senatora Roberta F. "Bobbyja" Kennedyja, a predsjednik John F. Kennedy bio mu je pra-stric. 

Kennedy tečno govori španjolski, što je pokazao i u svom govoru obrativši se emigrantima na tom jeziku, jer je dvije godine proveo volontirajući u Dominikanskoj republici, a još je kao mali dječak promatrao svoje roditelje kako pripremaju predsjedničku kampanju njegovog pra-strica Teda Kennedyja. Život i karijeru proveo je u Novoj Engleskoj, gdje je jedan njegov pra-pra-djed John F. Fitzgerald bio gradonačelnik Bostona, a drugi, Patrick Joseph Kennedy, senator Massachusettsa. 

Riđokosi pravnik koji ne pije alkohol karijeru je započeo davanjem pravnih savjeta siromašnijim građanima koji su točno prije krize 2008. ostali bez svojih domova. Na predavanju koje je držala upravo Elizabeth Warren Joe je upoznao svoju buduću suprugu, Lauren Birchfield s kojom ima dvoje djece. U politiku je ušao 2012. godine, a sada je kongresnik. Bogatstvo mu se procjenjuje na između 20 i 60 milijuna dolara.

- Kažu mi da imam teret slavnog prezimena, da sam bogat, bijel, povlašten i nesvjesan stvarnog života. Veliki dio toga je možda i istina, ali gradim karijeru na dobrim i iskrenim temeljima, mislim da se to i vidi - rekao je u jednom intervjuu Kennedy kojeg je veliki dio demokrata i liberala u Americi proglasio sigurnim izborom za sljedeće predsjedničke izbore. 

No, društvene su mreže nemilosrdne. Dio demokrata mu prigovara da je igrač farmaceutskih kompanija, kao i da su njegova najveća privatna ulaganja upravo u kontroverzni Exxon Mobil, dok s druge strane priča o zaštiti okoliša i većoj transparentnosti političkog sustava. Odbio je također glasati i za Obamin zakon koji bi legalizirao korištenje marihuane u medicinske svrhe, što su mu također birači zamjerili. Prigovaraju mu i da mu je govor 'generički i suštinski neinspirativan iako se zalaže za sva demokratska uvjerenja'.

Joe Kennedy III | Author: REUTERS REUTERS
- Kennedy je tipični izbor establišmenta, što je glupo nakon jasnog odbijanja istog 2016. kada su građani odbacili dinastije Bush i Clinton - kaže u ime progresivaca jedan politički komentator za The Wall Street Journal, dok Joe Biden, nekadašnji potpredsjednik, samo što nije jasno i glasno rekao da je njegov imenjak 'Obama nove generacije'.

Drugi su pak sigurni da se Kennedyjevi se vraćaju u velikom stilu. Počinje renesansa, Camelot živi - komentiraju građani ali i politički komentatori, referirajući se na intervju s Jackie Kennedy iz 1963. godine, samo četiri dana nakon ubojstva predsjednika Kennedyja.

- Neka se ne zaboravi da smo jedan kratki, ali sjajni trenutak imali Camelot - rekla je udovica tada parafrazirajući Kennedyjev najdraži mjuzikl u kojem kraljevstvom kralja Arthura vlada dobrota. Bio je to i logičan nastavak pepretuiranja mita o Kennedyjevima kao ekvivalentu europskih kraljevskih dinastija, najbliže plavoj krvi što će Amerika imati. Upravo tome svijetu pripada i Joe Kennedy.

U paralelnom svemiru kojeg čini američka politička kriza i trenutna stvarnost - gdje predsjednikom postaje nekvalificirani polupropali poduzetnik i reality zvijezda, a o kampanji razmišlja i Oprah Winfrey čini se da je jedina druga opcija, osim celebritija, zagrabiti iz bunara političkih dinastija i 'već viđenih' lica i obećanja kandidata koji ne žive svakodnevni američki život, a sve u nadi da će Obamu naslijediti jedan novi J.F.K.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.