Top News
131 prikaza

Borba protiv korupcije tek usputna stavka u programu Vlade

PIXSELL
Teško je vjerovati u obećano osnaživanje institucija kad HDZ-ovci smatraju da njih neproporcionalno previše uhićuju, a na čelo DORH-a dovode Ivana Turudića

Sasvim očekivano, borba protiv korupcije zauzela je jedan od manjih pasusa u 56 stranica programa nove Vlade. Navodi se da će se osnažiti institucije, ali ne i kako te što bi to značilo. Postavljanje Ivana Turudića za šefa DORH-a ipak mnogo više govori što to osnaživanje i znači. Nije tajna da u HDZ-u smatraju da su nepravedno i neproporcionalno uhićivani i tome se davalo previše mjesta u medijima, pa bi sad valjda ta jača borba protiv korupcije trebala biti u tome da se malo ode i kod dužnosnika drugih stranaka. Slično je i sa slobodom medija, za koju Vlada načelno kaže da će se zalagati i osnaživati medije, a istodobno im “Lex AP-om” brani objavu informacija o kriminalu i nezakonitostima. Domovinski pokret, koji je ušao u Vladu nazivajući HDZ-ovce lopovima, nije o antikorupcijskom programu rekao ni riječ. Kao ni drugi manji partneri, od HSLS-a, HNS-a i manjinaca. Tako da nije teško predvidjeti da će sve ići kao i dosad. Ako mediji otkriju neku aferu i pronevjere, iz HDZ-a će ih napadati zbog prozivanja i linča. Oporbu koja ih bude kritizirala prozivat će da pogledaju u svoje redove. A ako istražitelji po toj istoj aferi dođu do nekoga, premijer će reći da nisu ništa znali i da svatko tko se ogriješio o zakon mora odgovarati. I tako do novog slučaja, do novog uhićenja i novih ostavki. Sustav isti, lica drugačija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.